Eko Miss(ija) bez plastike 23. travnja 2019.

Adidas plutajuću plastiku iz oceana koristi za izradu tenisica

Foto: #adidasparley

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Adidas je najavio da će izraditi 11 milijuna novih tenisica koristeći recikliranu plastiku izvučenu iz oceana.

"Ljudi očekuju da ih se iznenadi, da dožive nova iskustva, nauče nešto što do sada nisu znali. S druge strane moda kreira trendove koji nemaju previše smisla. Ali, ako znaš da nosiš tenisice zbog čije se izrade spašava morska flora i fauna, a uz to su još i dizajnirane onda je to jedno sasvim novo iskustvo mode", izjavio je dizajner i aktivist Cyrilla Gutscha i objasnio:

"Ekolozi dugo upozoravaju na katastrofu koja nam prijeti zbog zagađenja, ali gospodarstvo je tromo i treba mu dugo da se prilagodi unatoč tome što su ekološki pokreti u porastu. Nećemo moći uvjeriti sve ljude koliko je ekološka prijetnja ozbiljna čak i uz sve znanstvene dokaze. Stoga je potrebno privući pozornost na neki drugi način, a to je najbolje tako da plasiramo simbol promijene."

 

Gutsch kaže da tu na red dolaze znanstvenici i umjetnici: "Parleyjevi inženjeri koji pretvaraju odbačenu plastiku iz oceana u materijal za Adidas sportski asortiman, doista su majstori znanosti. Kako bi sve to uistinu i funkcioniralo potrebno je donijeti modne pomake na globalno tržište, odnosno imati valjano objašnjenje za promjenu, a Adidas to ima. U 2017. godini tvrtka je proizvela milijun pari Parley tenisica. Za 2018. cilj je bio proizvesti čak pet milijuna pari tenisica od plastike Parley's ocean. Na žalost u oceanima postoji dovoljno plutajuće sirovine pa to nije problem."

 | Author: Parley for the Oceans/INSTAGRAM Foto: Parley for the Oceans/INSTAGRAM

U sljedećih pet godina, kaže Gutsch, Parley namjerava biti potpuno operativan i presresti oceansku plastiku u gotovo 40 zemalja diljem svijeta, radeći s brendovima kao što je Corona.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.