Eko 16. travnja 2018.

H2O SUMMIT - voda je najvažnije materijalno dobro potrebno čovjeku!

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svečanim otvaranjem, uz nazočnost visokih domaćih i inozemnih dužnosnika te vrhunskih svjetskih stručnjaka u segmentu voda, sutra u Rovinju počinje H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama.

Upravo polazeći od činjenice kako je voda najvažnije materijalno dobro potrebno čovjeku, a istovremeno i najvažniji resurs koji posjeduje Hrvatska - te da je djelovanjem čovjeka i najviše ugrožen - utemeljen je H2O SUMMIT/ međunarodni kongres o vodama, kao prvi i jedinstveni događaj te vrste u zemljama u okruženju.Hrvatska ima veliku privilegiju biti jednom od vodom najbogatijih zemalja u Europi i svijetu.

Prema istraživanju UNESCO-a iz 2003. godine, Hrvatska se nalazi na petom mjestu u Europi 42. u svijetu po dostupnosti vode i bogatstvu izvora. Iako imamo velike resurse vode, moramo je čuvati i pažljivo trošiti kako bismo to i zadržali. Prigodom svečanog otvaranja nazočne će pozdraviti Marko Paliaga, gradonačelnik Grada Rovinja, Valter Flego, župan Istarske županije, Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a Hrvatska, Mara Pavelić, predsjednica Hrvatskog društva za zaštitu voda, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike te specijalni izaslani Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske.

Voda je proglašena najvažnijim resursom na Zemlji

Nakon svečanog otvaranja državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike, dr. sc. Mario Šiljeg moderirat će „high level“ panel u kojem će sudjelovati Pablo Bereciartua, argentinski državni tajnik za infrastrukturu i vodu, Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda, María Laura Fernandez, izvršna tajnica urugvajske Agencije za istraživanje i inovacije, Jose Luis Inglese, izvršni direktor argentinske kompanije za vodovod i kanalizaciju te Elizabeta Kos, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike RH.

Voda je u preambuli Agende 2030. proglašena najvažnijim resursom na Zemlji, pa se na ovaj način Grad Rovinj kao domaćin skupa H2O SUMMIT / Međunarodni kongres o vodama, brendira kao destinacija koja proaktivno podupire i potiče održivost kao temeljni zamašnjak našeg društva.

Etičko reguliranje vode

Zaštita voda ključna je tema suvremenog društva u u zakonodavnom i provedbenom aspektu, no jednako tako i u onom koji se odnosi na zloporabe vodnih resursa. Činjenica kako je voda najbolje regulirana gospodarska aktivnost u EU jednostavno nameće potrebu za - ne samo zakonskim - već i etičkim reguliranjem pitanja voda na svim razinama u zemljama u okružju. Projekt ima regionalnu i međunarodnu razinu te uključuje zemlje iz središnje i jugoistočne Europe, ne samo kao sudionike već i kao aktivne partnere.

Vrhunski eksperti iz Nizozemske, SAD-a, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bugarske i Hrvatske tri dana će u Rovinju raspravljati o glavnim trendovima u gospodarskim granama temeljenima na iskorištavanju vodnog bogatstva. Namjera jest ostvariti sinergijski učinak na način da svaki na svojoj razini i u okviru svojih mogućnosti i odgovornosti doprinese unapređenju generalnog odnosa prema vodi.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.