Eko Eko dom 14. veljače 2018.

Energetski učinkoviti tramvaji stižu uskoro u Beč!

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

FLEXITY je niskopodni tramvaj s najnižom točkom ukrcavanja na svijetu od svega 215 milimetara.

Od kraja 2018. slikom Beča dominirat će novi niskopodni FLEXITY tramvaji, a nedavno je predstavljen i prvi potpuno završen tramvaj ovog tipa.

Proizvodnja novih suvremenih tramvaja započela je 2016. godine, a krajem 2017. prvi je FLEXITY tramvaj završen je u pogonu tvornice „Bombardier“. Bečko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien“ trenutno u svom krugu testira novi tramvaj i obučava osoblje za upravljanje njime. Nakon toga uslijedit će testna faza u javnom prometu, ali još uvijek bez putnika. Krajem 2018. godine FLEXITY će započeti i prijevoz putnika, a nova će vozila sukcesivno mijenjati preostale visokopodne modele bečkih tramvaja.

 | Author: PR Foto: PR

Do 2026. godine tvrtka „Bombardier“ proizvest će između 119 i 156 FLEXITY-tramvaja. Točna brojka ovisit će o širenju bečke mreže tramvajskih linija i konkretnim potrebama. Novi tramvaj dužine 34 metra moći će primiti 211 putnika, imat će više prostora za dječja i invalidska kolica, a unutrašnjost će biti otvorenija i svjetlija. U novi će se bečki tramvaj tako u buduće moći smjestiti i do 8 dječjih te dvoja invalidska kolica.

Ekološki aspekt novih tramvaja ogleda se u manjoj potrošnji električne energije i LED-rasvjeti. Prilikom dizajniranja novih niskopodnih tramvaja mislilo se i na održivi koncept reciklaže. Vozila su tako planirana i konstruirana da se nakon isteka planiranog roka korištenja mogu jednostavno reciklirati.

 | Author: PR Foto: PR

Novi tramvaji posjeduju klima uređaje, video nadzor i informativne monitore tako da se putnici unutar vozila mogu informirati o postajama, mogućnostima presjedanja te vremenima polaska. Potpuno digitalizirana vozačka kabina opremljena je s nekoliko ekrana na dodir umjesto analognih instrumenata.

Kada je u pitanju visina tramvaja, riječ niskopodnim tramvajima s najnižom točkom ukrcavanja na svijetu koja iz iznosi svega 215 milimetara. Slabije pokretni putnici će osim toga putem mobilnog telefona moći odrediti postaje na kojima žele ući ili izaći.

„Bombardier“ je ovakve tramvaje već proizveo za Berlin, Marseille, Linz, Innsbruck i Alicante, a vozila koja će prometovati glavnim austrijskim gradom specijalno su prilagođena bečkoj infrastrukturi.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.