Eko 13. listopada 2010.

Hoćemo zelene mobitele!

Mobiteli
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da korištenje mobitela šteti okolišu? Kad se zbroje proizvodnja, potrošnja struje za punjenje baterije te energija potrebna za prijenos poziva i poruka, godišnje se zbog mobitela u prirodu ispusti preko 45 kilograma CO2. Alternativa su moderni "zeleni mobiteli", napravljeni od recikliranih materijala, s punjačima na solarnu energiju

Mobiteli i njihova "braća" pametni telefoni jedno su od glavnih obilježja života u zadnjih petnaest godina. U srpnju je tvrtka CCS Insight objavila da po njenom istraživanju na svijetu ima pet milijardi aktivnih mobitela, tri puta više od osobnih računala. U Hrvatskoj je u rujnu u upotrebi bilo preko šest milijuna mobitela, 36 posto više od broja stanovnika, a 80 posto građana ima dva ili više uređaja.

Sve veći dio svakodnevne komunikacije obavljamo uz pomoć ovih spravica, no rijetko se zapitamo kakav je njihov učinak na okoliš. Nažalost, čini se da su se mobiteli pridružili brojnim izumima koji su prema okolišu nastrojeni neprijateljski.

Materijali od kojih se izrađuju ekološki su nepodobni, od uobičajene plastike do skupocjenog metala tantala, kojeg iz afričkih rudnika vade slabo plaćeni (ili čak silom natjerani) lokalni rudari.

Potom, na punjenje baterije troši se mnogo struje, a naročito su veliki potrošači napredni pametni mobiteli, koje vlasnici koriste i za telefoniranje i za slanje e-maila i za surfanje, pa ih moraju puniti svakodnevno. Osim što troše puno energije pri punjenju, mobiteli opterećuju mrežu i crpe struju pri svakom pozivu, slanju SMS-a ili MMS-a i surfanju.

Zagađenje: 45 kilograma CO2 godišnje

Šteta koju mobitel nanosi okolišu ovisi, jednostavno, o tome koliko ga koristimo. Proizvodnja prosječnog mobitela odašilje u okoliš 16 kilograma ugljičnog dioksida (CO2), otprilike koliko i proizvodnja jednog kilograma govedine.

U dvije godine, koliko je prosječni mobitel u upotrebi, potroši se struje čija proizvodnja ispušta još šest kilograma CO2, a energija potrebna za prijenos poziva i poruka zagađuje okolinu za dodatnih 70-75 kilograma CO2. Kad se sve zbroji, od proizvodnje pa do trenutka kad je "škartiran", mobitel u prirodu ispusti preko 90 kilograma CO2.

Jedan od načina ekološkog mobilnog telefoniranja je nabavka "zelenih" modela, za koje proizvođači kažu da manje zagađuju i troše manje energije. Primjerice Samsungov model Blue Earth ima punjač na sunčevu energiju, a model LG Remarq je proizveden od materijala koji se može reciklirati.

Koristiš li uobičajene, ekološki neprilagođene mobitele, znaj da su SMS-ovi najpogodniji način komunikacije, jer troše najmanje energije. Pozivi s mobitela crpe znatno više energije od poziva s fiksnog telefona, a u ekološkom su smislu najjeftiniji razgovori unutar fiksne mreže.

Od stalnog telefoniranja već imaš bolove u vratu? Pogledaj video i saznaj kako se pravilno držati dok telefoniraš na poslu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.