Eko 20. travnja 2016.

Otkrivamo zašto je Butan zemlja sreće

Butan
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Butan je zemlja koja se nalazi u planinskom lancu Himalaja, bez izlaza na more, na sjeveru graniči s Kinom, a na jugu s Indijom. Politički je uređana kao kraljevina, a smatra se kako je još uvijek izoliran od vanjskog svijeta jer je strancima dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje. Pored budističke filozofije, kojoj pripada većina stanovništva, u Butanu se udomaćio i hinduizam

No, ono zbog čega je ova zemlja iznimno zanimljiva je filozofija sreće koja je postala i dio političkog ustroja. Naime, Butan je jedina zemlja na svijetu koja ima Ministarstvo sreće. Pravo na sreću je čak upisano u članak 9 njihovog ustava.

Sreća je mjerilo blagostanja

Umjesto BDP-a, mjerilo blagostanja u zemlji je bruto nacionalna sreća. Stoga se i prati koliko su stanovnici ove zemlje sretni te je u sklopu posljednjeg popisa stanovništva jedno od pitanja bilo: ''jeste li sretni''. Podaci pokazuju kako je 35 posto stanovništva izjavilo da su “iznimno sretni”, 47,9 posto se osjeća “umjereno sretnima”, a samo 8,8 posto stanovnika je izjavilo da su “nesretni”.

Osim što su u zemlji pojmovi poput kriminala i gladi gotovo nepoznati, njihov zakon zabranjuje lov na životinje, korištenje pesticida, krčenje šuma gotovo da i nije prisutno, a zdravstvo i školovanje su besplatni za sve. Proizvodnja je dovoljna za podmirivanje potreba stanovništva.

Svakako poslušaj inspirativan govor premijera Butana Tshering Tobgya:

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.