Eko Recenzije proizvoda 31. siječnja 2019.

Kazne za nepropisno zbrinjavanje otpada u Beču i do 2.000 eura

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Beč se ubraja u najčistije gradove svijeta, a razlog tomu prije svega su mnogobrojne gradske mjere zbrinjavanja otpada i edukacije stanovništva. Jedna od tih mjera su i mobilni nadzorni timovi koji bečkim ulicama kruže još od veljače 2008. godine.

50 stalno zaposlenih komunalnih redara svakodnevno patrolira ulicama glavnog grada Austrije i kažnjava nepropisno odlaganje otpada. Bečki su WasteWatcheri od osnutka do danas proveli ukupno 70 000 službenih naloga, a samo u 2018. godini naplaćeno je oko 7300 kazni te je podneseno preko 700 prijava za nepravilno zbrinjavanje otpada.

Pričali smo s građanima o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu

Novčane kazne za nepropisno odlaganje smeća kreću se od 50 do 2000 eura, a iz financijskih sredstva prikupljenih od kazni financiraju se različite edukativne kampanje i nove mjere zbrinjavanja otpada. Trenutno je u Beču 50 stalno zaposlenih WasteWatchera te 400 dodatno obučenih djelatnika bečkog poduzeća za zbrinjavanje otpada MA 48 koji u odori ili civilu kontroliraju sve vrste zagađenja javnog prostora, počevši od zelenih površina, preko javnih gradskih klupa, hidranata, sprava na dječjim igralištima do oglasnih stupova, ali i vodenih površina. Težišta su pri tom glomazni otpad, pseći izmet, opušci od cigareta, kolica za kupovanje te odbačeni ostaci hrane.

U posljednjih je 11 godina zahvaljujući njihovom angažmanu na godišnjoj razini zabilježeno 60 % manje ilegalno odloženih hladnjaka i glomaznog otpada te 123 milijuna manje nepropisno odbačenih opušaka.

Jedan od dugogodišnjih problema u austrijskoj metropoli u kojoj je registrirano preko 50 000 psa bio je pseći izmet. Postavljanjem 3 600 automata s besplatnim vrećicama taj je problem uvelike riješe. Sukladno analizama građani Beča dnevno iskoriste preko 100 000 besplatnih vrećica za pseći izmet, što iznosi 36 milijuna komada godišnje.

Druga bitna stavka smanjenje je količine opušaka na javnim površinama, a to je postignuto postavljanjem preko 20 000 kanti s pepeljarama i 2000 cijevi za bacanje opušaka od cigareta.

Novi izvor onečišćenja: Pogledaj poražavajuću istinu što se skriva u dubinama oceana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.