Eko 01. rujna 2010.

10 najzelenijih hollywoodskih zvijezda

Leonardo_Di_Caprio
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Oni su aktivni u organizacijama za zaštitu okoliša, voze hibridne i električne automobile, kod kuće štede energiju i ne propuštaju priliku da u svojim javnim istupima pokušaju i druge potaknuti na usvajanje zelenijeg životnog stila. Pogledaj koji su hollywoodski glumci zaslužili "zelenog Oscara"

Leonardo DiCaprio

Još 1998. glumac je osnovao Leonardo DiCaprio Fundaciju i pokrenuo web site leonardodicaprio.org posvećen ekološkim temema. Nedavno je producirao i dokumentarni film o zaštiti okoliša "The 11th Hour", to jest "Jedanaesti sat". Ekološki osvješteni glumac često putuje komercijalnim letovima umjesto da se vozi privatnim avionom, a dok je na tlu vozi hibridni automobil Toyotu Prius.

Edward Norton

Glumčeva posvećenost zaštiti okoliša nije novost. Još je 2003. iskoristio svoj zvjezdani status i pomogao vodećem proizvođaču solarnih ploča, tvrtki BP Solar, u popularizaciji programa "solarnog susjedstva" - Solar Neighbors Program - kojem je cilj postavljanje solarnih ploča na kuće siromašnih ljudi u Los Angelesu. Također je bio domaćin nagrađivanog TV specijala National Geographica o globalnim ekološkim problemima. Novost je da je 2010. proglašen UN-ovim ambasadorom dobre volje za bioraznolikost.

Cameron Diaz

Glumica je na MTV-u  imala vlastiti show "Trippin'" u kojem je na zabavan način govorila o raznim eko temama. Ljubiteljica surfanja vozi hibridni auto, završila je edukaciju za održavanje prezentacije o klimatskim promjenama Ala Gorea i bila je uz njega u kampanji za zaustavljanje globalnog zagrijavanja.

George Clooney

U vrijeme snimanja filma Syriana, za kojeg je dobio i Oscara, glumac je pokrenuo kampanju Oil Change s ciljem smanjenja ovisnosti Amerikanaca o nafti. Svoj je stav naglašavao i vozeći se u električnom automobilu Tango. Clooney se također našao na naslovnici prvog specijalnog zelenog izdanja magazina Vanity Fair, zajedno s Juliom Roberts, Alom Goreom i Robertom F. Kennedyjem mlađim.

Daryl Hannah

Dugogodišnja aktivistica za zaštitu okoliša bila je više puta uhićivana zbog sudjelovanja u prosvjedima, a vodi i "zelenu" web stranicu Dhlovelife.com. Vozi auto na biodizel i kod kuće koristi solarnu energiju.

Brad Pitt

Glumac više puta proglašavan najzgodnijim čovjekom na svijetu našao se u ulozi jednog od predvodnika trenda "zelene" gradnje. Istaknuo se kao promotor projekta obnove u New Orleansu nakon urgana Katrina, u kojem se prilikom izgradnje kuća pazilo na njihovu energetsku učinkovitost, održivost i zaštitu okoliša. Brad Pitt je također bio narator u televizijskim emisijama o održivoj arhitekturi, a podržao je i program "solarnog susjedstva" Edwarda Nortona.

Julia Louis Dreyfus

Glumica najpoznatija po ulozi Elaine u seriji Seinfeld dugo je bila aktivna u raznim organizacijama za zaštitu okoliša. Ona i njezin suprug Brad Hall spadaju među predvodnike hollywoodske zelene scene, a njihova se predanost očituje se i u "zelenom" dizajnu i materijalima od kojih je izgrađena njihova kuća, u kojoj koriste solarnu energiju.

Tom Hanks

Poznati pristaša i volonter ekološke organizacije The Nature Conservancy, Tom Hanks je bio vlasnik prvog primjerka električnog automobhila eBox. U svojim važnijim televizijskim istupima često skreće pažnju na pitanja zaštite okoliša.

Julia Roberts

Ova zgodna žena u trudnoći je prestala pušiti i počela jesti samo hranu iz organskog uzgoja i više brinuti za okoliš koji će ostaviti svojoj djeci. Postala je glasnogovornica tvrtke Earth BioFuels koja proizvodi biodizel i zagovornica kampanje za korištenje biodizela u američkim školskim autobusima. O svom zelenom životnom stilu rado govori u medijima.

Alicia Silverstone

Dugogodišnja veganka, koju je organizacija za zaštitu životinja PETA svojevremeno proglasila najseksi vegetarijankom na svijetu, poznata je i po svojoj brizi za okoliš. Živi u kući sa solarnim panelima i mnogim drugim odlikama pravog "zelenog" doma.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.