Eko 28. ožujka 2017.

Beč je na prvom mjestu Smart City Index-a - proglašen najpametnijim gradom na svijetu!

Foto: Manfred Pendl
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Glavni austrijski grad nije samo grad s najboljom kvalitetom života, nego sukladno Smart City Index-u savjetodavnog poduzeća Roland Berger iz Njemačke i najpametniji grad na svijetu.

Beč, Chicago i Singapur na vrhu u korištenju digitalne tehnologije

Pojam smart city ili pametni grad obuhvaća mnoge elemente koji pridonose poboljšanju životnog prostora, počevši od javnog gradskog prijevoza sve do škola i javnih institucija. Težište svega leži na tehnološkim, ekonomskim i društvenim inovacijama. Sukladno ispitivanje koje je provelo društvo Roland Berger Strategy Consultants sa sjedištem u Njemačkoj Beč je sa svojom strategijom pametnog grada na prvom mjestu.

Prilikom usporedbe 87 svjetskih metropola uzeti su u obzir aspekti poput javne uprave, zdravstvenog sustava, obrazovanja, energetike i okoliša, mobilnost i dr. Na prvom mjestu našao se Beč, a slijede ga Chicago i Singapur. Sva su tri grada korištenjem digitalne tehnologije uspjeli odgovoriti ekonomskim, socijalnim i političkim izazovima postindustrijskog doba.

Urbani kontakt s prirodom

Beč već godinama u područjima energetike, gradnje, mobilnosti i infrastrukture razvija inovativna rješenja primjenjiva u svakodnevnim situacijama. Jedan od najvećih projekata takve vrste izgradnja je nove gradske četvrti Aspern, koja omogućuje urbani život u kontaktu s prirodom, s manjim brojem automobila i maksimalnom uštedom energije i prostora. Tu se testiraju nove tehnologije i novi koncepti življenja.

„Raduje me da su naši ambiciozni ciljevi i strategije prepoznati. Bili smo dovoljno hrabri da u središte svoga rada za sljedećih nekoliko desetljeća stavimo zaštitu klime, održivi razvoj i visoku kvalitetu življenja. Ovaj se put pokazao uspješnim, a stanovnicima Beča garantira vitalan grad koji će bez grižnje savjesti ostaviti u nasljedstvo budućim generacijama“, kazala je povodom objave rezultata ispitivanja bečka dogradonačelnica iz redova zelenih Maria Vassilakou.

6 prirodnih recepata za čišćenje doma koje preporučuje dr. Oz.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.