Eko 20. kolovoza 2014.

5 savjeta za etičku kupnju

Zek-Uspr
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Htjela bi početi koristiti proizvode koji nisu testirani na životinjama, a ne znaš kako ih pronaći u trgovinama? Čitaj deklaracije i potraži na proizvodima oznaku zečića, a u članku ti donosimo još korisnih savjeta koji će ti pomoći da što uspješnije odabereš 'cruelty free' proizvode

Čitaj deklaracije

Iako zvuči banalno, važno je pročitati deklaraciju proizvoda i sitna slova koja na njoj pišu. Neki proizvodi mogu ti izgledati potpuno vegansko ili vegetarijansko, ali sitnim slovima može pisati da sadrže sastojke životinjskog porijekla. Npr. neke vrste sireva od soje sadrže proteine životinjskog porijekla pa obrati pažnju na takve detalje pri čitanju deklaracija.

Potraži zečića na proizvodu

Oznaka zečića koji skače, na proizvodima označava 'cruelty free' proizvode. 'Cruelty free' proizvodi su oni koji nemaju životinjske sastojke, sastojci koji se u njima koriste nisu testirani na životinjama te sam gotov proizvod također nije testiran na životinjama. Oznake zečića potraži na kozmetičkim sredstvima, sredstvima za čišćenje i drugim sredstvima osobne higijene te onima koja se koriste u kućanstvima

Potraži V-oznaku

Ako si vegetarijanka ili veganka na proizvodima potraži V-oznaku ili V-label. To je europska vegetarijanska oznaka koja se već 20 godina dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom. Cilj V-oznake je omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i mjesta na kojima takve proizvode mogu konzumirati.

Sastavi svoju listu cruelty free proizvođača

Iako već postoji lista proizvođača koji svoje proizvode ne testiraju na životinjama, sastavi svoju listu proizvođača čije proizvode možeš kupiti u svom gradu ili mjestu. Kada isprobaš neke cruelty free proizvode koji ti se sviđaju i odgovaraju ti stavi ih na popis koji ćeš nadopunjavati kada otkriješ neki novi proizvod. Svoju listu možeš umnožiti i podijeliti prijateljima ili zalijepiti na hladnjak kako bi i tvoji ukućani bili upoznati s cruelty free proizvođačima. Bijelu listu proizvođača potraži na Prijateljima životinja.

Cruelty Free vs. vegan

Jednom kad počneš kupovati 'cruelty free' proizvode primijetit ćeš da postoji razlika između tako označenih proizvoda i veganskih. Ako je nešto označeno kao 'cruelty free' ne znači nužno da je i vegansko jer proizvod može biti ne testiran na životinjama, ali istovremeno može sadržavati sastojke životinjskog porijekla. Zato budi oprezna kod odabira proizvoda i čitaj deklaracije.

Doznaj više o novim pravilima deklariranja dodataka prehrani.

Prirodno do bijelih zubi

U video prilogu pogledaj kako možeš izbijeliti zube s prirodnim sastojcima koje imaš kod kuće.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.