Eko 26. ožujka 2014.

I poznati će ugasiti svjetla za Zemlju

Ivana
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sat za planet Zemlju je globalna ekološka inicijativa u partnerstvu s WWF-om. Pojedinci, tvrtke, vlade i zajednice su pozvani da ugase svoja svjetla na jedan sat u subotu 29. ožujka 2014. u 20:30 i time pokažu svoju potporu za ekološki održivo djelovanje. Pjevačica Ivana Banfić i glumica Emma Stone također će u subotu na sat vremena ugasiti svjetla

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine u veliki globalni pokret u kojemu je prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalje svijeta. Hrvatska se ove godine pridružuje gašenjem rasvjete u 50 gradova, a glavna će se proslava održati ispred Zagrebačke katedrale.

I Emma Stone brine za planet

Brojne slavne osobe podržavaju ovu inicijativu, a među njima su: Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, te redatelj Marc Webb. "WWF sa Satom za planet Zemlju već osam godina nastoji tamom probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da poduzmemo nešto kako bismo zaustavili prekomjerno trošenje zemljinih resursa", istaknula je na konferenciji za novinare u zagrebačkom hotelu Esplanade voditeljica inicijative Sat za planet Zemlju u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a. "U ovoj akciji ujedinjuju se ljudi iz svih sfera života i svojim malim akcijama izražavaju zabrinutost oko dobrobiti naše Zemlje. Pozivamo sve građane da nam se pridruže 29. ožujka u 20:30 gašenjem svjetla i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta."

Zagreb se, kao i brojni hrvatski gradovi, ponovno pridružuje svjetskim metropolama u Satu za planet Zemlju, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji koju osmu godinu za redom organizira svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF. Posljednje subote ovoga mjeseca, 29. ožujka, u 20:30 će u mrak ponovno utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, kao i Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarskarivijera, središta Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojnih gradova. 

"Samodostatna" obitelj

Pjevačica Ivana Banfić u zadnjih godinu dana pojačano brine za ekološke navike svoje obitelji, a to se posebno odnosi na prehranu: "Kupujemo isključivo prirodno uzgojene namirnice. Mlijeko kupujemo od mljekarice iz susjedstva koja ima svoje krave i sami proizvodimo jogurt i sir. Brašno kupujemo od mlinara i sami ga pečemo. Na taj način osiguravamo sebi osnovne namirnice, smanjujemo potrebu za odlazak u trgovačke centre na minimum i ne stvaramo previše plastičnog otpada. Od organskog otpada radimo kompost, a u kući imamo štedne žarulje i ne držimo bespotrebno upaljena svjetla. A u subotu ćemo se pridružiti akciji."

Besplatna vožnja ZET-om

Dolazak do središta grada javnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije bit će besplatan. Gradonačelnik Zagreba tako je podržao ovu akciju, a ZET se pridružio najavom događaja na ekranima u tramvajima te tijekom samoga Sata za planet Zemlju, kada će biti prigušena svjetla u svim vozilima. "Podružnica ZET Zagrebačkog holdinga s ponosom je prihvatila poziv na sudjelovanje u ovogodišnjoj akciji Sat za planet Zemlju. Svim građanima Zagreba, kao i gostima grada, omogućen je besplatan prijevoz vozilima ZET-a, tramvajima, autobusima i uspinjačom, u subotu, 29. ožujka od 20 do 22 sata", rekao je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić dodavši da zbog sigurnosti prometa i putnika neće biti moguće u potpunosti isključiti rasvjetu u vozilima ZET-a.

"Bez obzira na to, ZET u potpunosti brine o očuvanju našeg planeta ekološki prihvatljivim vozilima koja su svakodnevno u prometu, tramvajima na električni pogon te autobusima na pogon stlačenim prirodnim plinom. Grad Zagreb i ZET na taj način doprinose ekologiji, kroz poboljšanje kvalitete zraka, zahvaljujući smanjenju emisije ispušnih plinova, kao i nužnosti da se globalno pokuša zaustaviti razvitak efekta staklenika."

U mrak će utonuti Eiffelov toranj, Big Ben, Brandenburška vrata

U svijetu poznata kao Earth Hour, ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007. godine, u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta. Uz gašenje brojnih svjetskih znamenitosti poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga, slapova Nijagare, WWF poziva sve hrvatske gradove, tvrtke i stanovništvo da posljednje subote u mjesecu ugase svjetla za Sat za planet Zemlju.

Kostimi Spider-Mana za osvještavanje najmlađih

"Continental film kao službeni distributer filma 'Čudesni Spider-Man 2' ponosan je što sudjeluje u projektu kakav je 'Sat za planetu Zemlju'“, objasnio je Seid Ružić iz Continental filma. "Spider-Man je jedan od najvoljenijih i najpoznatijih super-junaka svih vremena i logično je da je baš on izabran za prvog ambasadora 'Earth Houra', budući je kompletna produkcija filma 'Čudesni Spider-Man 2' bila ekološki osviještena. Film se u Hrvatskoj počinje prikazaivati od 24. travnja."

WWF i Continental film pozivaju sve stanovnike Zagreba da im se pridruže tijekom samog Sata za planet Zemlju ispred Zagrebačke katedrale. Kako bi okupljanje proteklo u duhu ovog partnerstva, organizatori apeliraju da djeca dođu odjevena u odijela Spider-Mana, odnosno s maskom ovog super-junaka (oni koji je nemaju, dobit će je pred Katedralom). Tom će se prigodom snimiti fotografija na kojoj će mali Spider-Mani, oblikujući broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju, držati upaljene svijeće.

Doznaj kako na ekološki prihvatljiv način čistiti kuhinju.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.