Eko Čupavci se spremaju za izlazak 26. lipnja 2022.

Savjeti uz koje će tvoj pas ili mačka smireno podnijeti putovanje

Foto: shutterstock Većini životinja putovanje pričinjava stres

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Životinje vole rutinu i svako narušavanje uobičajene svakodnevice za njih može predstavljati stres, a putovanje ih posebno može uznemiriti. Ali, ne brini, postoji niz savjeta, ali i jedan super učinkoviti preparat koji će pružiti utjehu i najplahijima među njima.

Nemoguće je kontrolirati stres i tjeskobu kućnih ljubimaca ako ne prepoznaješ znakove koji su jasan dokaz da su pod stresom.  Uobičajeni znakovi da tvoj ljubimac pati od stresa ili tjeskobe uključuju: vrpoljenje ili nemir, ponavljajuće ponašanje, hodanje naprijed natrag, destruktivno ponašanje, dahtanje i/ili slinjenje, regresivne navike vršenja nužde (obavljanje nužde u kući ili na za to nepredviđenim mjestima kao kad su bili mali). Sada kada znaš kako tvoj miljenik može pokazivati znakove stresa, učini sve što možeš kako bi mu pomogla u stresnim situacijama, a jedan siguran izvor stresa za većinu mačaka, pasa, ptica i hrčaka je putovanje. Stoga, ako vodiš svog miljenika na put, počni s pripremama na vrijeme jer će mu to puno značiti.

Za početak vježbaj sa svojim četveronožnim prijateljem. Ako ljubimac nikada prije nije bio na dužem putovanju, pripremi ga s kratkim vožnjama, a zatim postupno povećavaj vrijeme. Svaki put na tim kratkim relacijama stavi ljubimca u transporter kako bi se navikao. Ako ćete putovati avionom, prošećite aerodromskim terminalom ili stanicom ako idete vlakom ili autobusom kako bi se najdraža njuškica upoznala s mirisima i zvukovima. Nagradi svog ljubimca za dobro ponašanje i umirujuće razgovaraj s njim. Kad krenete na put, prije ukrcaja u automobil, vlak, brod ili avion ga obavezno pusti da se istrči ili prošeta.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Poznate stvari u nepoznatim okruženju i ljudima i životinjama pomažu da se osjećaju bolje, a svi znamo koliko je životinjama važan miris. Zato na put ponesi njegovu dekicu, krevetić i najdraže igračke

Maja Črnjević dr. med. vet. preporučuje da bez obzira radi li se o psu, mački ili ptici, ljubimca navikneš na transporter jer je on odličan način kako sigurno dopremiti ljubimca veterinaru ili prevesti do lokacije na kojoj ćete provesti zajednički godišnji odmor. Transporter može biti plastični ili platneni, zatvoren ili poput torbe s otvorom za glavu. "Za psa možeš birati između klasičnoga plastičnog transportera ili platnene torbe. Ako je riječ o mački, glodavcu ili ptici, bolji će odabir biti zatvoreni transporter. Transporter za ptice ima i prečkicu po sredini kako bi mogla udobnije stajati u njemu tijekom putovanja", otkriva Maja.

Kako ljubimca naučiti da je transporter sigurno mjesto za njega

Najednostavniji način da transporter učiniš privlačnim mjestom je da im unutra staviš nešto što vole jesti i neki poznati predmet kako bi se navikli na transporter. "Ptice možeš povremeno staviti u transporter iako ne idete na putovanje, dati im unutra komad najdražeg voća ili proso u klasu kako bi se dobro osjećale i povezale transporter s nečim pozitivnim. Glodavcima možeš staviti dekicu s njihovim mirisom, malo sijena i najdražeg povrća te ih prije puta povremeno staviti unutra da se naviknu na prostor. Psima i mačkama možeš transporter predstaviti kao dio svakodnevice kako bi se u njemu osjećali ugodno i sigurno. Možeš ga stalno držati otvorenog u prostoriji u kući da tvoj ljubimac može ući u njega kada god poželi. Na dno stavi njegovu dekicu ili jastuk koji poznaje i voli. Povremeno mu u transporter stavi najdražu poslasticu ili igračku da ga poveže s pozitivnim iskustvom", savjetuje Maja i otkriva kako naučiti ljubimca da u transporteru provede i nekoliko minuta.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Maca u torbi za prenošenje

"Možeš mu u transporter staviti i zdjelicu s obrokom kako bi se zadržao unutra. Kada primijetiš da se tvoj ljubimac osjeća ugodno u transporteru, povremeno zatvori vrata i još ga dodatno nagradi za to. Tako će tvoj pas ili mačka naučiti da je transporter sigurno mjesto u kojem dobiva hranu, poslasticu ili igračku i u kojem se može opustiti. Vjerojatno će i sam ući unutra i odspavati malo. Putovanje u transporteru tako će mu sigurno biti manje stresno, neće se osjećati zbunjeno ili preplašeno i moći ćeš bezbrižno putovati znajući da je tvoj ljubimac opušten i siguran." Od velike koristi na putovanju bi ti mogli biti preparati za pse i mačke na bazi feromona. Pseći feromoni su oni koje kuja otpušta kada umiruje svoje mlade, a mačji su oni koje mačka otpušta na području lica dok se trlja od ljude ili predmete. .

Na put obavezno ponesi vodu i malo hrane te ljubimčevu zdjelicu kako bi mu doživljaj hrane i vode bio jednak kao i kod kuće. Za psa ne zaboravi povodac i budi ljubazna te tijekom putovanja (ako idete osobnim automobilom) zastani i izvedi ga van da malo pretegne šape i obavi nuždu. Maja kaže da prilikom putovanja javnim prijevozom psa obavezno držiš na povodcu jer nikad ne znaš što ga može prestrašiti, a ovako ćeš imati kontrolu i sigurnost u nepoznatom području.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Od velike koristi na putovanju bi ti mogli biti preparati za pse i mačke na bazi feromona

Stigli ste na odredište i tvoj prvi zadatak je da svom mezimcu napraviš udoban i siguran kutak

Poznate stvari u nepoznatim okruženju i ljudima i životinjama pomažu da se osjećaju bolje, a svi znamo koliko je životinjama važan miris. "Kad stignete na vaše odredište, postavi ležaj svog ljubimca na neko mirno mjesto, daj mu njegove igračke i slobodno ga nagradi najdražom poslasticom. Osiguraj mu dovoljno svježe vode i pusti ga da istraži novi prostor i privikne se na njega. Nakon što primijetiš da se opustio, slobodno se poigraj s njim, pomazi ga, odvedi u šetnju, radite ono što tvoj ljubimac i inače voli i u čemu zajedno uživate. Ako godišnji odmor provodite uz rijeku, jezero ili more, pusti psa da ih istraži. Neka vidi kako se ponaša voda, sviđa li mu se to i neka sam odluči želi li plivati. Voda će mu sigurno biti primamljiva jer se u njoj može rashladiti od ljetnih vrućina. Možeš ga ohrabriti da zapliva tako da mu baciš igračku u vodu ili da zaplivaš pa ga pozoveš sa sobom, ali nemoj ga siliti na ulazak u vodu. Time možeš samo postići kontraefekt", objašnjava Maja i napominje da ne zaboraviš lijekove ako ih ljubimac koristi te prvu pomoć za svaki slučaj, a dobro bi bilo i da znaš lokaciju i broj najbližeg veterinara u mjestu boravka.

Tvoj pas vjerojatno će i sam uvidjeti prednosti ljetovanja i svako sljedeće će biti još bolje i odličan poligon za stvaranje nezaboravnih zajedničkih doživljaja koje ćeš rado prepričavati prijateljima, a u srcu i sjećanju nositi prekrasne uspomene na zajednički provedeno vrijeme.

Ako želiš saznati više o svijetu kućnih ljubimaca te pronaći korisne savjete o zdravlju, prehrani, brizi i njezi, potraži savjete veterinarke Maje Črnjević na YouTube kanalu ZOOCITY-a.

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Iza sretnog psa na putovanju stoji dobra priprema njegovog vlasnika

Feromonski preparati kao neizostavna pomoć za umirivanje ljubimca

Feromonski preparati imaju umirujući učinak na ljubimce u većini stresnih situacija. Adaptil feromonski proizvodi za pse otpuštaju feromone koje kuja otpušta kada želi umiriti svoje štence. Feliway feromonski proizvodi za mačke otpuštaju feromone koje mačke otpuštaju na području lica kada se trljaju o ljude, namještaj ili druge mačke. Prilikom putovanja najbolja opcija će biti Adaptil i Feliway sprej. Njega se šprica po dekici, ležaju, jastuku ili transporteru, tamo gdje će ljubimac boraviti tijekom putovanja. Nanosi se 15 min prije putovanja i može se ponoviti po potrebi svakih četiri do pet sati. Važno je da se ne nanosi na ljubimca. Kod pasa se može koristiti i Adaptil ogrlica. Preporuka je da se ogrlica stavi dva tjedna prije putovanja kako bi imala puno djelovanje kada dođe do stresnog događaja, a pas ju treba nositi konstantno.

ZOOCITY ti nudi kvalitetne proizvode po povoljnim cijenama za zdravog i sretnog ljubimca. Naši djelatnici dočekat će tebe i tvog ljubimca s veseljem i mnoštvom stručnih savjeta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.