Eko 18. ožujka 2020.

Daruvarski 'Zaljubljeni Ginko' osvojio drugo mjesto na natjecanju za Europsko stablo godine

Foto: Tree Of The Year
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Između šesnaest kandidata na ovogodišnjem natjecanju za Europsko stablo 2020. godine Republiku Hrvatsku predstavljao je Ginko iz Daruvara te osvojio sjajno drugo mjesto!

Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik je nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, a sada se može pohvaliti i drugim osvojenim mjestom u natjecanju za Europsko stablo 2020 godine. 

"S velikim veseljem možemo objaviti kako je naš "Zaljubljeni Ginko" iz Daruvara osvojio sjajno drugo mjesto na natjecanju "Europsko stablo 2020. godine". S ukupno osvojenih 28.060 glasova, smjestio se iza pobjednika natjecanja "Čuvara poplavljenog sela" iz Republike Češke", objavljeno je na Facebook stranici Bjelovarsko-bilogorske županije.

"Biser naše županije, "Zaljubljeni Ginko" prekrasni je spomenik parkovne arhitekture, nalazi se ispred južnog ulaza u dvorac Antuna Jankovića, ima više od 240 godina, a poznat je i pod imenom Adam. Inače, Ginko je najstarija vrsta drveća na Zemlji te postoji već više od 200 milijuna godina. Naše daruvarsko stablo najveće je i najstarije u čitavoj Hrvatskoj, a drugo najstarije u Europi", stoji u objavi.

Kao što smo već naveli, organizatori spomenutog natjecanja su Environmental Partnership Association (EPA), the European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo. 

Tijekom proteklih 20 godina EPA je osigurala 10 milijuna eura sredstava za spomenute projekte, a zahvaljujući Europskom stablu godine, svake se godine:

  • 200 tisuća ljudi obzirnije ponaša prema prirodi,
  • posvećuje se pažnja i dodatno se brine o 16 stabala,
  • 16 lokalnih zajednica ujedinjeno je prema jednom cilju,
  • 16 država ponosno je na svoju prirodnu baštinu.

 | Author: Tree Of The Year Foto: Tree Of The Year

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.