Eko 11. travnja 2017.

U Karlovcu se gradi skladište po principima zelene gradnje

Foto: Heineken
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kompanija HEINEKEN Hrvatska predstavila je projekt zelenog skladišta – svoju središnju investiciju u 2017. godini vrijednu 2,6 milijuna eura koja predstavlja dodatni doprinos održivom poslovanju i zaštiti okoliša.

Novo skladište za gotove proizvode u sklopu pivovare u Karlovcu, površine 5.100 m2i visine preko 11 m,bit će izgrađenoprema principima zelene gradnje što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, ekološki prihvatljive materijale visoke kvalitete pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako će po prvi put u Hrvatskoj biti korištena nova tehnologija temeljenja, kojom se iskopi smanjuju do 50%,pa će u ovom konkretnom slučaju količina zemlje odložene na deponij biti čak 5.000 tona manja od količine koja bi se odlagala na odlagalište kad bi se koristile klasične metode temeljenja.

  • Principi zelene gradnje zaslužni su za smanjenje utjecaja zgrade na okoliš
  • Investicija je vrijedna 2,6 milijuna eura
  • Dovršetak gradnje predviđen je za sredinu listopada 2017

Novo skladište za gotove proizvode u sklopu pivovare u Karlovcu, površine 5.100 m2i visine preko 11 m,bit će izgrađeno prema principima zelene gradnje što podrazumijeva smanjenje utjecaja na okoliš u svim fazama izgradnje i korištenja zgrade. Pritom se naglasak stavlja na energetsku učinkovitost, ekološki prihvatljive materijale visoke kvalitete pogodne za recikliranje, ali i smanjenje količine građevinskog i ostalog otpada koji nastaje u procesu gradnje. Tako će po prvi put u Hrvatskoj biti korištena nova tehnologija temeljenja, kojom se iskopi smanjuju do 50%, pa će u ovom konkretnom slučaju količina zemlje odložene na deponij biti čak 5.000 tona manja od količine koja bi se odlagala na odlagalište kad bi se koristile klasične metode temeljenja.

 | Author: Heiniken Foto: Heiniken

Vanjski zidovi bit će izrađeni od fasadnih izolacijskih panela s izolacijskom jezgrom od negorivog materijala. Moguće ih je u potpunosti reciklirati, a karakteriziraju ih vrhunska i dugotrajna toplinska učinkovitost te konstrukcijska obilježja. Tu je i krovni pokrov izrađen od visokovalnih kompozitnih termoizolacijskih panela za ravne krovove od 10 cm koji zamjenjuju slagani ravni krov s 25 cm mineralne vune.

Posebna pozornost pridat će se rasvjeti budućeg skladišta, koju će činiti energetski učinkovite i dugotrajne LED svjetiljke i reflektori kojima će se upravljati senzorima pokreta, a odabirom optimalnih presjeka pojnih kabela dodatno su smanjeni gubici električne energije. Tako će se, prema projektu racionalne uporabe energije i toplinske zaštite zgrade, novo zeleno skladište kompanije HEINEKEN Hrvatska svrstati u energetski razred A+prema Pravilniku o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju.

"U HEINEKENU Hrvatska kontinuirano se trudimo smanjiti štetan utjecaj na okoliš jer je jedna od ključnih strateških odrednica naše kompanije upravo 'zeleno' poslovanje. Ponosni smo na naše konstantno smanjenje emisije CO2 i uporabe vode, uspjehe na području upravljanja otpadom te na činjenicu da koristimo električnu energiju dobivenu iz 100% obnovljivih izvora. Osim što smo dokazani prijatelj prirode, pri proizvodnji naših proizvoda prednost dajemo domaćim sirovinama, primjerice sav ječam za proizvodnju našeg Karlovačkog stiže s hrvatskih polja. Na taj način potičemo razvoj hrvatske poljoprivrede", rekla je Valentina Belavić, direktorica Sektora lanca opskrbe HEINEKENU Hrvatska.

O značaju investicije za karlovački kraj na konferenciji za novinare govorili su tako i karlovački gradonačelnik Damir Jelić te predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić.

"Ova investicija potvrda je dobre partnerske suradnje Grada Karlovca i kompanije HEINEKEN Hrvatska. Grad Karlovac je na vrijeme izdao sve potrebne dozvole i dokumente, a pokretanje ove vrijedne investicije pokazatelj je da idemo ka ostvarenju zajedničkog cilja – gospodarskom napretku našeg grada", rekao je gradonačelnik Grada Karlovca Damir Jelić.

 | Author: Heineken Foto: Heineken

Predsjednik Gradskog vijeća Damir Mandić istaknuo je da je HEINEKEN Hrvatska izuzetno važan gospodarski subjekt, i to ne samo u Karlovcu i Karlovačkoj županiji, nego i na nacionalnoj razini. Pokazatelj toga je i društveno odgovorno poslovanje tvrtke i sudjelovanje u projektima od lokalnog značaja poput projekta KAkvart. Osim toga, naglasio je da će HEINEKEN Hrvatska biti jedna od ključnih točaka buduće turističke mikrodestinacije Dubovac, a Gradsko vijeće i cijela lokalna zajednica i dalje će u kompaniji vidjeti kvalitetnog i dugoročnog partnera.

Predsjednik Uprave kompanije HEINEKEN Hrvatska Boris Miloushev tom je prilikom istaknuo kako je kompanija predvodnik na području društvene odgovornosti i održivog poslovanja na domaćem tržištu. Osim inzistiranja na najvišim standardima zaštite i sigurnosti zaposlenika na radnom mjestu, HEINEKEN Hrvatska u proizvodnji koristi prirodne sastojke te sirovine domaćeg porijekla. Istovremeno, kompanija puno ulaže u dobrobit lokalne zajednice te brine o očuvanju okoliša. Odličan primjer za to je i ova investicija čiji je dovršetak planiran za polovicu listopada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.