Konopljino ulje je lako probavljivo i ugodnog, blagog, orašastog okusa. Upotrebljivo je u raznim kombinacijama - može poslužiti za salatu, ali možeš ga dodati i u biljna mlijeka. guste sokove, juhe, razne namaze, sve vrste pesta. Posebno je ukusno u izradi majoneze. U članku potraži recept za domaću vegansku majonezu iz knjige 'Hladno prešana ulja'' u izdanju Planetopije
Više o knjizi pročitaj ovdje.
Domaća veganska majoneza:
- 3/4 šalice sojinog (nezaslađenog) mlijeka
- 1 i 1/2 žlica limunovog soka
- 1 žličica dijonskog senfa
- 3/4 šalice konopljinog ulja
- prstohvat soli
- prstohvat papra
Priprema:
- Miješaj prva četiri sastojka u blenderu ili štapnim mikserom oko pola minute.
- Dok miješaš, polako dodaj ulje, dok smjesa ne postane homogena, glatka i gusta.
- Dodaj sol i papar.
- Probaj i dodatno začini ako je potrebno.
- Majoneza može stajati u hladnjaku nekoliko dana, a najbolja je ako se posluži svježa.
Zanima te specijal o jestivim uljima?