Eko Eko dom 01. kolovoza 2016.

Je li priprema hrane u mikrovalnoj pećnici vrijedna rizika?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako se nadamo kako nemaš mikrovalnu pećnicu u svom domu ili uredu, nažalost zbog ubrzanog načina života i povećane konzumacije "gotovih" jela, ovaj uređaj je sastavni dio pripreme velikog dijela obroka.

Vjerojatno si i sama uočila kako se mikrovalne pećnice nalaze se u mnogim restoranima, sendvič barovima, uredskim kuhinjama i avionima. Mikrovalna pećnica radi na principu mikro valova koji djeluju na čestice vode u namirnici.

Kao što smo već pisali, čestice vode počinju jako titrati i samim time se zagrijavaju. Kad se na klasičan način grije hrana, grije se izvana prema sredini, a mikrovalna radi na obrnutom principu. Izumila ju je tvrtka Raytheon, koja danas proizvodi projektile Tomahawk. Izum je nastao tijekom pokušaja razvoja radarskih sustava.

Osim što mikrovalna pećnica djeluje na samu molekularnu strukturu namirnice, mikro valovi također utječu i na samo pakiranje hrane. Naime, hrana za pripremu u mikrovalnoj pećnici najčešće se nalazi u plastičnoj ambalaži, a što može uzrokovati širenje toksina poput BPA u hranu koju ćeš konzumirati. 

Što je zapravo označava zračenje i zašto ono može biti štetno?

Prema definiciji fizike, zračenje predstavlja emitiranje elektromagnetnih valova atomima i molekulama radioaktivne supstance uslijed nuklearnog propadanja. Zračenje izaziva ionizaciju, a to je ono što se događa kada neutralni atom dobiva ili gubi elektrone. Jednostavnije rečeno, mikrovalna pećnica uništava i mijenja molekularni sastav hrane postupkom zračenja.

Ujedno, još uvijek nema znanstvenih dokaza koji mogu potvrditi kako zračenje iz mikrovalne pećnice nema nikakav učinak na ljude i predmete koji se nalaze od 3 do 6 metara u blizini mikrovalne pećnice. Naime, iako mikrovalna pećnica ima vrata koja izgledaju kao da imaju zaštini sloj, postavlja se pitanje koliko zračenje i energija se odašilju izvan tih vrata.  

S druge strane, Carlos Martino, pomoćni profesor na Sveučilištu Nevade je proveo studiju koja pomaže u boljem shvaćanju utjecaja fluktuacije u magnetskom polju na bio-kemijske procese ljudi.

"Naša su istraživanja pokazala da različita magnetska polja utječu na bio-kemijske procese, čak i ako je jakost magnetskog polja puno manja od dozvoljenih granica koje je odredila Svjetska zdravstvena organizacija, ali to definitivno postavlja pitanje o našoj sigurnosti i zdravlju.", naveo je Martino o utjecaju zračenja u svakodnevnom ljudskom životu. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Jerry_D

      Poštovana, vaši navodi su puni pogrešaka. Pomiješali ste ionizirajuće zračenje pri raspadu radioaktivnih materijala sa neionizirajućim zračenjima u koja uz mikrovalove spadaju na pr. i radio valovi i svjetlosni valovi. Mikrovalno zračenje koje se proizvodi u mikrovalnoj pećnici nema nikakve veze sa ionizirajućim zračenjem pri raspadu recimo Cezija-137 ili Plutonija ili onim koje se proizvodi u radiografskoj dijagnostici.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.