Eko 13. siječnja 2020.

Gladnim životinjama u Australiji iz aviona bacaju mrkve i batat

Foto: Facebook/Molunat
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Australska vlada i dobrotvorne udruge udružile su se i iz helikoptera bacili bacili hranu u vrijednosti većoj od 10 000 funti kako bi nahranili kamenjarske valabe (rock-wallabies), koale i klokane čija su staništa opustošena nemilosrdnim požarima.

Najveći požari u povijesti Australije uništili su čitave vrste. Kako bi sačuvali preostale ugrožene vrste, čiji su izvori hrane izgorjeli, Nacionalni parkovi i službe za zaštitu divljih životinja koriste zrakoplove za bacanje hrane. Projekt se zove "Operation Rock Wallaby" jer je populacija kamenjarskih valaba najugroženija.

Do sada su Nacionalni parkovi i udruge za zaštitu divljih životinja bacili gotovo 5000 kilograma mrkve i batata u nekoliko nacionalnih parkova te po divljini diljem zemlje. Mnoge su životinje uspjele pobjeći od požara, ali ostale su bez izvora hrane.

"Valabi obično prežive požar, ali ostanu bez hrane", rekao je za Daily Mail ministar okoliša New South Walesa Matt Kean. Valabi su već bili pod stresom zbog neprekidne suše, što im je već bio dovoljan izazov za preživljavanje. U međuvremenu, privatna dobrotvorna organizacija pod nazivom Animals Australia distribuirala je tri tone hrane pomoću malih aviona koje su unajmili zahvaljujući novcu od donacija.

"Budući da će prometnice biti zatvorene tjednima, veliki je rizik za opstanak životinja koje bi lako mogle skapati od gladi", rekla je glasnogovornica Animal Australia, Lyn White te dodala da su dirnuti ljubavlju i podrškom koju dobivaju iz cijelog svijeta.

Možda te zanima... Koale trebaju rukavice i pelene: Požari u Australiji potaknuli ljude velikog srca na pletenje Eko

Svjetski fond za divlje životinje procijenio je da je u ovogodišnjim požarima dosad stradalo oko 1, 25 milijardi životinja. "Ovaj gubitak koji lomi srce uključuje gubitak tisuća dragocjenih koala i drugih vrsta koje su ikone Australije poput klokana, malih zlatnih penjaša, potorousa, kakadua i medojeda", izjavio je izvršni direktor WWF-Australije Dermot O'Gorman.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.