Eko 03. srpnja 2013.

Kako do ureda bez papira?

Tastatura
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Danas se papir reciklira više nego ikad prije, ali i recikliranje je postupak koji troši energiju. Idea Rebel, marketinška agencija iz Vancouvera toliko je principijelna u izbjegavanju upotrebe papira da odbija poslove, ako naručitelj traži ponude otisnute na papiru

Za proizvodnju papira troši se ne samo drvo, nego i voda, struja i niz kemikalija. Ideja ureda bez papira rođena je kad se internet udomaćio u brojnim poduzećima i stanovima.

Svijetli primjer iz Vancouvera

'Uskoro će uloga papira u poslovanju biti svedena na minimum', govorili su analitičari prije više od desetljeća i pol. 'Sva prepiska bit će prebačena u virtualnu sferu i svi će dokumenti biti pohranjivani na čvrstim diskovima i serverima', najavljivali su. Uđeš li u bilo koji ured, već i letimičan pogled uvjerit će te da se te prognoze sporo ispunjavaju. No, proteklih je tjedana kanadski dnevnik The Globe and Mail predstavio tvrtku Idea Rebel, marketinšku agenciju iz Vancouvera. U toj agenciji isplatni listići šalju se radnicima elektronskom poštom, umjesto da im se uručuju odštampani. Bilješke se prave na tabletima ili smartfonima. Dizajneri smiju donositi papirnati blok, ali ga moraju svaki dan odnositi kući. U prostorijama tvrtke tako nema nijednog komada papira, osim u wc-ima. Za opisani je koncept zaslužan izvršni direktor Jamie Garratt, koji je ocijenio da mu papir neće trebati u izradi digitalnih proizvoda kao što su reklame, programi, mrežni alati i internetske stranice.

Sve je digitalizirano

Tvrtka je u tolikoj mjeri principijelna u izbjegavanju papirne konfekcije da odbija poslove, ako naručitelj traži ponude otisnute na papiru. 'Od početka smo se koncentrirali na digitalna rješenja. U našim uredima gotovo nikad nije bilo nimalo papira. Ne koristimo elektronski pisač ni telefaks', piše na službenoj stranici Idea Rebela. 'Kad dovršimo neki dokument, pošaljemo ga e-mailom ili ga objavimo na webu. Naš ga klijent vidi za par sekundi i jednako brzo može unijeti izmjene', kaže izvršni direktor. To nije sve, jer radnici piju kavu iz pravih, a ne plastičnih šalica, štede na struji i vodi te na posao i kući idu javnim prijevozom, biciklom ili pješice.

Spremaj dokumente "u oblaku"

Neke je dokumente obavezno čuvati ili predočavati u papirnatom obliku - ugovore, račune i poreznu dokumentaciju. Ono što nije obavezno "printati", moguće je stvarati, uređivati i pohranjivati u digitalnom obliku - na računalima, diskovima ili online tehnologijom "u oblaku" (engl. in the cloud), odnosno na udaljenim serverima. Recimo, ako sama sebi pošalješ e-mail s važnim podacima na gmail, yahoo mail ili hotmail, ta će te poruka čekati u dolaznoj mapi sve dok je ne izbrišeš. A postoje i specijalizirane usluge pohranjivanja velikih količina podataka, kao što je google docs. Jedini problem? Podaci su privremeno nedostupni ako nestane struje pa ne možeš uključiti računalo (a baterija na smartfonu ili tabletu ti je prazna). Ali to se ne događa često i ne traje dugo.

Komentar Irine Zafranović

'Kao i većina stvari u životu, sve je pitanje odluke i stava. Sve počinje od jednostavnog osvještavanja činjenice da tvoji svakodnevni postupci itekako mogu imati utjecaja na zdraviji i čišći okoliš. Pronađi ekološki osvješteniju alternativu za sve što radiš. Koristi svoj, a ne plastični ili papirnati pribor za jelo i piće. Pokušaj sve što je moguće pohraniti ili obaviti elektronski, bez papirnatog traga. Prije svakog printanja postavi pitanje - je li to zaista nužno? Ako jest, ne zaboravi papire, kao i sve ostalo što postaje kategorija "smeća", reciklirati ili ponovo upotrijebiti. Kao i u svakodnevnom životu, tako i u uredu slijedi 3R postulat: Reduce - Reuse - Recycle (Smanji prekomjernu potrošnju - Ponovo upotrijebi - Recikliraj)', savjetovala je Irina Zafranović, bio&bio blogerica.

Kako se riješiti komaraca na ekološki prihvatljiv način pročitaj ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.