Eko Čupavci se spremaju za izlazak 22. travnja 2022.

Kada odabrati ogrlicu, a kada ampulu za zaštitu ljubimca od nametnika?

Foto: shutterstock Za mačke koje puno borave vani bolji izbor je ampula

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mačke i psi su domaćini za sve vrste parazita, od buha i krpelja do srčanih i potkožnih crva. Srećom, sve se može spriječiti i liječiti veterinarskim proizvodima dostupnim u većini specijaliziranih trgovina za kućne ljubimce i kod lokalnog veterinara. Ali, izbor je zbunjujući jer za svakog parazita postoji mnogo različitih tretmana pa nije jednostavno odabrati idealan. Maja Črnjević dr. med. vet. objasnila je kada je najbolji izbor ogrlica, a kada ampula.

Kada je u pitanju tvoja najdraža njuškica, bilo da se radi o psu ili mački, obavezno je trebaš zaštititi od parazita. Važno je napomenuti da čak i kućne mačke trebaju prevenciju od parazita jer postoji mnogo načina na koje paraziti mogu ući u vaš dom.

U mnogim područjima, cjelogodišnji plan zaštite najbolji je pristup za mačke i pse svih dobi, a to se prije svega odnosi na preventivne tretmane. Na tržištu postoji niz sigurnih i učinkovitih proizvoda koje je lako primijeniti na psa ili mačku i mnogi preveniraju više od jedne vrste parazita. Većina proizvoda za prevenciju parazita primjenjuje se lokalno kroz: ovratnike, sprejeve i ampule. Mnogi se pitaju zašto i mačke koje žive u kući trebaju zaštitu od nametnika. Nažalost, nametnici su posvuda pa i u našim domovima jer ih možemo donijeti izvana na odjeći i tako završiti na krznima naših dragih mačjih ljubimica.

Realnost je da mnoge mačke imaju vrlo promjenjiv način života, većinu vremena mogu provoditi u zatvorenom prostoru, ali se povremeno sunčati na balkonu ili terasi. Svatko koga je mučio komarac ili kućna muha zna kako leteći kukci lako mogu doći čak i do najbolje osigurane kuće. Zagrijani, vlažni domovi također mogu biti sjajna podloga za razmnožavanje buha. Svi ovi slučajevi stvaraju priliku za izlaganje parazitima i mačke koja ne izlazi iz kuće.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Za vrlo aktivne pse koji često borave u šumama bolji izbor je ogrlica

Tri najčešća izbora za zaštitu ljubimaca

"Možemo birati između nekoliko opcija. Koji preparat ćemo odabrati ovisi o tome koliko je star naš ljubimac, koliko je težak i kakve su mu svakodnevne navike", kaže Maja i objašnjava da kemijska sredstva djeluju tako da ubijaju ili odbijaju nametnike i otkriva:

Ampule se stavljaju na kožu na područje među lopaticama ljubimca. Najčešće djeluju mjesec dana i djelomično su vodootporne. Djelovanje im se smanjuje ako ljubimac često pliva ili ako ga često kupamo šamponom. Naša preporuka je Vectra 3D i Vectra Felis.

Ogrlice su nešto trajnije rješenje. Djeluju od četiri do osam mjeseci, ovisno o proizvodu i mogu biti vodootporne. Kod njih je bitno da su u konstantnom kontaktu s kožom i ljubimac ih mora nositi 24 sata dnevno kako bi djelovale. ZOO CITY preporuka je vodootporna Scalibor ogrlica.

Sprej je opcija koju najčešće možemo koristiti kod mačića i štenaca već od drugog dana starosti. Potrebno je ljubimca kompletno našpricati sprejom i pustiti ga da se osuši. Djelovanje mu traje mjesec dana i djelomično je vodootporan. Preporučujemo Fiprotec sprej.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Ogrlica je bolji izbor za kućne mačke

Uz kemijska sredstva možemo koristiti i ona na biljnoj bazi u obliku ampula, ogrlica, sprejeva, pjena ili prašaka. Oni djeluju isključivo na način da odbijaju vanjske parazite. Ako buha ili krpelj ipak dospiju na ljubimca, u takvom preparatu nema ništa što bi ih ubilo pa iz tog razloga sami po sebi nisu dovoljna zaštita. Preporučuju se kao nadopuna nekom od kemijskih sredstava. ZOO CITY u ponudi ima Beaphar VetoPure repelente na biljnoj bazi. Izbor preparata ostaje na tebi, ali imaj na umu da su vanjski paraziti aktivni kroz sva godišnja doba i da je potrebno zaštititi ljubimca tijekom cijele godine.

Ako želiš saznati više o svijetu kućnih ljubimaca te pronaći korisne savjete o zdravlju, prehrani, brizi i njezi, potraži savjete veterinarke Maje Črnjević na YouTube kanalu ZOOCITY-a.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Kod pasa koji nisu pretjerano aktivni dovoljna je ampula

Veterinarka savjetuje kakvu zaštitu odabrati za mačku, a kakvu za psa

Veterinarka Maja kaže da je za kućne mačke dovoljna ampula protiv buha i objašnjava da i ampule i ogrlice štite protiv buha i krpelja te su podjednako dobar izbor. "Ako je maca uglavnom vani i često se kreće po grmlju i raslinju, treba odabrati ampulu jer će ogrlicu vjerojatno izgubiti. U tom slučaju obavezno odabrati zaštitu i protiv buha i protiv krpelja.

Kod pasa koji nisu pretjerano aktivni te se uglavnom kreću po gradu i parkovima, dovoljna će biti ampula. Kod pasa koji su jako aktivni, često su u šetnjama po livadama i šumama ili idu na planinarenja, svakako je bolji odabir ogrlica. Ogrlica će biti bolji odabir i ako se psa često kupa šamponom ili ako često pliva u rijekama, jezerima ili moru."

ZOOCITY ti nudi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama za zdravog i sretnog ljubimca. Naši djelatnici dočekat će tebe i tvog ljubimca s veseljem i mnoštvom stručnih savjeta.

 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      gvozdenka

      Ampula se stavlja da se ocisti od nametnika i onda ide ogrlica koja stiti da se nametnici ponovno skupljaju u dlaci kucnog ljubimca.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.