Eko 06. svibnja 2015.

Kako uzgojiti voće bez pesticida?

Kolazu_2
1/11
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Žeželj smješteno je između nekoliko brežuljaka te udaljeno od prvih susjeda desetak kilometara na razmeđi Varaždinske i Zagrebačke županije i prostire se na deset hektara zemlje. Bračni par Žeželj na svom imanju uzgaja ekološko voće koje distribuira u bio&bio trgovine

Dugogodišnja suradnja temeljena na povjerenju

"Suradnju s bio&bio trgovinama započeli smo prije 17 godina. Naš odnos se temelji na potpunom povjerenju koje je obostrano i uvijek ističem da sam ponosna članica najboljeg eko tima na svijetu. Budući da sam po cijele dane zauzeta poslom na imanju, prodaja bi mi bila dodatni teret pa svoje svoje voće predajem u stručne ruke tima bio&bio trgovina. Znam reći: 'kaj da stojim na placu kad imam dućane po cijeloj Hrvatskoj, a i šire.' To je povlastica o kojoj mnogi eko proizvođači u Hrvatskoj samo sanjaju. Ući u tim Biovege znači poštivati stroge kriterije proizvodnje na svim razinama", objašnjava Božica Žeželj.

U ritmu prirode

Radni dan na OPG Žeželj započinje rano i završava kasno u sumrak, a poslovi se ne obavljaju rutinski jer svaki dan nosi novi izazove. "Radimo u ritmu prirode, odnosno za uzgoj kultura na našem imanju koristimo biološko - dinamičku metodu (zdravlje za prirodu i čovjeka) i kalendar Marie Thun. Tako, ako je dan za cvijet bavimo se pčelama, beremo ljekovito bilje za pripravke i čajeve kojima prskamo jabuke ili pak spravljamo gnojivo. U dane za plod orezujemo voćke, njegujemo biljke za dobivanje vlastitog sjemena i sl.", kaže Božica Žeželj i nastavlja:

"Orezivanje voćaka počinje već zimi, ako vrijeme to dopušta i traje dva mjeseca. Okopavamo mlade nasade voća i po potrebi ih zalijevamo. U svibnju isporučujemo šumske jagode bio&bio trgovinama, a nakon njih trešnje, maline i ostalo voće kako dozrijeva. U lipnju vrcamo med, a jeseni se veselimo jer su nam jabuke glavno voće koje uzgajamo."

Plave posude s vodom protiv dlakavog ružičara

Zaštita voća jedan je od težih problema u proizvodnji jabuka, kaže Božica Žeželj: "Okruženi smo šumom koja nas štiti, ali ona je i puna nametmika. Primjerice, dlakavi ružičar jede cvijet jabuke, a u eko proizvodnji ne postoji sredstvo za suzbijanje tog nametnika. Ali, budući da suprug i ja dosta istražujemo i odlazimo na seminare o eko poljoprivredi doznali smo da pomažu plave posude napunjene vodom i postavljane svada po plantaži što smo i napravili prošle godine. Vodu sam samo dolijevala i posude ostavila do jeseni. Pomoglo je jer se ove godine dlakavi ružičar pojavio da tako kažem samo u tragovima. Važno je posude ostaviti cijele godine kako bi se suzbile sve generacije. Provjereno djeluje."

Žabe su indikator da nema pesticida

Božica Žeželj pojašnjava da na imanju nemaju puževa jer ima puno žaba, ježeva i ptica. "Na našem imanju nema puževa, ali zato imamo mnogo žaba, ježeva i ptica. To su indikatori zdrave zemlje, vode i zraka. Žabe dišu na kožu i najmanja kap otrova ih ubija. Uz kuću imamo dva jezerca da se mogu mrijestiti, a za vrijeme velikih vrućina vodu koja stalno teče piju ptice i ostale životinje."

Planovi za budućnost - sadnja otpornih sorti jabuka

"Ove godine posadili smo novu plantažu otpornih eko jabuka i započeli rekonstrukciju stare u koju ćemo također posaditi otporne sorte. Imamo i puno oraha i lješnjaka te planiramo nabaviti sušaru i zajedno s bio&bio trgovinama osmisliti prodaju suhog voća. U budućnosti, ako bude prilike htjela bih započeti i s apiterapijom jer miris iz košnice ne može se mjeriti s ničim", zaključila je Božica Žeželj. Više od deset godina bio&bio trgovine razvijaju suradnju s hrvatskim eko poljoprivrednicima. Pročitaj ostale priče o Eko imanju Zrno.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.