Eko 08. svibnja 2014.

Eliminiraj otrove iz svog doma

Zena630_3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prilikom kupnje sredstava za čišćenje doma važno je obratiti pažnju na sastojke koji se u njima nalaze i naravno, čitati deklaracije. Konvencionalni proizvodi za pranje rublja i čišćenje doma često sadrže izuzetno toksične sastojke koji su štetni za okoliš, životinjski svijet i ljudsko zdravlje. Također, u odjeći se zadržavaju male količine tih kemijskih supstanci koje su u kontaktu s kožom, pa mogu izazvati razne iritacije, pogotovo nježne i osjetljive dječje kože

Donosimo ti popis devet najtoksičnijih sastojaka.

Najtoksičniji sastojci u konvencionalnim sredstvima za čišćenje

  • Chlorinated phenol - ima ga u nekim sredstvima za čišćenje WC školjke; sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.
  • Diethylene glycol - može se naći u sredstvima za čišćenje prozora; sumnja se da izaziva probleme sa živčanim sustavom.
  • 2-Butoxyethanol - sadrže ga mnoga sredstva za čišćenje stakla i kuhinjskih površina; može oštetiti dišne putove, jetru i bubrege.
  • Phenol – često ga sadrže sredstava za dezinfekciju; sumnja se da izaziva oboljenja dišnog i krvožilnog sustava.
  • Nonylphenol ethoxylate - uobičajen je sastojak deterdženata za pranje rublja, no zabranjen je u zemljama EU jer se dokazala izuzetna toksičnost.
  • Butyl cellosolve - čest je sastojak niza sredstava za čišćenje, osobito višenamjenskih i onih za čišćenje stakla; oštećuje koštanu srž, živčani sustav, bubrege i jetra.
  • Triclosan - ima ga u velikom broju tekućih deterdženata za strojno pranje posuđa, kao i u sapunima za ruke s oznakom "antibakterijski"; može poremetiti funkciju hormona, a sumnja se i da je karcinogen.
  • QUATS ili Quarternary Ammonium Compounds - mogu se naći u omekšivačima za rublje i sredstvima za čišćenje s oznakom "antibakterijsko"; studije su pokazale da su jedan od vodećih uzročnika dermatitisa i ostalih kožnih iritacija, a štete i respiratornom sustavu.
  • Klor - sadrži ga bezbroj jakih sredstava za čišćenje, a vjerojatno vam je i samima dobro poznato da ga se treba kloniti. Nažalost, nije dovoljno koristiti rukavice i izbjegavati udisanje, prava šteta nastaje kumulativnim djelovanjem: sumnja se da može dovesti do kroničnog bronhitisa i astme te da narušava normalnu funkciju štitnjače.

Čišćenje bez naftnih derivata i štetnih kemikalija

'Ekološka sredstva za čišćenje poput Ecovera izuzetno su djelotvorni u svojoj primarnoj funkciji – čišćenju bez štetnih sastojaka. Ne sadrže agresivne toksične sastojke i ne iritiraju kožu zahvaljujući biljnim sastojcima. Ne sadrže naftne derivate, ne ostavljaju tragove kemikalija na posuđu, podovima niti škodljive supstance na odjeći.

Ecover sredstva za čišćenje su biorazgradiva te tako čuvaju okoliš i što je jednako važno, nisu testirani na životinjama. Prilikom kupnje sredstava za higijenu doma, treba pripaziti da ne sadrže gore navedene štetne sastojke i provjeriti ima li proizvod ekološke certifikate kao jamstvo vrhunske kvalitete sastojaka', objašnjava bio&bio blogerica Irina Zafranović.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.