Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 13. travnja 2018.

Islandski supermarket prvi izbacio palmino ulje s polica kako bi spasio prašume

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Do kraja godine, islandski će lanac supermarketa posve izbaciti palmino ulje iz svoje ponude, koje se inače veže uz uništenje prašuma zbog pretjerane konzumpcije u svijetu, prenosi Independent.

Čak 130 proizvoda s palminim uljem maknut će se s polica, a zamijeniti s ekološki prihvatljivim alternativama poput suncokretovog ulja. Ovaj potez smanjit će potražnju palminog ulja za 500 tona, kažu iz kompanije. 

Produkcija palminog ulja rezultirala je rastućim krčenjem šuma u Indoneziji i Maleziji, uništavajući pritom obitavališta mnogim kritično ugroženim vrstama poput orangutana i uvelike pridonoseći klimatskoj promjeni. 

U zadnje se vrijeme povećala potražnja za palminim uljem u proizvodnji hrane i kozmetike, a skoro pola ponude supermarketa diljem svijeta ima ga u sastavu. 

Veliki broj kompanija sve češće od dobavljača zahtijevaju da proizvodi koji sadrže palmino ulje budu certificirani prema standardu RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil) koji potiče održivu proizvodnju palminog ulja. 

Voditelj lanca supermarketa, Richard Walker rekao je: "Dok Island ne bude mogao garantirati da palmino ulje ne uzrokuje uništenje prašuma, jednostavno ćemo reći 'ne' palminom ulju."

I sam je bio svjedok tog uništenja pri nedavnoj posjeti Indoneziji i osjećao je veliku potrebu da podigne svijest o tom problemu te kaže kako je znao da će i ostatak populacije uvidjeti ovu katastrofu i stati iza njegovo poteza. 

Možda te zanima... Točan prikaz koliko brzo i nemilosrdno uništavamo naš planet Eko Možda te zanima... Energija šume: Zagrli drvo i dobit ćeš nalet energije Eko

U istraživanju svojih kupaca (njih 5000), ankete su pokazale kako njih 85%, nakon što su bili informirani o štetnim posljedicama proizvodnje palmina ulja, ne želi da ono bude dio prehrambenih proizvoda. 

Walker kaže kako mu je njegovo saznanje dokazalo da niti jedan proizvođač hrane ili supermarket ne može potvrditi da palmino ulje koje koriste u svojim proizvodima održivo zbog nastale štete u Jugoistočnoj Aziji, koja je otišla predaleko.

Izvršni direktor Greenpeacea UK John Sauven upozorio je kako vrijeme ističe prašumama i životnijskim vrstama unutar njih zbog onih brandova koji koriste palmino ulje.

"Dok se globalna temperatura povisuje zbog uništenja prašuma i populacije ugroženih životinja iščezavaju, počet će se sve više vršiti pritisak na kompanije koje koriste agrikulturalne artikle poput palmina ulja da očiste svoju nabavu", objasnio je. 

Nastavlja kako je ovo obećao  da će ispuniti do 2020. velik broj kompanija.

Budi naš eko junak: Sačuvaj šume i bez sadnje stabala

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.