Eko Miss(ija) bez plastike 17. svibnja 2019.

Danas uživo na missZDRAVOJ: Djevojka koja nema otpada u svom kućanstvu

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Na Facebooku missZDRAVE iza 15 sati javit ćemo se iz stana Anamarije Prgomet, osnivačice Zero Waist pokreta u Hrvatskoj koja će nam objasniti kako je moguće godišnje imati količinu kućnog otpada koja stane u teglu za krastavce.

Zero Waste je filozofija recikliranja čija je temeljna ideja da nema otpada koji ide na odlagališta, spalionice i oceane, a osim što se preporučuje potrošačima, uključuje odgovornu proizvodnju, pakiranje i distribuciju proizvoda.

Zero Waste, osim što je koristan za okoliš, štedi i novac. Kada se netko odluči za život bez otpada postaje svjesniji vlastitog konzumerizma, svega onoga što ulazi u njegov život i dom. Prije nego što kupiš nešto možda ćeš dva puta promisliti treba li ti to ili će se uskoro pretvoriti u otpad. "U zero waste filozofiji se provlači 5 pravila: odbiti, smanjiti, ponovno upotrijebiti, kompostirati i reciklirati", objašnjava Anamarija Prgomet, osnivačica Zero Waist pokreta u Hrvatskoj.

 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 

"Dobar primjer kako smanjiti dnevnu uporabu jednokratne plastike je upotreba platnenih vrećica za kupovinu u rinfuzi i platnenih vrećica za kupovinu općenito, korištenje staklenih boca za vodu, staklenih posuda za hranu, metalnih britvica, četkica za zube od bambusa. To su samo neki od predmeta koji uvelike doprinose smanjenju otpada", kaže Prgomet.

Veliki dio otpada je organskog podrijetla (čak 70%) i može se kompostirati. "Kompostiranje je divan ritual vraćanja materije u prirodu i sudjelovanja u alkemiji života jer u prirodi sve stvoreno kruži i postaje nešto novo. Tako koštica postaje plod, hrana, kompost, humus koji udahnjuje novi život. Najviše ambalaže se nalazi u kupaonici i kuhinji, a većina tih proizvoda je štetna za ljude i okoliš zbog kemijskog sastava", objašnjava Prgomet.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.