Eko Eko dom 28. travnja 2017.

Akupunktura za mace? Što trebaš znati o alternativnoj terapiji za ljubimce

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Alternativna medicina je uzela maha i njena popularnost sve više raste. Primjerice, između 30 i 40 posto Amerikanaca okreće se upravo takvoj terapiji svake godine. Što kada bi, umjesto sebi, takav tretman poželjela pružiti svom krznenom prijatelju?

"Iako ovi tretmani donose vidljivo olakšanje životinjama, zbilja je teško dokazati njihov konkretan učinak na zdravlje životinje", objašnjava veterinarka Alicia Karas, specijalizirana za anesteziju, lijekove i akupunkturu životinja.

Ilegalna trgovina divljim vrstama

"Akupunktura ima vrlo male nuspojave zbog čega se uspješno može kombinirati s ostalim vrstama terapije", smatra veterinarka Christine Swanson, specijalistica za onkologiju životinja, prenosi Health. U svom radu, Swanson se uvjerila da akupunktura itekako pomaže životinjama s artritisom, bolovima u leđima i neurološkim problemima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Iako se rezultati čine obećavajućim, teško je točno procijeniti učinak jer životinje nam ne mogu reći koliko im akupunktura pomaže ili ne. Postoji i opasnost od tzv. placebo efekta, tj da veterinar ili vlasnik zbog jake želje da životinji bude bolje zaključe da joj zbilja i je bolje.

IKEA macama i psima donirala krevetiće

Obje veterinarke napominju da akupunktura, kao ni ostali alternativni tretmani, nikada ne bi trebala zamijeniti klasičnu dijagnostiku i liječenje već im može biti samo pomoć i dopuna.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.