Eko 24. siječnja 2014.

Detoks nije ležanje i odmaranje!

Wellu_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Detoks nije samo ležanje i odmaranje. On bi trebao uključivati lagane pokrete, šetnje, radnje i vježbe usmjerene na poticanje cirkulacije, znojenje i samim time čišćenja organizma. Danas, kada uglavnom vrijeme provodimo u zatvorenom prostoru, detoks bi trebao biti vrijeme kad smo više na zraku. Što detoks nije i što bi trebao biti, pročitaj u tekstu ayurvedske terapeutkinje Senke Kušer Mijić

Svakim smo danom bliži proljeću. Osjećamo to. Čak iako pada snijeg i puše bura, to je nezaustavljiv proces koji sat u nama, povezan sa svim otkucajima zemaljskog i kozmičkog ciklusa, jasno otkucava i kazuje nam – vrijeme je za promjene. Stoga će se mnogi tekstovi, ali i industrija, iz istog razloga okrenuti pitanjima mršavljenja, gubitka kilograma, pokazivati ti slike masnih naslaga na tijelu i reći ti - stiglo je vrijeme da ukloniš višak

Potrošačko poimanje detoksa

No, to je samo jedan pogled na proces 'čišćenja'. Onaj uglavnom utemeljen na potrošačkom poimanju zdravlja. Onaj koji uključuje i vezuje detoks isključivo s gubitkom kilograma i to u kratkom roku. I što nakon toga? Pa najčešće to znači povratak na isto i to već za nekoliko dana, ali u još većoj mjeri. Jer zaboravili smo kako je naše tijelo organizam. Živ i samoobnovljiv. Ima vlastitu inteligenciju i poriv za zaštitom. Ako se ne uzme u obzir ta vlastita pamet naših tkiva i stanica, zaplest ćemo se u zamke moderne industrije koja detoks miješa s čarobnim napitcima, čajevima i čokoladicama od kojih gubiš kilograme, pritom zapravo ne promišljajući o vlastitom zdravlju, procesima i ciklusima u kojima se nalazimo.

Kao jutarnja higijena

Ayurveda govori kako već sada zapravo i nije zimsko doba, nego godišnje doba između zime i proljeća. Za njega postoji i ime, Sisira. Ni zima, ni proljeće. Ona je 'vrijeme između'. Most preko kojeg, ako to razumijemo, uspješno koračamo s jedne obale na drugu. I tako se, dajući si vremena, pripremamo za novo, toplije doba. Za obrat od hladnog ka toplom. Sisira je dakle dob poveznica. Ona koja spaja naše unutarnje i naše vanjsko. Uvijek između tih polariteta šeta i naše zdravlje. Zato si uvijek valja dati vremena.

Što detox nije i što bi trebao biti

  1. I kada jutrom ustajemo, nakon protekle noći savjetujemo prvo otvoriti oči, lagano se protegnuti, razbuditi, a zatim ustati iz kreveta. Napraviti jutarnju higijenu. Nahraniti se i zatim krenuti u užurban dan. Posve mirni i pripremljeni. Detoks je to isto. Priprema za dan. I to u doslovnom smislu – priprema za onaj dio ciklusa godine kada je dan dulji. Kada je prirodan ciklus takav da je više Sunca, svjetlosti i sjaja.
  2. U vremenu u kojem svjedočimo sveopćem zagađenju zemlje, vode, zraka kojeg udišemo i uništavanja našeg prirodnog staništa, majke prirode, čovjek se zaboravio brinuti o svemu, pa tako i o sebi. Zato toj tako prirodnoj potrebi samoobnavljanja i revitaliziranja ne prilazimo s aspekta i samootvaranja i pročišćenja. A to je jednako važan proces i sastavni je dio detoksa, procesa koji u sebi već sadrži odgovor na pitanje - od čega i zašto se trebamo 'očistiti'? Jednostavno rečeno, od svih neprerađenih nakupina, tj. toksina. Od onoga što smo u sebe unijeli i fizički i emotivno, ali nismo uspjeli sagorjeti, probaviti i iz sebe izbaciti. Zato detoksu treba prići savjesno, odvajajući vrijeme za sebe i proces kroz koji se prolazi. Slijedom toga, evo i nekoliko uputa.
  3. Detoks nije iscrpljivanje. Iako ponekad nije jednostavno proći proces detoksikacije organizma, pravilan detoks daleko je od pojma iscrpljivanja. Ako je pravilno planiran i vođen, on se pretvara u obnavljanje samoga sebe. Kroz njega jačamo mnogo toga. A najviše sebe i spoznaju o tome da možemo i da napokon činimo puno dobra za vlastito zdravlje. 
  4. Detoks nije oduzimanje. On je prirodan proces obnavljanja samoga sebe i zapravo je proces davanja. Davanje sebi vremena, mira, opuštanja, zdravlja, relaksacije, osjećaja slobode, uspjeha, vlastite potpore i napretka.
  5. Detoks nije gladovanje. On je posezanje za vlastitim izvorima. U njemu se prirodnim putem okrećemo sebi i crpimo vlastitu snagu obnavljanja sebe
  6. Detoks je proces. Zahtijeva cijelo naše biće te u njemu sudjeluje svaka stanica našeg tijela. On je poziv i poticaj na promjenu ustajalog načina života te prilika za provođenje, ali i usvajanje novih navika.
  7. Za razliku od jednokratnog posta, na ozbiljan se proces čišćenja treba znati pravilno pripremiti, ali treba znati i kako postupati nakon obavljena detoksa. Dakle, i priprema i dani koji slijede nakon detoksa jednako su važni. Lakoća i polet koje ćeš osjetiti, mnogima mogu biti poticaj u vlastitom osnaživanju. Lijepo je znati da smo bili ustrajni, da smo uspjeli i time se motivirati i dalje poticati.
  8. Detoks ne znači brzina. O, ne. Detoks je tome posve suprotno. U njemu trebamo imati vremena i zaboraviti na užurbani život koji nam uvijek govori - požuri, nemamo vremena. Jedna od osnovnih poruka procesa čišćenja jest - stani. Budi u miru. Otvori se u tišini.
  9. Detoks ne znači samo djelovanje na probavu kao sustav eliminacije. U njemu sudjeluju svi naši 'otvori' i svi 'kanali'. Nećemo se nakon provedenog detoksa samo osjećati poletno i lagano. Bolje ćemo čuti, vidjeti, njušiti, disati, koža će nam biti glatka, sjajna, elastična.
  10. Detoks nije samo ležanje i odmaranje. On bi trebao uključivati lagane pokrete, šetnje, radnje i vježbe usmjerene na poticanje cirkulacije, znojenje i samim time čišćenja organizma. Danas, kada uglavnom vrijeme provodimo u zatvorenom prostoru, detoks bi trebao biti vrijeme u kojem se okrećemo suprotnome. Okretanje suncu i zraku jedan je od najvažnijih elemenata detoksa. Ljekovitost sunca i učinak djelovanja svježeg zraka, uz pravilne tehnike disanja, tj. pranayame, potiču procese čišćenja, uravnoteženja i harmonizacije.

I na kraju, željela bih reći kako je detoks zapravo prilika za uranjanje. On je prilika da čovjek proživi vlastito čišćenje kroz sebe samog.

Pozivam te i ove godine na 'Ayurveda detoks program'. Dođi i napokon učini pravi korak prema sebi i vlastitom zdravlju. Detaljne informacije o programu, kao i obrazac za prijavu, potraži ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.