Eko 22. prosinca 2022.

Dječaku u ruci eksplodirala petarda, u sekundi ostao invalid

Foto: shutterstock Petarde nisu igračke!
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako su pirotehnička sredstva poput petardi i redenika kategorije F2 i F3 zabranjena još početkom prošle godine, i dalje ih je moguće kupiti

Jučer se u večernjim satima dogodila se nesreća gdje je devetogodišnjem dječaku eksplodirala petarda u ruci. Kirurzi, anesteziolozi i pedijatri KBC-a Zagreb šest su sati pokušavali spasiti dječakove prste, no u tome nisu bili uspješni. Dječaku je na lijevoj ruci ostao samo palac. Kako piše Jutarnji list, od zamjenika ravnatelja KBC-a Zagreb, dr. Milivoja Novaka, saznali su da je dijete zasad na liječenju u pedijatrijskoj jedinici intenzivnog liječenja. Još uvijek je intubiran jer su mu osim šake stradali i dišni putevi jer se nagutao dima pa je bilo problema prilikom intubiranja prije operacije. 

Liječnici napominju da je dijete u sekundi ostalo doživotni invalid te da će mu s godinama pokušati presaditi nekoliko nožnih prstiju na ruku kako bi mu vratili barem djelomičnu funkciju hvata lijeve šake.

Petarde su službeno zabranjene, ali se i dalje mogu kupiti

Saborski zastupnici su još 2020. jednoglasno podržali zabranu upotrebe petardi i redenika kategorija F2 i F3, a pravilnik je stupio na snagu 2. siječnja 2021. godine. Ostala pirotehnička sredstva iz istih kategorija, poput vatrometa ili raketa, mogu koristiti i kupovati osobe starije od 18 godina i to isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja.

Iako je tom odredbom ograničena uporaba petardi, one se i dalje mogu kupiti putem web trgovina, a pri kupovini je potrebno samo označiti da ste punoljetni. Kazne za korištenje i prodaju pirotehničkih sredstava nisu male pa je tako za roditelje i skrbnike djece koja koriste pirotehnička sredstva propisana novčana kazna od tisuću do tri tisuće kuna. Za građane koji bacaju petarde ili koriste pirotehnička sredstva na nedopušten način propisana je novčana kazna od pet tisuća do 15 tisuća kuna. Pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci ili koji prodaju nedopuštenu pirotehniku mogu biti kažnjeni s 10 tisuća do 30 tisuća kuna kazne.

Najveća kazna ipak je ona koju mogu uzrokovati sama pirotehnička sredstva. Ozljede poput onih koje je zadobio dječak nisu rijetkost, a svake godine nekoliko osoba završi u bolnici zbog sličnih ishoda. Zato je važno djeci ne kupovati petarde kao igračke te ih spriječiti da i sami kupuju pirotehnička sredstva. 

"Molimo vas da proširite upozorenje. To se nažalost događa svaki Božić. Nama je stradalo dijete. Moglo je i umrijeti i teško je ozlijeđeno. Pazite što imate po ladicama. Treba prenijeti narodu i svim građanima da paze što im djeca rade", rekao je primarijus Milivoj Novak na službenom obraćanju liječnika KBC-a.

Možda te zanima... Konačno izglasana zabrana upotrebe petardi, ali stupa na snagu tek od 2. siječnja Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.