Dijeta Mršavimo zajedno 29. studenoga 2017.

Zagreb ima novi program liječenja pretilosti

Foto: PR
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu uspješno se provodi program „Zdravlje u svakoj veličini tijela“. Program promiče zdravlje nevezano uz indeks tjelesne mase. Nedavno je održan okrugli stol na kojem je program predstavljen.

U pilot projekt „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ uključeno je osamnaest punoljetnih osoba, a na njegovu samom početku još se trideset građana prijavilo na listu čekanja. Interes za programom raste iz dana u dan, pa će nastaviti provoditi i u 2018. godini.

Program, ostvaren u suradnji s Gradom Zagrebom, Centrom za poremećaje hranjenja BEA i udrugom Creativa, održava se u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu.

Za zdravlje je ključan setpoint

„Taj se program temelji na istoimenom programu američke liječnice Linde Bacon. On kaže da indikator dobroga stanja osobe nije njezina tjelesna težina nego njezino zdravlje. Konvencionalni pristup optimalnoj tjelesnoj težini uključuje izračun indeksa tjelesne mase, a „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ otkriva da je za zdravlje ključan tzv. setpoint. Svaki se pojedinac rađa s određenim setpointom, pa se zdrava tjelesna težina razlikuje od osobe do osobe. Setpoint težine je raspon koji može varirati do devet kilograma u oba smjera. Kretanje u tim okvirima organizam doživljava kao sigurnu zonu”, pojasnio je Hrvoje Handl, psihijatar u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

 | Author: PR Foto: PR

Jelena Balabanić Mavrović, voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA, istaknula je kako „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ promiče ljepotu različitosti ljudskih tijela, a pretilim osobama pomaže da se brinu o sebi uživajući u fizičkoj aktivnosti te zdravoj prehrani.

 | Author: PR Foto: PR

„Prirodna se težina može održavati bez napora ako osoba osluškuje i odgovarajuće uzvraća na znakove gladi i sitosti. Pritom osoba ne smije biti fokusirana na svoju tjelesnu težinu i navike jedenja. Osoba treba jesti fleksibilno i intuitivno, a hranjenje joj treba biti ugodno i zabavno. Treba dopustiti tijelu da nas vodi, a izbaciti brojanje kalorija i druga rigorozna ograničenja”, poručuje Maja Žanko, nutricionistica u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

 | Author: PR Foto: PR

Više vrsta terapija

U sklopu programa „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ njegovi polaznici dolaze u bolnicu dva puta tjedno. Tamo se uključuju u grupnu te terapiju pokretom i plesom, nutricionističku i mindfulness grupu.

„Tijelo i um su neodvojivi. Zato kroz terapiju pokretom i plesom želimo osvijestiti koliki užitak donosi kretanje. Ples ima fizičke, psihičke i socijalne komponente i od velike je koristi pri promjeni emocionalnih obrazaca neodgovarajućeg odnosa prema hrani“, istaknula je Tončica Šiškov, psihoterapeutkinja, vanjska suradnica Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan.

Kako bi program „Zdravlje u svakoj veličini tijela“ počeo primjenjivati što veći broj stručnjaka, stručni će se skup s tom temom održati u petak, 8. prosinca u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.