Eko 08. svibnja 2013.

Jesi li za čašu eko mlijeka?

Kolaz-Uspr
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posjetili smo ekološku tvornicu mlijeka i mliječnih proizvoda Kärntnermilch u Austriji, gdje smo saznali sve o ekološkoj proizvodnji mlijeka i degustirali ukusne bio proizvode. Na eko farmi mlijeka krave slobodno šeću i pasu po austrijskim pašnjacima, a kvaliteta mlijeka je visoka zbog toga što se krave hrane svježom travom

Strogi kriteriji jamče kvalitetu

Posjet je započeo obilaskom tvornice mlijeka te dočekom i uvodnom prezentacijom Helmuta Petschara izvršnog direktora Kärntnermilcha i predsjednika austrijske Udruge mljekara. Poljoprivredna zadruga Kärntnermilch osnovana je 1928. godine u austrijskom mjestu Spittal na Dravi, a Helmut Petschar objasnio je kako proizvodnja njihovog ekološkog mlijeka ima posebno definirane kriterije koji su čak stroži od onih u Europskoj uniji. 'Broj bakterija u mlijeku u Europskoj uniji smije biti do 100 000 jedinica, dok u Kärntnermilchu broj bakterija ne prelazi više od 50 000', rekao je Helmut Petschar.

Helmut Petschar naveo je kako je udio ekološkog mlijeka u ukupnoj proizvodnji mlijeka u Austriji 20 posto, dok tvornica Kärntnermilch pokriva 20 posto ukupnih austrijskih potreba za ekološkim mlijekom. Objasnio je i kako su vlasnici tvrtke Kärntnermilch poljoprivrednici, njih 2402, od kojih 1316 isporučuje mlijeko. Oni posjeduju udjele u zadruzi, te preko svojih predstavnika u generalnoj skupštini utječu na cijenu mlijeka koju kvartalno određuje uprava mljekare. Kärntnermilch je prva mljekarska zadruga koja se počela baviti i proizvodnjom mliječnih ekoproizvoda, kojih je danas oko 400 vrsta.

Veći poticaji za eko farmere

Zadruga Kärntnermilch godišnje besplatno provede oko 27000 testiranja kvalitete mlijeka svojih suradnika poljoprivrednika, a proizvodi i vlastitu hranu za stoku

Poljoprivrednici kod otkupa mlijeka od tvornice dobivaju i poseban dodatak za ekološko mlijeko, a iznos tog novčanog dodatka određuje se s obzirom na količinu bjelančevina i masnoća u mlijeku. Što je veći udio masnoća u mlijeku to poljoprivrednik dobiva veći dodatak. Zadruga je 2010. godine preradila 102 milijuna kilograma mlijeka od čega na eko mlijeko otpada čak 18 posto. Tvrtka Kärntnermilch mlijeko izvozi u 13 država među kojima je i Hrvatska te se njihovo mlijeko i mliječni proizvodi pod brandom Bio+ mogu pronaći kod nas ekskluzivno u bio&bio trgovinama.

Rudi Veierbauch, predsjednik krovnog udruženja Bio Austria, najvećeg europskog udruženja koje predstavlja interese ekopoljoprivrednika, objasnio je kako udruga kontinuirano organizira strukovne seminare te razvijaju nove projekte vezane uz školovanje ekopoljoprivrednika. Objasnio je i o kontroli kvalitete mlijeka u tvornici Kärntnermilch gdje stručnjaci savjetuju poljoprivrednike i besplatno im servisiraju strojeve za mužnju i vrše besplatne kontrole mlijeka, a posebno su ponosni što su uspjeli smanjiti potrošnju vode i struje u tvornici, a ambalažu recikliraju.

Eko farma mlijeka

U obilasku tvornice Kärntnermilch degustirali smo neke od 400 dostupnih mliječnih ekoproizvoda, pa smo tako probali i različite vrste eko sireva, a neki od njih obogaćeni su okusom ekološki uzgojenih biljaka s Alpa. Također smo probali i različite vrste i okuse eko mlijeka i jogurta. Nakon degustacije ukusnih eko proizvoda posjetili smo eko farmu u obližnjem Aifersdorfu nedaleko Spittala. Vlasnici farme mlijeko sa svoje farme isporučuju tvornici Kärntnermilch. Roditelji i troje djece obrađuju 33 hektara zemlje i imaju 35 krava te od toga žive. Sin vlasnika farme, Johann Rauter pojasnio je da je kvaliteta mlijeka visoka zbog toga što se krave najviše hrane svježom travom te su od travnja do studenog na slobodnoj ispaši, a muzu ih dva puta dnevno. Od 2009. godine štale su im preuređene te krave nisu vezane nego slobodno šeću. Cijela obitelj radi na imanju, a kako nam je objasnio mladi Johann Rauter i on i dvije sestre žele ostati na selu i dalje se baviti uzgojem ekološkog mlijeka.

Posjet je organizirala hrvatska tvrtka Biovega koja putem svojih 12 bio&bio trgovina ekoloških proizvoda distribuira i proizvode tvrtke Kärntnermilch, odnosno brand ekoloških proizvoda Bio+ na hrvatskom tržištu. Hrvatski proizvođači ekološkog mlijeka, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i novinari posjetili su austrijsku poljoprivrednu zadrugu Kärntnermilch, kako bi vidjeli austrijsko iskustvo te mogućnosti koje pruža ekološka proizvodnja mlijeka u Austriji.

Viša stručna savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede, Darija Musulin, istaknula je kako je ovaj posjet važan radi razmjene iskustava te koristan zbog daljnjeg razvoja ekološke proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda u Hrvatskoj. 'U Hrvatskoj je registrirano oko 1750 ekoloških poljoprivrednika, od čega je 29 proizvođača ekološkog mlijeka, no nažalost tek manji dio plasira na tržište mlijeko kao ekološko'.

Na sljedećoj stranici doznaj koji kriteriji moraju biti zadovoljeni da bi mlijeko bilo organsko.

Kriteriji za organsko mlijeko

Kriteriji koji moraju biti zadovoljeni da bi mlijeko bilo organsko: 

  • U hranu kojom se hrane krave ne smiju se dodavati štetni pesticidi ili umjetna gnojiva.
  • Zabranjeno je dodavati hormone rasta (bovine growth hormone) kako bi se povećala proizvodnja mlijeka, a nisu dozvoljena niti zračenja kao niti genske mutacije
  • Ne smiju se koristiti antibiotici, no ako se kravi ipak daju ona se ne smije vratiti u stado barem godinu dana, sve dok svi tragovi antibiotika ne budu potpuno uklonjeni iz njezinog organizma. 
  • Krave trebaju imati mogućnost ispaše tijekom cijelog dana, dakle to se ne smije ograničiti na samo nekoliko sati. 

Ako želiš probati organsko mlijeko posjeti bio&bio trgovinu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.