Eko 03. svibnja 2013.

Izabrane tri najbolje eko priče

Mixups
1/6
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti najzanimljivije dijelove nagrađenih priča na natječaju ''Kako ja brinem za svoj Planet'' kojeg je napravila Zdrava Krava povodom Dana planeta Zemlje. Pročitaj tri najbolja primjera i priče odabrane odlukom stručnog žirija i nagrađene novčanom nagradom 

Čitateljica Martina Popić iz Vukovara poslala je priču i slike o svojim radnim akcijama čišćenja, sudjelovanjima na raznim eko projektima i drugim ekološkim aktivnostima.

Naš dom - Zemlja

Zemlja je dom svim ljudima. Često znamo zaboraviti na to pa činimo ružne stvari našem domu, našoj Zemlji. Iako se pojedinac ne može boriti protiv ostatka svijeta, uvijek može doprinijeti malim stvarima na čemu će mu Zemlja biti zahvalna. Moj život nije usmjeren isključivo na brigu o Zemlji, već je to jedan prirodan osjećaj s kojim živim. Ne razmišljam o tome kako bih nešto trebala učiniti već činim. Svaki novi dan je dan u kojem mogu doprinijeti prirodi. U mojoj obitelji razvrstava se otpad, roditelji obrađuju vrt i voćke bez ikakvih pesticida, gnoje ga prirodnim gnojivima, kupujemo bilježnice od recikliranog papira, a stari papir odlažemo na za to predviđena mjesta.

Roditelji su svoj način života prenijeli i na mene. Stoga sam kroz cijelu srednju školu bila uključena u eko akcije i sudjelovala na natjecanju ''Ekološki kviz – Udruga Lijepa Naša''. Čistila sam grad, Dunav i parkove. U školi sam se zalagala za izradu projekata i edukaciju ostalih učenika o važnosti ekologije. Nismo se zaustavili na educiranju škole, već smo otišli korak dalje i zatražili od grada Vukovara štand na kojem smo potom educirali sve građane o zagađenosti Dunava i o načinima na koji to možemo spriječiti uz njihovu pomoć. Svi letci su podijeljeni, a zainteresirani ljudi dolazili su čuti našu priču.

Za čišći Dunav

Potrudili smo se doznati ponešto o kakvoći vode iz Dunava tražeći informacije od gradskoga vodovoda. Cijeli projekt vođen je pod nazivom ''Na lijepom plavom Dunavu''. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima, cijela ekipa (uključujući i profesoricu) odlučila je očistiti obalu Dunava. Pronašli smo jako puno smeća. Dominirale su plastične vrećice, staklene i plastične boce te razni oblici tanjura i čaša za jednokratnu upotrebu.

Sudjelovala sam i u raznim akcijama čišćenja parkova, gradskih naselja, područja u okolici stambenih zgrada, škola i javnih ustanova. Našoj Zemlji pokušavam doprinijeti i tako da što manje koristim automobile i autobuse. Volim se voziti biciklom i vlakom jer znam da tako pomažem redukciji ugljikova dioksida u atmosferi, a time se smanjuje i učinak staklenika, a često i pješačim.

Na sljedećim stranicama pročitaj druge dvije odabrane eko priče.

Eko principi

Dubravka Cerovečki poslala nam je svoju priču i fotografije svojih volonterskih aktivnosti u sklopu jedne udruge i eko principe kojih se pridržava njezina obitelj

Temelj za promjene je osobna promjena

Veganka sam i volontiram u Udruzi Stop specizmu, koja je vrlo angažirana na području prava životinja i socijalno ugroženih. Ali nije samo 22. travnja dan kada se trebamo zapitati kako se brinemo za naš planet, bitnije je kako Zemlja reagira na naša djela svih ostalih 364 dana u godini.

U mojoj obitelji obavezno se reciklira papir, staklo i plastika. Ne razbacujemo se tuširanjem i puštanjem vode u prazno. Držimo se nekih osnovnih eko principa pa tako kupujemo korištene stvari iz second-hand dućana ili na buvljacima, a stvari koje nam više ne trebaju doniramo. Nemamo auto pa vozimo bicikl i pješačimo.

Život u suradnji s prirodom

Živimo veganski i kupujemo lokalne i organske namirnice koje rastu u sezoni i podržavamo lokalne proizvođače hrane. Za zimsko grijanje, postavimo termostat na 19 ° C ili 20 ° C i ne mijenjamo stalno temperaturu. Tuširamo se kratko, ne razbacujemo se vodom i ne ostavljamo je da curi dok peremo zube. Koristimo ne-otrovne proizvode za čišćenje, jednostavne, prirodne proizvode za čišćenje sa sastojcima poput octa, sode bikarbone i vode.

Budućnost Zemlje ovisi o svakome od nas pa trebamo sami postati dio promjene. S Udrugom Stop specizmu radili smo i neke konkretne akcije: vegan pizza dan (dijeljenje veganskih pizza beskućnicima slučajnim prolaznicima), imali smo ručak i druženje s beskućnicima ( iz "Uličnih svjetiljki"), skupljali smo i robu koju smo donirali djeci iz SOS dječjeg sela Ladimirevci, a dio smo vozili u dnevni centar Uličnih svjetiljki. Za Uskrs smo dijelili veganske kolače na Trgu bana Jelačića.

Mislim da mogu reći da živim u suradnji s prirodom i nadam se da ću potaknuti još nekoga da se i sam malo više potrudi da nam svima život na ovom našem Planetu bude sto ljepši.

Ekološka sredstva za pranje

Kristina Kolarić iz Donje Motičine poslala nam je fotografije svojih ekoloških sredstava za pranje i čišćenje i opisala ekološke navike svoje obitelji.

Čuvajte Zemlju

Kod kuće koristimo ekološka sredstva za čišćenje i pranje u svim oblicima. Ručno i prirodno izrađujemo sredstva za pranje posuđa, eko sapune za ruke u obliku srca, regeneratore za kosu, šumeće kuglicu za kupanje, sredstva za pranje rublja i omekšivače. Tako se ja i moja obitelj brinemo i za okoliš i za naše zdravlje. Razdvajamo papir koji nosimo u školu gdje se vrši otkup i odvajamo baterije koje također nosimo u školu u poseban kontejner za baterije. Jako sam zadovoljna što se isplaćuje novac za povrat boca te se time znatno smanjuje zagađenje okoliša. Također bi se moglo provoditi i za ambalaže od šampona, omekšivača i ostalih sredstava čija ambalaža zadržava oblik nakon korištenja.

'Na mlađima svijet ostaje', to je stara izreka, ali nitko ju ne doživljava onako kako bi trebao jer zemlju nismo naslijedili od svojih predaka već smo ju posudili od svojih potomaka. Volite i čuvajte Zemlju i ona će vam to svakako znati uzvratiti!

Na sljedećoj stranici pročitaj treću eko priču.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.