Eko 12. srpnja 2016.

Hoće li Plitivička jezera izgubiti status zaštićene svjetske baštine?

1/3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponosni smo na ljepotu, ali i priznanje Plitvičkim jezerima koje se nalaze na UNESCO-voj listi zaštićene svjetske baštnie. No, znak za uzbunu u nacionalnom parku Plitvička jezera je golemi broj posjetitelja koji ugrožavaju mogućnost njegove ekološke i urbanističke zaštite.

Želja za zaradom, a zasigurno i nepostojanje odgovarajućeg plana upravljanja i očuvanja, pretvorili su Plitvice u odredište masovnog turizma. Iz tog razloga se oglasio i UNESCO koji je na službenim stranicama upozorio kako će Plitvička jezera maknuti s popisa zaštićene svjetske baštine ako se ne omogući njihova bolja zaštita. 

"Plitvice su suočene sa nizom, zapravo, dva ključna problema, to je prekomjerno posjećivanje i prekomjerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO na svojim službenim stranicama", izjavio je Anđelko Novosel, ravnatelj NP Plitvice za RTL Direkt.

Svake godine sve veći broj posjetitelja

Prema broju prodanih ulaznica, čija cijena gotovo iz godine u godinu raste, ovih dana kroz Plitvice prođe osam tisuća posjetitelja, a očekuje se kako će u jeku sezoe to biti i 15 tisuća posjetitelja dnevno. Osim posjetitelja koji ugrožavaju okoliš nacionalnog parka jer se kreću van označenih staza, hrane životinje i traže priliku za najbolje selfije, veliki problem su i izgradnja apartmana i drugih objekata za turiste. 

Ipak, nadamo se kako će uprava, djelatnici parka, stanovnici te turisti shvatiti kako bez odgovarajuće zaštite parka, ostaje upitno očuvanje njegove ljepote i raznolikosti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.