Eko 29. siječnja 2020.

5 gradova koji će najviše biti pogođeni klimatskim promjenama do 2050.

Foto: shutterstock Ho Chi Minh City Vijetnam
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nova studija o utjecaju klimatskih promjena na gradove do 2050. godine pokazuje kako promjene temperature, nedostatak vode i porast razine mora mogu utjecati na neke od turistički najpopularnijih svjetskih gradova u sljedeća tri desetljeća.

  • Bangkok, Tajland - prema rezultatima studije vrlo je izgledno da će upravo ovaj grad doživjeti najveće klimatske promjene do 2050. godine, s najvećim rizikom od poplave zbog porasta razine mora i porasta temperature od 1,67 ° C.
  • Nairobi, Kenija - možda će doživjeti najveći ukupni klimatski pomak do 2050. godine, prelazeći iz umjereno vlažne tople ljetne klime u klimatski tip tropskih vlažnih ljeta i porastom temperature od 2,31 ° C.
  • Melbourne, Australija - moguće da će doživjeti najveći porast razine vode i to do 2040. godine. 
  • Gradovi Ho Chi Minh u Vijetnamu i Amsterdam u Nizozemskoj drugi su i treći gradovi, u kojima bi se najviše mogle osjetiti klimatske promijene do 2050. godine.
Možda te zanima... 7 načina kako će klimatske promjene utjecati na zdravlje Eko

Studiju je objavila platforma za iznajmljivanje stanova Nestpick.com s namjerom da pokaže kako će se utjecaj klimatskih promjena odraziti na gradove diljem svijeta. Klimatske promijene imat će najviše utjecaja na živote generacija koje tek dolaze i vjerojatno će biti odlučujući faktor gdje će se konačno odlučiti naseliti. U obzir za dobivanje podataka uzeli su potencijalne temperaturne pomake, nedostatak vode i porast razine vode u sljedećih dvadeset i trideset godina. Nestpick se nada da će ova studija pomoći onima koji se žele preseliti da donose odluke utemeljene na informacijama o tome kako klimatske promjene mogu utjecati na njihov odabir grada za život.

Arktik Možda te zanima... Slavni pijanist svirao dok su se ledenjaci oko njega topili Eko

Također, vjeruju da bi ovi podaci mogli pridonijeti mjerama zaštite od klimatskih promjena. Nestpick je za studiju kombinirao analize  stručnjaka za ekološka pitanja i relevantna istraživanja. Tu spadaju Jean-Francois Bastin, ekolog sa Sveučilišta u Gentu, zatim sustav klasifikacije klime Koppen-Geiger, podaci Svjetskog instituta za resurse o nestašici vode i još mnogo toga. Gledajući klimatsku kategorizaciju, prosječnu temperaturu, promjene razine mora i vodeni stres, utvrđeni su gradovi za koje se predviđa da će doživjeti najveći i najniži pomak klime od sada do 2050. godine.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.