Eko 06. ožujka 2024.

El Nino počeo slabjeti, ali evo do kada se očekuju iznadprosječne temperature

magnolija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Rascvjetale magnolije u Karlovcu
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vremenski obrazac El Nino počeo je slabjeti, ali će nastaviti poticati iznadprosječne temperature diljem svijeta, objavila je Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

El Nino je prirodna vremenska pojava povezana s poremećajem obrazaca vjetra što znači toplije temperature površine oceana u istočnom i središnjem Pacifiku. El Nino, koji se u prosjeku javlja svake dvije do sedam godina, obično traje devet do 12 mjeseci i može izazvati ekstremne vremenske pojave kao što su šumski požari, tropski cikloni i dugotrajne suše.

Glasnogovornica WMO-a Claire Nullis rekla je u utorak da je El Nino dosegao vrhunac u prosincu i da će ući među pet najjačih u povijesti. "Sada postupno slabi, ali očito će nastaviti utjecati na globalnu klimu u nadolazećim mjesecima", rekla je novinarima u Ženevi.

"Očekujemo temperature iznad normale u nadolazećim mjesecima, između ožujka i svibnja, i općenito u većini kopnenih područja."

U odvojenoj izjavi, glavna tajnica WMO-a Celeste Saulo rekla je da je El Nino djelomično pridonio nedavnim temperaturnim rekordima. "Svaki mjesec od lipnja 2023. postavio je novi mjesečni temperaturni rekord – a 2023. je bila daleko najtoplija godina do sada zabilježena", rekla je Saulo u izjavi.

žena Možda te zanima... Strah od bolesti, gubitka posla, klimatskih promjena: Kako ga obuzdati? Psiha i seks

"El Nino je pridonio ovim rekordnim temperaturama, ali staklenički plinovi koji zadržavaju toplinu nedvosmisleno su glavni krivac".

WMO je rekao da postoji oko 60 posto izgleda da se El Nino zadrži od ožujka do svibnja i 80 posto izgleda da neutralni uvjeti budu od travnja do lipnja.

Postoji mogućnost da se La Nina - vremenski obrazac karakteriziran neuobičajeno niskim temperaturama u Tihom oceanu - razvije kasnije tijekom godine, ali izgledi ostaju neizvjesni, rekao je WMO.

Možda te zanima... Do kraja ovog desetljeća mogli bismo prijeći 2 stupnja C iznad predindustrijskih razina Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.