Eko 31. listopada 2022.

Bolsonaro izgubio izbore: Hoće li s Lulom svijet prodisati?

Foto: XINHUA SAO PAULO, 31. studeni 2022 -novi predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva drži pobjednički govor
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bivši brazilski ljevičarski predsjednik, Luiz Inácio Lula da Silva, ostvario je veliki politički povratak, pobijedivši sadašnjeg predsjednika krajnje desnice Jaira Bolsonara na jednom od najznačajnijih izbora u povijesti zemlje. Mnogi Brazilci, ali i svi oni svjesni opasnosti uništenja amazonske prašume za koju je umnogome odgovaran sada bivši predsjednik Brazila Bolsonaro slave pobjedu novog/starog predsjednika.

Lula je obećao da će se boriti protiv gladi, rasizma i protiv uništavanja okoliša koje je eskaliralo pod Bolsonarom. "Borit ćemo se za nultu deforestaciju u Amazoniji... Brazil i planet trebaju Amazonu živu", rekao je i dodao: “Ponovo ćemo pokrenuti praćenje i nadzor Amazone i boriti se protiv bilo kakve ilegalne aktivnosti. Ne zanima nas rat oko okoliša, ali smo ga spremni braniti od svake prijetnje”.

S 99,97 posto prebrojanih glasova, Silva, bivši tvornički radnik koji je postao prvi brazilski predsjednik radničke klase prije točno 20 godina, osigurao je 50,9 posto glasova. Bolsonaro, vatrogasac koji je izabran 2018., dobio je 49,10 posto. Obraćajući se novinarima u hotelu u São Paulu, Lula je obećao da će ponovno ujediniti svoju zemlju nakon toksične utrke za moć koja je duboko podijelila jednu od najvećih svjetskih demokracija.

"Živjet ćemo nova vremena mira, ljubavi i nade", rekao je 77-godišnjak, koji je bio zatvoren zbog optužbi za korupciju, optužbe su   kasnije poništene. “Bit ću predsjednik 215 milijuna Brazilaca, a ne samo onih koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod velika nacija”, rekao je uz pljesak. “Ni u čijem interesu nije živjeti u zemlji koja je podijeljena i u stalnom ratnom stanju”, izjavio je.

 | Author: XINHUA Foto: XINHUA Izbori u Brazilu

Na aveniji Paulista, jednoj od glavnih gradskih ulica, ekstatični Lulini pristaše okupili su se kako bi proslavili njegovu pobjedu i pad radikalnog desničarskog predsjednika čije je predsjedništvo dovelo do ekološke tragedije i dovelo do smrti gotovo 700.000 Brazilaca od covida, piše The Guardian. Lulin dolazak na vlast slavili su i pripadnici LGBT zajednice.

 | Author: Thomas Mukoya/Reuters Foto: Thomas Mukoya/Reuters Izbori u Brazilu

Joe Biden čestitao je Luli na izboru nakon slobodnih, poštenih i vjerodostojnih izbora kako ih je nazvao i rekao da se raduje suradnji SAD-a i Brazila. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da Lulinim izborom počinje novo poglavlje u brazilskoj povijesti, dok je španjolski premijer Pedro Sánchez Lulin trijumf nazvao pomakom prema napretku i nadi. "Brzina međunarodne reakcije odražavala je raširene strahove da bi Bolsonaro, bivši vojni satnik koji je proveo godine napadajući brazilske demokratske institucije, mogao odbiti prihvatiti poraz. Uoči izbora nagovijestio je da će osporiti rezultat koji smatra "nenormalnim". Još nije priznao suparniku pobjedu", piše The Guardian. Bolsonarove pristaše su ogorčene i govore da su izbori namješteni.

Amazona je važna za cijeli svijet ne samo za Brazil

Ekolozi će u međuvremenu pomno promatrati administraciju Lule da Silve, jer preuzima upravljanje ne samo nad brazilskom nacijom već i nad najvećim šumskim rezervama na planetu. Budući da je uništavanje goleme amazonske prašume dosegnulo rekordne razine pod Bolsonarovim predsjedavanjem, Lula da Silva je tijekom svoje kampanje više puta rekao da će nastojati suzbiti krčenje šuma. Nekoliko stručnjaka reklo je za CNN kako vjeruju da bi njegov stav o okolišu i klimatskim pitanjima mogao predstavljati novi početak u međunarodnim odnosima Brazila.

Možda te zanima... Istina o požarima u Amazoni: Odgovorni su političari i mesna industrija Eko

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.