Eko 27. listopada 2010.

Eko papir s mirisom mora

Venecija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Venecijanci su pokrenuli eko friendly projekt recikliranja algi i njihovog pretvaranja u ekološki papir visoke kvalitete i glatke površine s mirisom mora. Priču o ovom ekološkom pothvatu donosi teklic.hr

Undaria pinnatifida i Sargassum muticum prilično su zvučna imena dvaju nimalo poželjnih vrsta algi koje rastu i haraju u venecijanskoj luci i lagunama, što na prvu predstavlja problem za brodove i gondole, a potom zagađivanjem dovodi do ekološkog problema. Po poučku da je umijeće nedostatak pretvoriti u prednost, i taj isti problem bi se mogao pretvoriti u korisno rješenje.

Tako su Venecijanci pokrenuli eko friendly projekt žetve algi koje bi se pretvarale u energiju. Ideja je postaviti elektrane fueled by alge, a postrojenje bi trebalo proizvoditi 40 megavata električne energije što je ekvivalent polovice energije potrebne da bi se strujom opskrbilo pola Venecije.

Ali još konkretniji primjer ''sređivanja'' neugodnih algi je njihova reciklaža i pretvorba u ekološki papir, visoke kvalitete i postojanog volumena.

Ravnoteža u eko-sustavu

Favini Shiro Alga Carta, papir je proizveden od algi i njime zagađenog mora u venecijanskoj laguni. Shiro Alge Carte proizvodi tvrtka Favini čime je dokazala svoju dugoročnu borbu za očuvanje zdravog okoliša. Prekomjerno množenje algi u venecijanskom zaljevu posljedica je zagađivanja, a ''berbom'' i korištenjem algi za proizvodnju papira, uspostavlja se ravnoteža u eko sustavu zaljeva.

Počeci proizvodnje ovoga papira datiraju još iz početka 90-ih kada je venecijanska laguna zagađena algama. Magistrato alle Acque, vladino tijelo zaduženo za problem, između ostalih obratilo se i proizvođaču papira Favini koji je pronašao rješenje i od algi počeo proizvoditi papir.

Sirove alge prvo se suše, a potom mikroniziraju (prerađuju) posebnom opremom, uz dodatak recikliranih vlakana i celuloze bez klora. Ishod je vrlo karakterističan papir, postojane kvalitete i glatke površine na kojoj alge ostavljaju svoj fini, paučinasti trag.

Alga carta, kako glasi u konačnici ime papira, u svim kontaktima i kroz promociju želi poručiti da je riječ o značajnom ekološkom angažmanu i vrsti papira koji donosi miris mora u vaš ured. Na isti način sa svojim kupcima komunicira i tvrtka Adria Papir, hrvatski zastupnik tvrtke Favini i Alga Carte.

Tvrtka Favini ponosna je na svoju društvenu odgovornost i inovativnu tehnologiju za čišćenje vode i recikliranje algi, a cijeli projekt doživljavaju kao vlastiti ekološki angažman koji predstavlja doprinos za zaštitu Venecije i njenih opjevanih laguna, koje je možda više od svih obožavao Lord Byron dok je običavao njima noću plivati pritom držeći u jednoj ruci upaljenu baklju.

Više info: www.teklic.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.