Eko Mijenjam se na zeleno! 14. lipnja 2021.

Kreativni dvojac iz "Kuta na kvadrat" uveo nas je u svoj "betonski" svijet

Foto: Kut na kvadrat Kreativni dvojac iz Kuta na kvadrat, Krešimir Tušak i Tonći Urošević uvodi nas u svoj “betonski” svijet

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kreativni dvojac iz Kuta na kvadrat, Krešimir Tušak i Tonći Urošević uvodi nas u svoj “betonski” svijet, u kojem nastaju vrlo atraktivni uporabni oblici poput tegli, vaza, podložaka…

Oni su baš poput dr. Baltazara, kriju se u svom betonskom laboratoriju gdje eksperimentiraju, a rezultat su dugotrajni proizvodi unikatne vrijednosti. Porazgovarali smo s njima i otkrili su nam što ih inspirira te podijelili nekoliko njima važnih poruka.

Zašto naziv Kut na kvadrat?

KUT NA KVADRAT je brend koji je nastao 2018. godine, a bavimo se ručnom izradom funkcionalnih i dekorativnih predmeta poput ukrasnih posuda za biljke, vaza, zdjela, podložaka, zidnih tanjura te sjenila za lampe i visilica od betona. Radimo u našem “betonskom laboratoriju”, u kojem istražujemo i eksperimentiramo s betonima različitog sastava.

Cilj nam je dobiti dugotrajne i unikatne predmete različitih formi i tekstura. Brend smo osmislili nas dvojica, Krešimir Tušak, diplomirani fizioterapeut i Tonći Urošević mag. geologije zaštite okoliša. Naziv je nastao kao spoj naših inicijala i metaforički označava svaki kutak određenog interijera u koji se naši proizvodi mogu uklopiti kao cjelina.

 | Author: Kut na kvadrat Foto: Kut na kvadrat Kreativni dvojac iz Kuta na kvadrat, Krešimir Tušak i Tonći Urošević uvodi nas u svoj “betonski” svijet

Čime ste se ranije bavili i što je bila prekretnica da se počnete ozbiljnije baviti svojim hobijem?

Meni (Krešimiru) je nakon dugog vremena rada u struci došlo do određenog zamora i htio sam promijeniti okolinu i način rada. Dugi niz godina amaterski sam se bavio dizajniranjem vrtova, izradom vrtnih jezeraca te učenjem o biljkama i htio sam krenuti u tom smjeru. Tonći se nikada nije uspio profesionalno baviti zaštitom okoliša pa smo udružili snage, razvili početne ideje i krenuli s realizacijom.

U početku smo radili kao Udruga, a 2020. godine pokrenuli smo obrt za dizajn i proizvodnju. Dobili smo bespovratna sredstva EU čime smo kupili profesionalne alate, koji su nam uvelike olakšali rad i omogućili razvoj složenijih proizvoda.

Na koji način vi doživljavate održivost i  što i sami u svakodnevnom životu poduzimate kako biste živjeli ekološki?

Za početak trudimo se maksimalno iskoristiti otpad pri izradi naših proizvoda. Podržavamo ručni rad naših kolega, čime direktno pomažemo lokalnoj ekonomiji i smanjujemo podršku stranim globalnim brendovima masovne proizvodnje.

Spora moda, bilo da se radi o tekstilnoj, proizvodnoj ili bilo kojoj drugoj grani, važan je faktor u očuvanju okoliša i održivosti. Koliko možemo uzgajamo vlastito povrće, a ono što nam nedostaje trudimo se kupovati kod domaćih OPG-ova, bakica ili susjeda/prijatelja.

Također, volimo razmjenu dobara, pa se često “đoramo” našim proizvodima. Naravno, ostatak otpada se pravilno odvaja ili nosi direktno na reciklažna dvorišta.

Po čemu su vaši proizvodi posebni i zašto ste odabrali baš beton?

Volimo misliti da je beton odabrao nas, kao što se kaže i za kućnog ljubimca, kojeg ste doveli kući iz azila. To je bila ljubav na prvi dodir. Beton kao materijal je čvrst u svojem punom potencijalu, a s druge strane mekan i, uz dobar alat, lako obradiv. Zapravo nam se jako svidjela ideja beskonačnosti primjena ovog materijala.

Također, teksture koje nastaju nakon sušenja jedan su od najuzbudljivijih trenutaka u izradi. Naime  svaki proizvod priča svoju priču kroz zarobljene mjehuriće zrnaca koja zapnu u kalupu. Upravo zato svaki predmet je poseban i jedinstven i to mu daje posebnost. Uz to, trudimo se napraviti multifunkcionalne proizvode, koje kupci mogu koristiti na različite načine, čime zapravo sami sudjeluju u dizajniranju, kako samog proizvoda, tako i vlastitog mikrookoliša.

 | Author: Kut na kvadrat Foto: Kut na kvadrat

Interesantna je multifunkcionalnost vaših proizvoda. Možete li nam dati nekoliko primjera?

Većina modela dekorativnih lončanica može postati zdjela za voće, za grickalice, držač za sapun, ključeve, sitnice i obrnuto - ako poželite novog zelenog prijatelja. Zidni tanjur u tren može postati dekorativni podložak za serviranje hrane. Također, naše vaze, osim za žive biljke mogu se koristiti i kao vaze za suho cvijeće, držači za kuhinjski asortiman (žlice, vilice), ukrasne zdjele za kupaonski asortiman, uredski pribor te otprilike za sve što vam padne na pamet.

Vaš je moto “Let your plants do the talking”, neupitna je ljubav prema biljkama, koje vrste preferirate?

Cijeli koncept je zapravo i krenuo zbog biljaka, u nedostatku ponude drugačijih ukrasnih posuda za biljke. Ideja je bila da prvenstveno biljka dođe do izražaja, a da dizajn bude komplementaran samoj biljci. Volimo sve biljke, nemamo nekih izraženih favorita (osim eventualno Sansevieria kojih imamo desetak vrsta), a pri odabiru biljaka je najbitnije koliko ljudi imaju vremena, želje i prostora za smjestiti ih. S našim teglama to nikako nije problem, s obzirom na veliki izbor modela i veličina - u naše tegle možete doslovno saditi sve, od sukulenata do palmi, maslina i agruma.

Možete li nam dati neki savjet kako smjestiti u kućni prostor vaše tegle s biljkama?

Kada pričamo o posudama za biljke, one se mogu koristiti u interijeru i eksterijeru, tako da nemate problema ukoliko želite ozeleniti svoj balkon za vrijeme lijepog vremena, a zimi ih možete unijeti u unutrašnjost prostora. Ukrasne tegle mogu podnijeti vanjske uvjete koji su do -10 stupnjeva.

Budući da su ukrasne tegle premazane zaštitnim akrilnim premazom, koji ne propušta vodu, a ispod svakog proizvoda nalazi se plutena zaštita, možete ih držati i na parketu, namještaju ili prozorskim oknima, mogućnosti su neograničene. Također, za ljude kojima trebaju velike tegle za terasu, koje su izložene kiši i vremenskim (ne)prilikama, uvijek sugeriramo da napravimo i rupu u dnu tegle za drenažu viška vode.

Kako upotrijebiti vaša sjenila za rasvjetna tijela?

Sjenila se također mogu kombinirati po vlastitim željama. Rasvjeta je bitan element u dizajnu interijera i njezina uloga je, uz funkcionalnu i dekorativna. Našim sjenilima lako možete transformirati izgled prostora bez promjene njegovih ostalih elemenata i jednostavno napraviti redizajn prostora, koji će primijetiti svaki vaš gost. Klijenti se najčešće odlučuju na osvjetljavanje blagovaonskog, kupaonskog i dnevnog dijela, međutim našim sjenilima lako možete podići izgled i vašeg hodnika, spavaće sobe ili vanjske terase.

 | Author: Kut na kvadrat Foto: Kut na kvadrat

Industrijski stil vidljiv je na vašim teglama, no koristite ga i u osmišljavanju ostalih predmeta koje kreirate zašto?

Industrijski izričaj nametnuo se sam po sebi, obzirom da je beton hladan i relativno neutralan materijal. Nama se to jako svidjelo, jer je istovremeno nenametljiv i privlačan, a upravo zbog svoje neutralnosti može se lako kombinirati s ostalim namještajem i uklopiti u bilo kakav dizajn interijera. Npr, naše ukrasne tegle i zdjele izgledaju fantastično u makrameima, no najčešće naše proizvode preporučujemo ljudima koji vole čiste, minimalne linije dizajna prostora, gdje je svaki komad pomno biran.

Zabavni dio rada sa betonima je i u tome što možete eksperimentirati s bojama (najčešće prirodnim mineralnim pigmentima), što ćemo i pokazati uskoro kada ćemo izbaciti novu, bojanu, limited kolekciju koja će vjerujemo oduševiti naše kupce.

Predstavite nam svoj asortiman...

Trenutno nudimo 6 linija dekorativnih posuda za biljke, vaza i zdjela različitih dimenzija, liniju sjenila za viseće lampe “Capsule”, dekorativne zidne tanjure, funkcionalne podloške za serviranje hrane i druge namjene. Uz Botanical liniju stolića, tu je i “Ready to Go” kolekcija u kojoj se mogu pronaći biljke posađene direktno u naše ukrasne posude koje su spremne za besplatnu dostavu.

Gdje pronalazite inspiraciju?

Svugdje oko nas, od glomaznog otpada do savršeno očuvane i netaknute prirode. U samim počecima često smo bili u situacijama kada bi satima prekopavali po blagu glomaznog otpada, u potrazi za nekim novim kalupom, nekim novim oblikom. Ideja je uvijek bila udahnuti novi život predmetu kojeg je netko odbacio i to nas je jako veselilo.

S vremenom smo počeli razmišljati izvan kalupa što se vidi i na novijim proizvodima, primarno sjenilima, gdje smo se više zaigrali i dobili organske forme koje smo sami, ručno oblikovali. Inspiriraju nas i naše kolege, mali poduzetnici koji rade rukama, i koji kao i mi traže svoje mjesto pod suncem u generičkom, brzom, nekvalitetnom svijetu proizvoda kojima smo bombardirani svakodnevno.

Koliko je vremena potrebno za izradu tegle od betona i kako izgleda postupak? Gdje pronalazite beton?

Za izradu jedne betonske tegle potrebno je oko 30ak dana, ovisno o uvjetima u kojima se suše. Zimi je potrebno malo više vremena. Kemijski, beton postigne punu čvrstoću nakon 28 dana i tek onda je tegla spremna za distribuciju kako bi se izbjeglo potencijalno pucanje. Također, tegle se moraju sušiti u vodi, jer beton nikako ne smije dehidrirati, zbog toga nastaju mikro pukotine koje kasnije mogu uzrokovati pucanje.

Sam postupak je prilično dugotrajan, prvo se radi smjesa betona koji se lijeva u kalup u kojem ostaje nekoliko dana. Nakon vađenja iz kalupa krećemo s grubim brušenjem. Kada se grubo obradi, predmet se polaže u vodu gdje se “suši” desetak dana. Nakon toga slijedi sušenje na zraku - nekoliko dana (ovisno o temperaturi zraka i vlazi), zatim faza finog brušenja, pa pranja, čišćenja i ispiranja tegle od sitnih nečistoća. Tek nakon toga kreće završna obrada - premazivanje sredstvom za fiksiranje površine, na bazi vode, lijepljenje pluta na dno, kako bi se izbjegla oštećenja namještaja, te završno - lijepljenje loga.

Uglavnom, proizvodni proces je kompleksan i zahtjeva dugoročno planiranje i dosta veliki radni prostor. Grube radove izvodimo u 30-ak kvadrata podrumskog prostora, a finije u našem studiju, koji služi i kao showroom, gdje su svi dobrodošli uživati u našim radovima :)

Kvalitetan bijeli portlandski cement, kao i sav repromaterijal, nabavljamo u lokalnim trgovinama ili kod naših lokalnih proizvođača, jer se trudimo ponuditi 100% hrvatski proizvod.

 | Author: Kut na kvadrat Foto: Kut na kvadrat

Koliko je vremena bilo potrebno da savladate ovu vještinu?

Početak je, naravno, bio najteži. Trebali smo dosta toga naučiti o sastavu materijala, najboljim omjerima agregata koji čine beton i naravno kako pravilno sušiti i obraditi proizvod. Istraživali smo tržište ekološki prihvatljivih proizvoda za obradu betona i to nam je uzelo dosta vremena. Od YouTube tutoriala do čitanja stručne literature - prošli smo sve, a i dalje aktivno istražujemo.

Tehnologija materijala ubrzano napreduje, tako da je potrebno istraživati i biti u toku s novitetima na tržištu. Za neke projekte smo i kontaktirali profesore na Građevinskom fakultetu koji su bili nesebični u dijeljenju savjeta. Uz to, nije bilo lako ni savladati marketinške strategije, brojne alate za obradu fotografije, kao i alate potrebne za analizu tržišta.

Danas, nakon 3 godine intenzivnog rada, osjećamo napredak u znanju i to nam dozvoljava da na dobrim temeljima usvajamo nova znanja. Kako smo već i naglasili, u našem betonskom laboratoriju eksperimentiramo s različitim agregatima od kojih se radi beton, poput ekspandirane gline, celuloze i sl. uz pomoć kojih dobivamo proizvode koji su manje težine, boljih karakteristika, te materijale koje možemo oblikovati bez upotrebe kalupa, poput sjenila za lampe.

Kampanja Botalical isto je vaša kreacija, o čemu se radi?

Iza kampanje Botanical pomoćnih stolića (iliti coffee/side table) stoji inovativan i talentiran tim Modulos koji se bave izradom modularnog namještaja. Kontaktirali su nas da napravimo suradnju, iz koje je isplivao funkcionalan i uistinu poseban proizvod, kao i odlično prijateljstvo.

Duboko poštovanje i filozofija slavljenja prirode bila je inspiracija za stvaranje ove kolekcije koji se u interijeru nameće kao multifunkcionalni, negenerički komadi namještaja. Posebnost ovog proizvoda, uz to što je podesive visine, ovisno o potrebama prostora, jest i oslikani kalendar uz pomoć kojeg ljubitelji biljaka mogu pratiti redovitost zalijevanja i održavanja svog zelenog ljubimca.

Naš zadatak bio je izraditi multifunkcionalnu ukrasnu zdjelu za biljke koja može postati i zdjela za voće, ovisno o preferencijama klijenta. Još jedna od njegovih specifičnosti je ta da smo uspjeli napraviti u potpunosti ekološki prihvatljiv proizvod - ukrasna zdjela je zaštićena ekološkim premazom na bazi vode, neškodljivim za živa bića i okoliš, dok je ploča stolića izrađena je od visokokvalitetne brezine šperploče, zaštićene ekološki prihvatljivim premazom od prirodnog ulja. Dizajnu ukrasne zdjele posebnu dimenziju daje korištenje prirodnih pigmenata na bazi željezovih oksida.

Hoćete li nas uskoro iznenaditi nekim novim projektom?

Trenutno smo završili s kampanjom Botanical stolića, a paralelno smo izbacili i liniju betonskih sjenila “Capsule” koja trenutno ima 3 modela. Također, angažirala nas je jedna strana alternativna berlinska kazališna produkcija da izradimo triptih kao dio scenografije, no više detalja za sada ne možemo otkriti, jer čekamo premijeru koja je bila otkazana zbog trenutne situacije s pandemijom.

Uskoro ćemo izbaciti novu kolekciju u bojama, koje pozivaju na ponovno vraćanje prirodi, zato nas pratite na našim društvenim mrežama (FB, IG, Twitter), kao i našem web shopu kojeg se trudimo držati svježim i dinamičnim (www.kutnakvadrat.com).

U zadnje vrijeme nas ljudi često kontaktiraju i za uređenje i ozelenjavanje što stambenih, što poslovnih prostora, a to nas iznimno veseli jer možemo primijeniti apsolutno sva naša znanja i višegodišnje iskustvo u estetskom planiranju prostora. Volimo predstaviti našu viziju životnog prostora, a tu govorimo o kompletnom paketu - od dizajna rasvjete (ambijentalna i radna svjetlost) do oživljavanja prostora biljkama u našim ukrasnim zdjelama, zidnim dekorativnim tanjurima, podlošcima i ostalim funkcionalno dekorativnim detaljima. 

Koja biste 3 savjeta dali ljudima kako voditi računa o ekologiji i živjeti zeleno?

Samo recikliranje više nije dovoljno, trudite se živjeti po zero waste modelu koliko je moguće, budite kreativni i pokušajte pronaći način kako ponovno upotrijebiti otpad. Ne kupujte od velikih stranih korporacija, podržite lokalne proizvođače, OPG-ove i naše male poduzetnike, izbjegavajte brzu modu I ne kupujte stvari koje vam ne trebaju. Razmjenjujte stvari, poklonite ono što vam ne treba.

Naš partner projekta, HEP, do 2030. godine planira povećati udio obnovljivih izvora energije s 35 posto na više od 50 posto. Taj cilj planira postići revitalizacijom, odnosno povećanjem snage i proizvodnje postojećih hidroelektrana, izgradnjom novih hidroelektrana te ulaganjima u vjetroelektrane, sunčane elektrane i ostale obnovljive izvore energije. HEP se mijenja na zeleno, možeš i ti! Saznaj više ovdje!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.