Eko 07. veljače 2020.

Izlegla se raža Srećko s neodoljivim osmijehom, ponos Aquariuma u Puli

Foto: Duško Marušić/Pixsell
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Aquariumu u Puli ima novu atrakciji-male bebe raže. Ovo je za pulski aquarium veliki događaj jer do sada nikad nisu imali bebe raže. Beba raža koja je privukla najviše pažnje je Srećko ili Srećka, kako su ga/je nazvali jer dok se hrani on otvara usta, a to izgleda kao da se smiješi, osim toga prerano je došao na svijet.

Stanovnice Aquariuma raže kamenice (Raja clavata), položile su jaja. Nakon tri tjedna od polaganja, oplođeno je čak devet od ukupno 22 jaja, budući da su hrskavičnjače sve ugroženija grupa životinja, a većina je zaštićena, ovaj je događaj uistinu poseban trenutak kada se iz jajeta napokon izvaljala i na svijet došla mala raža.

Dugačka je osam centimetra, prva raža dobila je ime Srećko ili Srećka, kad naraste dosegnut će 80 centimetara. Prva beba, doznajemo, došla je na svijet oko tri tjedna ranije (inkubacija zametka inače traje oko pet mjeseci), ali dobro napreduje i raste. Nakon Srećka izvaljalo se još sedam malih raža.

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Foto: Duško Marušić/Pixsell

Većina malih raža bit će premještena prije ljeta u dubrovački aquarium. Ne mogu ih pustiti u more jer moraju dobiti potrebne dozvole od nadležnog ministarstva da raže nemaju nikakve patogene bolesti. "Nakon što raže malo porastu želja nam je preseliti ih u Dubrovnik. Od svih vrsta koje se love koćaricama, jedna od najugroženijih riba je upravo raža kamenica. Do prije 50-ak godina bile su među četiri najzastupljenije vrste u lovinama, a danas su pale ispod 20. mjesta.

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Foto: Duško Marušić/Pixsell

Obnavljanje populacije raža je toliko ugroženo da se u srednjem i južnom Jadranu rijetko love čak i mali primjerci. Aquarium u Dubrovniku trenutno nema niti jednu ražu te će s našim primjercima ukazati na ugroženost te vrste u Jadranu i potaknuti podizanje svijesti javnosti", rekla je za 24 sata Milena Mičić, vlasnica Aquariuma. 

 | Author: Duško Marušić/Pixsell Foto: Duško Marušić/Pixsell

"Naš akvarij potrudio se da za potpunu ishranu mladih raža dobije veću količinu fito i zooplanktona, te drugih organizama koji su potrebni za rast i razvoj manjih riba, pa tako i raža. Raže se, nakon što potroše zalihe žumanjčane vrećice iz jajeta, počinju hraniti spomenutim organizmima", dodala je Mičić.

Možda te zanima... Duhovne životinje: Kako mačke odabiru vlasnike? Psiha i seks

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.