Eko 23. lipnja 2022.

6 načina kako se riješiti muha u kući i na terasi

Foto: shutterstock Biljka mesožderka
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ne samo da su muhe dosadne zbog svojeg konstantnog zujanja i ometanja, već su i nehigijenske, pogotov kada se nađu u blizini hrane.

Kada je u pitanju uklanjanje kućnih muha, ključna je prevencija. Stručnjakinja za suzbijanje štetočina Kameliya Ilieva smatra da je najvažnije izbjeći njihovo privlačenje. Muhe najviše privlače mirisi i svijetlo, a ako svoj dom održavaš čistim, izbjegava ostavljati hranu na otvorenom, čisti kuhinju nakon kuhanja i izbjegavaj ostavljati upaljenih svjetla prilikom otvaranja prozora ili vrata. 

Međutim, čak i u besprijekornoj kući, prilikom rashlađivanje sobe bez klima uređaja prozori su širom otvoreni pa će se muhe u nekom trenutku sigurno pojaviti. Stoga je vrijedno usvojiti ova prirodna i bezopasna rješenja kako bi ih se zauvijek riješila. 

Bezopasna zamka s jabučnim octom

Muhe su poznate po svojoj ljubavi prema slatkim stvarima, zbog čega ćeš ih često naći u kuhinji pored zdjele s voćem. Upravo iz tog razloga ih privlači jabučni ocat, što ga čini idealnim prirodnim rješenjem za izbacivanje muha iz kuće. Ova jednostavna zamka nije štetna za muhe, već ih samo drži podalje od kuće. Za nju ti treba:

  • jabučni ocat
  • staklenka ili čaša
  • prozirna folija
  • škare

Kako napraviti bezopasnu zamku za muhe:

  1. U praznu čašu ili staklenku ulij malu količinu jabučnog octa, tek toliko da napuni otprilike centimetar od dna.
  2. Pokrij gornji dio prozirnom folijom kako bi stvorila proziran poklopac koji ih neće spriječiti da priđu zamci.
  3. Zatim, škarama probuši malu rupu na vrhu poklopca od folije koja je dovoljno velika da u nju uđe muha, ali ne toliko velika da bi onda mogla s lakoćom pobjeći.
  4. Privlačnost slatkog octa privući će muhu u čašu kroz otvor, ali kada uđe u staklenku, bit će zarobljena zbog poklopca od prozirne folije. Zarobljenu muhu tada možeš osloboditi van svog doma tako da ukloniš prozirnu foliju.
  5. Povuci poklopac od prozirne folije natrag na vrh i ponovno postavi zamku u svoj dom kako bi se riješila sljedeće muhe koja se usudi ući.
komarac Možda te zanima... 7 namirnica koje će vas zaštititi od komaraca Hrana

Kovanice i voda

Ovaj trik s vodom i kovanicama postao je hit prije nekoliko godina na društvenim mrežama kada su ljudi hvalili ovo jednostavno, ali naizgled učinkovito sredstvo za odbijanje muha. Budući da muhe imaju drugačiji vid, odnosno njihova dva oka funkcioniraju kao tisuću očiju pa vide sve višestruko i uvećano, vrećica s vodom se umnožava u njihovim očima pa joj se boje približiti. Kovanice koje se nalaze unutra vrećice dodane su kako bi se stvorila prizma boje putem odraza vode i pojačao učinak koji utječe na vid muhe i time ju sprječava da se približi otvorenom prozoru. Za ovu zamku potrebni su ti:

  • jedna prozirna vrećica za zamrzivač
  • žica
  • nekoliko kovanica
  • voda

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Zamka za muhe

Kako napraviti sredstvo za odbijanje muha:

  1. Prozirnu vrećicu do pola napuni vodom, ubaci nekoliko kovanica da potonu na dno vrećice i dobro ju zatvori.
  2. Odreži dovoljnu dužinu žice kako bi vrećicu sigurno zavezala da visi unutar okvira prozora. Najbolje je vrećicu staviti za ručku prozora koji se otvara ili ju objesiti na roletu otvorenog prozora. Vrećicu je potrebno objesiti kako bi se osiguralo da svjetlost može proći kroz nju i uhvatiti odsjaj kovanica unutra.

Stavi biljke blizu prozora

Metvica i bosiljak se obično smatraju mirisima koje muhe ne vole, što znači da njihova prisutnost djeluje kao jednostavan repelent. Ako imaš biljke u zatvorenom prostoru, postavi ih blizu otvorenih prozora kako bi spriječila muhe da uđu u tvoj dom. Kameliya dodaje kako i neven, lavanda, lovorovo lišće i mačja metvica mogu spriječiti ulazak insekata u dom, ali ga i uljepšati. Možeš staviti i nekoliko listova metvice ili bosiljka u vrt kako bi ih se riješila ili u čašu pored prozora. 

Koristi eterična ulja

Pošpricaj prostoriju eteričnim uljima poput limunske trave ili paprene metvice ili upotrijebi difuzor za eterična ulja kako bi u trenu odbila muhe. Ovi prirodni i snažni mirisi trenutno sprječavaju muhe da uđu u tvoj dom.

Također postoji i mnogo sprejeva za kućanstvo i aromaterapijskih svijeća koje sadrže eterična ulja koja fino miriše, ali ispuštaju neprivlačnu aromu koja odbija muhe. 

 | Author: shutterstock Foto: shutterstock Pošpricaj prostoriju eteričnim uljima poput limunske trave ili paprene metvice ili upotrijebi difuzor za eterična ulja kako bi u trenu odbila muhe

Kantu za smeće održavaj čistom i svježom pomoću sode bikarbone

Muhe se hrane otpadom i slatkim tvarima pa je puna kanta za smeće neodoljiva za njih. Održavanje kante čistom i mirisnom može iskorijeniti problem muha. Jednostavan trik za održavanje kante svježom je da posipaš malu količinu sode bikarbone izravno na dno kante prije nego što staviš vrećicu za smeće. Soda bikarbona će uvhatiti vlagu ako se nešto prolije iz vrećice za smeće, a možeš dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja u nju kako bi mirisala i odbijala muhe.

Koristi citronela svijeće

Citronella svijeće učinkovito tjeraju leteće štetočine i često se reklamiraju kao najbolje mirisne svijeće za vrt za obranu od komaraca. One su također dobar prirodni način za odvraćanje muha. Kameliya dodaje da se njihov miris može prožeti u samo malom dijelu prostora pa ju je nabolje zapaliti uz svaki prozor i vrata koja ćeš držati otvorenim. 

Sve navedene metode su djelotvore ako se u tvom domu povremeno pojaljuju muhe, ali ih imaš stalno i u velikom broju, možda bi trebala pozvati stručnjaka za štetočine da riješi problem. Kameliya objašnajva da je važno naći izvor zaraze i provjeriti jesu li svi prozori i vrata neoštećeni i bez rupa kroz koje mogu ući muhe. Ako nema nikakvih pukotina i oštećenja, a muhe se svejedno pojavljuju, onda je poziv stručnjaku neizbježan. 

Opasnost_Od_Krpelja Možda te zanima... Djelotvorne metode za "tjeranje" krpelja i kako ga skinuti s kože? Eko

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.