Dijeta 10. ožujka 2016.

Zdrave zamjene za šećer u kavi

Coffe
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Potpuno izbacivanje šećera iz prehrane najbolji je način borbe protiv ovisnosti o šećeru, no u većini slučajeva teško provediv cilj. Stoga je najbolji put do života bez šećernih poslastica postupno smanjivanje njihovog unosa kako bi se osigurala psihička i fizička prilagodba organizma na život bez slatkog "sedativa". Jedan od učinkovitih načina je pronalazak alternative običnom šećeru i to osobito uz kavu

Stevija - najbolji izbor

Jedna od zdravih alternativa je stevija koja je tek nekoliko godina na policama naših trgovina budući da je uslijed pritisaka raznih moćnih lobija dugo bila izvan zakona. Punog naziva Stevia rebaudiana Bertoni, ova biljka podrijetlom iz Paragvaja i Brazila, već stoljećima među Indijancima uživa status prirodnog lijeka za dijabetes, povišeni krvni tlak i zarastanje rana. Stevija sadrži glikozide koji potiču gušteraču na optimalnu, uravnoteženu proizvodnju i izlučivanje hormona inzulina, snižavaju razinu ukupnog kolesterola te usporavaju i sprečavaju rast i razmnožavanje bakterija, virusa i gljivica.

Stevija je također popularna zbog izrazito slatkog okusa koji je i do 400 puta intenzivniji od saharoze (šećera), pri čemu ima zanemarivu energetsku vrijednost. Za tu intenzivnu slatkoću zaslužan je najslađi i najčešće upotrebljavan rebaudozid A. Upravo zbog iznimno intenzivno slatkog okusa, ekstraktu stevije se kod proizvodnje često dodaju različita punila i tu treba biti oprezan i pažljivo čitati deklaracije budući da neki proizvođači kao punilo dodaju šećer maltodekstrin koji sadrži kalorije i ima utjecaj na razinu glukoze u krvi. Važno je odabrati pouzdanog proizvođača poput njemačkog branda SteSweet iza kojeg stoji 10 godina iskustva i brojni zadovoljni kupci.

Darujemo ti knjižicu namirnica prema GI.

Šećer kokosove palme - dobar izbor

Šećer kokosove palme oplemenit će svako jelo, kavu ili desert. Može se dodavati u pahuljice ili kaše. Dobiva se iz biljnog soka kokosova cvijeta. Kokosov cvjetni pupoljak se ručno zareže, a njegov sok se skuplja u posudu. Nakon toga sok se obrađuje zagrijavanjem sve dok sva tekućina ne ispari. Konačan proizvod nakon procesa granulacije je kokosov šećer koji je svjetlo smeđe boje s laganim okusom karamele.

Najveća prednost ovog šećera je nizak glikemijski indeks budući da sadrži inulin kojem se pripisuje nizak GI. On iznosi između 35 i 54. Za usporedbu GI za med je 70, rafinirani bijeli šećer ima GI 65-100. Ovaj šećer tradicionalno se koristi za kuhanje i zaslađivanje u Indoneziji, a posebno na otoku Java. Zbog svog jedinstvenog okusa, ali i nižeg glikemijskog indeksa odlična je alternativa šećeru dobivenom iz šećerne trske i šećerne repe. 

Pročitaj recenziju šećera od kokosa.

Zašto smeđi šećer nije dobra alternativa bijelom?

Šećer saharoza se dobiva ekstrakcijom iz šećerne repe i šećerne trske. I dok rafinirani odnosno bijeli šećer prolazi potpunu obradu, smeđi šećer ne prolazi kroz cijeli proces rafinacije pa u njemu zaostaju razni biljni pigmenti, neki minerali te drugi biljni ostaci. Kada se govori o zdravijem smeđem šećeru, onda se upravo misli na taj nerafinirani šećer. No, na tržištu se pod smeđim šećerom najčešće prodaje, običan granulirani šećer s dodanom melasom za boju. Takav obojeni šećer ne nudi nikakve zdravstvene pogodnosti u odnosu na bijeli šećer. A zdravstveni boljitak ne nudi ni pravi nerafinirani smeđi šećer. Nerafinirani smeđi šećer uz saharozu sadrži i male količine vitamina i minerala, no one nisu značajne.

Saznaj najčešće zablude o smeđem šećeru.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.