Eko 14. studenoga 2019.

Falkensteiner Punta Skala u vrhu ekoloških trendova: Evo čime se sve mogu pohvaliti

Foto: Falkensteiner Punta Skala

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednje u nizu eko rješenja u Falkensteiner Punta Skala resortu je ukidanje korištenja jednokratne plastike, ali i zaštita okoliša, pročišćavanje otpadnih voda, smanjenje otpada te optimizacija potrošnje energije samo su neki od višegodišnjih eko angažmana resorta.

Jedan od najvećih ekoloških problema u svijetu u kojem živimo je - onečišćenje plastikom. Borba protiv plastičnog otpada i korištenja jednokratne plastike alarmirala je brojne pojedince, ustanove i institucije u svim dijelovima svijeta, a početkom ove godine zastupnici Europskog parlamenta odobrili su zakon kojim se zabranjuje uporaba jednokratne plastike.

 | Author: Falkensteiner Punta Skala Foto: Falkensteiner Punta Skala


U Hrvatskoj se tek rijetki mogu pohvaliti značajnijim inicijativama za smanjenjem plastičnog otpada, pogotovo u turizmu i hotelijerstvu. No, mogu se izdvojiti i izuzetno pozitivni primjeri, poput Falkensteiner Punta Skala resorta u Petrčanima, koji već dulje vrijeme bilježi ozbiljan angažman u segmentu ekologije.

Prestali koristiti jednokratnu plastiku

Posljednje u nizu eko rješenja u Falkensteiner Punta Skala resortu je ukidanje korištenja jednokratne plastike. Poznato vam je da je jednoj plastičnoj boci potrebno čak 500 godina da se razgradi, a obzirom na životni vijek plastike - zastrašujuća je činjenica da svaki pojedinačni komad plastike ikad napravljen - i dalje postoji. U Falkensteiner Punta Skali napravili su iskorak uvođenjem čaša, boca i slamki od biorazgradivih materijala ili materijala koji se mogu višekratno koristiti.


No, to je samo dio eko priče u Falkensteineru. Aktivna zaštita okoliša, pročišćavanje otpadnih voda, smanjenje otpada te optimizacija potrošnje energije također su pozitivna rješenja resorta u nastojanju očuvanja okoliša i stvaranju održivog razvoja. I ovo su samo neka od rješenja kojima se resort svrstava u vrh ekološki osviještenih hotela na europskoj razini.

 | Author: Getty Images Foto: Getty Images


U "zelenom" Falkensteiner resortu ističu kako se od otvorenja radilo na odvojenom sakupljanju određene vrste reciklabilnog otpada, a od ove godine se projektu posvetila posebna pažnja. Uveden je sustav odvojenog sakupljanja bio otpada, sustav odvajanja otpada se proširio na sve hotelske razine. "Posebno se radilo na edukaciji menadžmenta i osoblja. Također se poziva i motivira goste da sudjeluju u ovom projektu", ističu iz Falkensteinera.

Morska voda se ljeti koristi za hlađenje, a zimi za grijanje pa se ne koriste fosilna goriva

Ekonomičnim sustavom grijanja i hlađenja je smanjena potreba za korištenjem fosilnih goriva jer se morska voda ljeti koristi za hlađenje, a zimi za grijanje. Resort ima i svoj pročišćivač otpadnih voda koje se pročišćavaju kroz biološke uređaje te se spremaju sa sakupljeno kišnicom i vodom za ispiranje kupaonice. Potrošna voda se koristi za ispiranje WC-a i zalijevanje vrtova.

 | Author: Falkensteiner Punta Skala Foto: Falkensteiner Punta Skala
Ono što je posebno impresivno u cijelom eko sustavu Falkensteiner Punta Skala resorta je uređaj za desalinizaciju - pa se tako dio morske vode desalinizira putem uređaja za osmozu i može se koristiti kao pitka voda. Ostatak vode se pušta natrag u more. "Prilikom projektiranja kompleksnog sustava u prvom planu nam je bio način izgradnje kompatibilan s prirodom" istaknuli su iz "zelenog" Falkensteiner resorta, koji tako osim hotelskih usluga na top razini ujedno nudi i ekološku priču na razini - pet zvjezdica.

Možda te zanima... Plastika ili kamenčići s plaže: Piroplastika, novi oblik plastičnog zagađenja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.