Eko 30. siječnja 2018.

Beč je jedan od najčišćih gradova na svijetu, znaš li zašto?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Beč se ubraja u najčišće gradove svijeta, a kako bi to tako i ostalo gradska uprava provodi mnogobrojne mjere zbrinjavanja otpada. Jedna od njih su i mobilni nadzorni timovi koji već 10 punih godina kruže ulicama glavnog austrijskog grada i nadgledaju zbrinjavanje otpada.

Odred za čistoću

Bečki su WasteWatcheri od osnutka u veljači 2008. godine do danas proveli ukupno 64.000 službenih naloga, a samo u 2017. godini naplaćeno je oko 7.400 kazni te je bilo preko 880 prijava. Novčana kazna za nepropisno zbrinjavanje otpada iznosi 50 eura, a od tog se novca financiraju ostale mjere čišćenja.

Trenutno je u Beču zaposleno preko 400 WasteWatchera koji u odori ili civilu kontroliraju sve vrste zagađenja javnog prostora, ali i vode. U posljednjih je 10 godina zahvaljujući njihovom angažmanu zabilježeno 60 % manje ilegalno odloženih hladnjaka, 58 % manje glomaznog otpada, 17 % manje nepropisno ostavljenih kolica za kupovinu, 123 milijuna manje opušaka te 100.000 vrećica psećeg izmeta više.

Jedan od većih problema je bio pseći izmet

Jedan od dugogodišnjih problema u Beču bio je pseći izmet. Postavljanjem 3.500 automata s besplatnim vrećicama i 25.000 kanti za pseći izmet taj je problem uvelike riješe.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Druga bitna stavka smanjenje je količine opušaka na javnim površinama, a to je postignuto postavljanjem preko 20.000 kanti i cijevi za bacanje opušaka od cigareta.

Velik dio Bečana već se odavno pridržava pravila čistoće, a onaj mali dio „crnih ovaca“ može očekivati kazne.“, ističe bečka gradska zastupnica za okoliš Ulli Sima.

Po uzoru na bečke WasteWatchere uskoro bi i u glavnom gradu Njemačke trebali početi patrolirati nadzorni timovi koji će kontrolirati odlaganje otpada.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.