Eko 11. svibnja 2014.

Čistim s osmijehom

Suzi
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Povodom nedavno objavljenog istraživanja o povezanosti čestog korištenja sredstava za čišćenje doma i opasnosti od raka dojke, istražili smo prednosti ekoloških proizvoda za čišćenje Ecover koji se mogu pronaći i na hrvatskom tržištu, a prenosimo i iskustvo eko-kućanice koja već godinama koristi ekološka sredstva za čišćenje

Istraživanje o opasnim sredstvima za čišćenje

Znanstveno istraživanje koje je u srpnju objavljeno u časopisu 'Environmental Health' upozorilo je da razna sredstva i tekućine za čišćenje, koje se uobičajeno koriste u kućanstvu, mogu udvostručiti vjerojatnost pojave raka dojke kod žena.

Kako navode znanstvenici, pretjerana upotreba tekućina za čišćenje, posebno onih koje sadrže kemikalije za uništavanje plijesni, te sredstava za uništavanje kukaca ili osvježivača prostora, mogu potaknuti rast stanica raka, a  krivac za opasnost od pojave raka dojke mogao bi biti kemijski spoj endokrini hormon (EDC).Alternativa korištenju klasičnih sredstava za čišćenje doma su organska sredstva i preparati za čišćenje koji su jednako učinkoviti, pomažu održati tvoje zdravlje i zdravlje okoliša, a rade se od biljnih i mineralnih sastojaka.

Iskustvo eko kućanice

O vlastitom iskustvu s prirodnim sredstvima za čišćenje i zašto ih voli koristiti upitali smo Suzanu Marks Otmačić. 'Ekološka sredstva koristim već par godina, osjetljivost kože tj. sklonost ekcemima, kao i ekološka strana ovih sredstava bila je glavni motiv da ih počnem koristiti jer mi je alergijski test ukazao je da loše reagiram na parfemske i kemijske aromatične tvari u sredstvima za čišćenje i kozmetici. Jednom kad se navikneš na ekološka sredstva u kućanstvu, njihovu kvalitetu i dobrobit, teško ćeš podnositi klasična sredstva za čišćenje, posebno zbog agresivnih mirisa ili nadražljivosti koja ih prati', objašnjava Suzana.

Koju je razliku primjetila u odnosu na konvencionalna sredstva za čišćenje, zanimalo nas je.

'Ecoverov deterđent za suđe nešto je što svakodnevno koristim i tu sam odmah primjetila razliku, kožne reakcije na deterđent kakve su prije bile prisutne potpuno su nestale. Ovi deterđenti nježnijeg su mirisa, stvaraju manje sapunice (sva sreća!) pa se i lakše i brže ispiru, a čiste jednako učinkovito kao klasična sredstva'.

'Prednost je što su potpuno prirodni, dakle na biljnoj ili mineralnoj bazi i bez štetnih kemijskih sastojaka pa ne štete našem organizmu niti okolišu, nisu testirani na životinjama, biorazgradivi su, a opet djelotvorni. Zapravo, koriste se bez grižnje savjesti. Osobno volim taj njihov blag i prirodan miris, i nema straha ako neko "snažnije" sredstvo koristim bez rukavica, što mi je nezamislivo za neka klasična sredstva. Ekološke proizvode preporučujem svima, a onima koji imaju probleme s alergijama i ekcemima posebno preporučujem da počnu koristiti Ecoverove deterđente za veš, omekšivač i detergent za suđe', ispričala nam je Suzana svoje iskustvo s ekološkim proizvodima.


Pročitaj sve o ekološkim bojama za kosu...

Prednosti

Prednosti organskih preparata:

  • za razliku od konvencionalnih sredstava koja sadrže vrlo agresivne mirise, ekološki proizvodi su ugodnih, biljnih mirisa
  • ne sadrže fosfate
  • koriste se isključivo biljne sirovine iz obnovljivih izvora poput škroba, celuloze, ulje uljane repice, palmino i kokosovo ulje, eterična ulja narančine kore
  • osim biljnih sirovina koriste se mineralni derivati poput pijeska i vapna koji se u ogromnoj količini nalaze u prirodi i ne postoji opasnost od iscrpljivanja
  • štite kožu
  • čuvaju tvoje zdravlje
  • štite okoliš
  • nisu testirani na životinjama
  • imaju biorazgradivo pakiranje

Priča o Ecoveru

Svjetski poznate ekološke tvornice

Ecover sredstva za pranje, čišćenje i osobnu higijenu proizvode se u Ecoverovim jedinstvenim, svjetski poznatim ekološkim tvornicama u Belgiji i Francuskoj.

Krov koji se proteže na oko 6000 m2 s biljnom vegetacijom koja osim svoje ljepote izgleda kao svojevrstan ukras tvornice, istovremeno služi i kao izolator.

Zaposlenici na biciklima

Ecoverovi zaposlenici minimalno troše energiju u tvornici i pale grijanje i svjetlo samo kada je to doista potrebno. Ecover isto tako potiče svijest o štedljivom korištenju energije i izvan radnog mjesta, pa zaposlenici koji do posla dolaze biciklima dobivaju novčanu naknadu.

Tvornica posjeduje i vlastiti pročišćivač voda tako da ona koja izlazi iz tvornice nakon pročišćavanja minimalno zagađuje okolne rijeke i jezera.

Ecover je dobitnik mnogih nagrada i priznanja, a jedna od navrijednijih nagrada koje je dobio je proglašenje počasnim članom programa Global 500 počasnih članova Programa zaštite okoliša Ujedinjenih naroda.

Ponuda na hrvatskom tržištu

Ecover je na hrvatskom tržištu zastupljen s proizvodima za pranje posuđa i tabletama za perilice, proizvodima za pranje rublja kao što su tekući deterdženti i omekšivači, te sredstvima za čišćenje kućanstva.

Ecover proizvodi nalaze se u prepoznatljivim bijelim bočicama i kutijama, pakiranje im je biorazgradivo i nisu testirani na životinjama. Možeš ih kupiti u bio&bio trgovinama.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.