Eko Postani naš Eko junak i osvoji sportski bicikl! 26. srpnja 2016.

6 načina za uštedu u kućanstvu i zaštitu okoliša

Foto: Guliver/Shutterstock Bitno je da shvatimo da je naš planet naša odgovornost, naš dom i naše dvorište i da ne postoji planet B, iako, uvijek postoji plan B
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Perilice za rublje i posuđe troše velik dio struje u domaćinstvu. Devet desetina utroška struje pri pranju odjeće otpada na zagrijavanje vode, no mnogi komadi odjeće bit će jednako dobro oprani u hladnoj vodi. Samo jako prljavu odjeću treba prati u toploj vodi.

  • Ako za pranje posuđa koristiš perilicu, upali je tek  kad je puna. Takvo je pranje ekonomično i zahtijeva manje vode od ručnog pranja ili paljenja polupune perilice.
  • Popravi ili zamijeni cijevi koje cure. Kapanje iz slavine uzrokuje gubitak od 100 do 750 litara vode godišnje, ovisno o učestalosti kapanja. Ako je potreban složeniji popravak, isplati se pozvati majstora da ukloni kvar jer ćeš teko uštediti vodu i novac
  • Na slavinu postavi mrežicu ili instaliraj niskoprotočnu slavinu. Obje varijante štede vodu, ne smanjujući mogućnost kvalitetnog pranja. Postoje slavine razne protočnosti pa provjeri kolika bi ti protočnost odgovarala.
  • Pobrini se da praviš što manje smeća, osobito od nerazgradivog ili slabo razgradivog materijala. Kupuj proizvode u pakiranju koje se može vratiti i reciklirati. Primjerice, energija koje se uštedi recikliranjem jedne aluminijske limenke dovoljna je za trosatni rad televizora.
  • Kad god si u mogućnosti koristi staklene boce umjesto plastičnih jer je za proizvodnju jedne plastične boce potrebno potrošiti više litara vode.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.