Eko 26. rujna 2012.

Jednostavne metode za uštedu vode

Remi_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog globalnih suša voda je postala dragocjen resurs, a štednja vode opravdana iz ekoloških i financijskih razloga. Svaka pomoć koju pružiš okolišu povoljno će se odraziti i na tvom mjesečnom računu za režije. Mirela Priselac, pjevačica grupe Elemental otkrila je kako ona štedi vodu

Predstavljamo ti šest jednostavnih mjera štednje koje su učinkovite, a ne tjeraju na odricanje.

  1. Ugradi niskoprotočni tuš. Studije pokazuju da se 75 posto vode troši u kupaonici pa su najveće uštede izvedive u toj prostoriji. Niskoprotočna glava tuša smanjuje potrošnju vode pri tuširanju za 50 do 65 posto. Ovu je napravu lako postaviti, a kvalitetniji modeli imaju opcije za pojačavanje i smanjivanje mlaza, kao i dugme za zaustavljanje protoka. Ne zaboravi da i slavine možeš opremiti sa sličnim niskoprotočnim glavama.
  2. Zavrni slavinu dok pereš zube. Ne dopusti da voda istječe nepotrebno. Dok četkaš zube ili šamponiraš kosu, voda curi nesvrhovito prosječnim ritmom od jedne litre po minuti. Četveročlana obitelj na ovaj način može uštedjeti desetke litara dnevno - ovisno o tome koliko puta peru zube i koliko dugo utrljavaju šampon u kosu.
  3. Čekaj da se nakupi posuđa. Na kuhinju otpada samo osam posto utroška vode, ali i tu postoje mogućnosti prilagodbe. Uštedi vodu preskakanjem pretpranja posuđa prije pranja u stroju i pranjem posuđa samo kad je stroj pun.
  4. Spriječi kapanje iz slavine. Nemoj zanemariti kapanje iz slavine ili iz kotlića za vodu. Jedna neispravna slavina propušta litru i pol vode dnevno, pokazalo je nedavno američko istraživanje. Odvaži se sama na popravak i zavrni labave brtve uz pomoć francuskog ključa ili pozovi stručnog vodoinstalatera. Svaka je kap važna.
  5. Zalijevaj vrt ujutro. Jutro je najbolje vrijeme za zalijevanje vrta i cvijeća na balkonu, jer je to povoljno za biljke i troši manje vode. Jutarnji je zrak svježiji pa manje vode isparava nego ako zalijevaš oko podneva. S druge strane, večernje zalijevanje izbjegavaj, jer pospješuje gljivična i bakterijska oboljenja bilja.
  6. Peri auto kod stručnjaka. Možda će ti zvučati čudno, ali specijalizirane praonice automobila racionalnije iskorištavaju vodu. Jedno pranje kod profesionalca zahtijeva 20 do 22 litre vode, a pranje pred kućom troši između 35 i 65 litara. U praonicama, radnici moraju odliti potrošenu vodu u kanalizaciju, dok amaterski perači puštaju da voda oteče u tlo ili da ispari.

Komentar Mirele Priselac

Remi u svojim pjesmama redovito daje kritiku društva, a kad je ušteda vode u pitanju kritična je i prema sebi i prema drugima. Poseban savjet za uštedu vode dala je zaljubljenim parovima:

'Zaljubljenim parovima savjetujem da se tuširaju i kupaju zajedno jer osim što je zabavnije, tako će uštedjeti i puno vode. Imam osjećaj nelagode kad primijetim da se voda rasipa bez veze. Bitno mi je da se ponašam ekološki i  nastojim biti što savjesnija. Pazim na potrošnju vode i kad negdje dođem u goste i opazim da voda curi iz slavine redovito upozorim domaćine. I na drugim poljima nastojim ekološki postupati, ali kad je recikliranje u pitanju zasad samo odvajam staklo i papir.'

Remi će sa svojom grupom Elemental sljedeći vikend nastupiti u Sarajevu, a nakon povratka ulaze u studio gdje će pripremati novi album koji bi trebao biti objavljen početkom sljedeće godine.

Foto: PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.