Eko 19. svibnja 2010.

Eko bebe u organskom pamuku

Eko-Beba
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Obuci svoju bebu u odjeću od organskog pamuka uzgojenog na ekološki prihvatljiv način, od genetski nemodificiranog sjemena te bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida! Tako čuvaš zdravlje svoga djeteta, ali i prirodu i zdravlje uzgajivača pamuka

"Prije 13 mjeseci, kad se Petar rodio, nismo još znali za organski pamuk. Za njega smo saznali usput, dok smo tražili ekološki uzgojeno voće i povrće za Petra, koji je svojih prvih 6 mjeseci bio isključivo dojena beba.

Saznali smo da se organski pamuk u Hrvatskoj ne proizvodi i pomislili da bismo mogli biti prvi koji će ga ponuditi u specijaliziranom dućanu za bebe. Dječju odjeću najčešće kupuju mame, a mame na porodiljnom teško mogu obilaziti dućane pa je webshop idealan način kupovanja upravo za njih", opisuje Vedrana Kelec kako je nastala ideja za pokretanje webshopa Ekobebe.hr.

Ona i njezin suprug Marko Kelec otvorili su na Dan planete Zemlje,  22. trvanja ove godine, specijaliziranu trgovinu odjeće ze bebe od certificiranog organskog pamuka. Za sad se u njoj mogu kupiti dječji bodići, hlačice, majice, pidžame, ručnici i slinčeki, ali i prirodna kozmetika za bebe.

Zašto odabrati organski pamuk?

Organski pamuk je pamuk uzgojen na prirodan, ekološki prihvatljiv način, od genetski nemodificiranog sjemena te bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida. Mnogi ne znaju da je pamuk jedna od najzagađenijih biljaka. Od ukupne količine insekticida i pesticida koji se koriste u svjetskoj poljoprivredi, oko 25 posto insekticida i 10 posto pesticida koristi se upravo za njegov uzgoj, a za proizvodnju pamuka potrebnog za samu jednu majicu potroši se oko 150 grama pesticida i umjetnih gnojiva.

Prvi razlog za odabir dječje odjeće od organskog pamuka bio bi zdravlje djeteta. Koža je organ koji u većoj ili manjoj mjeri apsorbira ono što se na njoj nalazi. Bebina koža je oko 5 puta tanja od kože odraslih, a bebin organizam je i znatno osjetljiviji na kemikalije koje se koriste u konvencionalnoj izradi odjeće.

Drugi razlog je briga za zdravlje drugih jer se mnogi ljudi, a nažalost i djeca, svakodnevno truju kemikalijama radeći na poljima pamuka na kojima se primjenjuju konvencionalne metode uzgoja. Uz to, organski uzgoj čuva i prirodnu ravnotežu okoliša i djeluje blagotvorno na očuvanje biljnih i životinjskih vrsta.

Međunarodno priznati GOTS certifikat, kojeg imaju svi tekstilni proizvodi iz dućana Ekobebe.hr, dokaz je da su proizvedeni na kontroliran i ispravan način. Budući da u Hrvatskoj još nije zaživjela proizvodnja organskog pamuka, uvoze ga iz Turske, koja je danas jedan od vodećih proizvođača organskog pamuka.

Preporuka pedijatra

Vedrana i Marko Kelec pričaju kako se i u njezi svoga sada 13-mjesečnog sina Petra trude izbjeći štetne kemijske tvari kad god je to moguće. Zbog toga koriste organsku kozmetiku farmaceuta Stribora Markovića, koju su također počeli prodavati u svom webshopu.

I pedijatar doc.prim.dr.sc. Milivoj Jovančević daje prednost korištenju takvih prirodnih proizvoda, kako i nošenju odjeće od organskog pamuka.

Savjetuje da bi se u dječjoj kozmetici trebalo izbjegavati:

  • umjetne boje i mirise (DEA, TEA), kao i visoko alergene i iritirajuće konzervanse (paraben, quaterinum 15, imidazolidinil urea)
  • mentol, pepermint, citrus (iritanti)
  • kemijske UV zaštitne faktore, jer mogu djelovati iritirajuće (a prednost treba dati zaštiti na bazi minerala kao što su titan-dioksid ili cink-oksid)
  • mineralna ulja
  • lanolin, osim ako proizvođač jamči da ne sadrži pesticide (DDT, lindan, diazinon)
  • antibakterijske sapune

"S obzirom na osjetljivost kože, dojenčad je potencijalno ugrožena koriste li se velike količine različitih sredstava za higijenu i njegu. To se povezuje i s povećanjem učestalosti ekcema, astme i drugih alergijskih bolesti.

Vjerujem da ćemo u skoroj budućnosti moći puno više govoriti i o škodljivosti pojedinih kemijskih spojeva koji prolaze kroz dječju kožu i na razvoj mozga. Naime, mozak je u iznimno brzoj fazi razvoja, kada se odvija mnoštvo temeljnih procesa koji određuju njegovu arhitekturu i funkciju u kasnijoj dobi.

Stoga su naročito opasni škodljivi utjecaji u tom periodu i najčešće su posljedične promjene trajne. Organska kozmetika znatno je zdravija za njegu dojenačke kože od one neorganskog porijekla.

Organski pamuk koji je uzgojen bez primjene otrovnih fungicida, insekticida i pesticida također je bolji izbor za osjetljivu i visoko propusnu kožu najmlađih", kaže dr. Jovančević.

Više info: www.ekobebe.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.