Dijeta 30. travnja 2012.

Visina mi prikriva suvišne kilograme

Mladen_Vaga
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U svom prvom posjetu nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka, Mladen je potvrdio kako su njegove najveće prehrambene pogreške preskakanje doručka te nezdravi obroci na poslu. Visina od 190 cm donekle prikriva suvišne kilograme, no indeks tjelesne mase od 30,1 upozorava na pretilost 1. stupnja

Posjet nutricionističkom savjetovalištu Vitaminoteka protekao je u ispitivanju prehrambenih navika i izračunavanja indeksa tjelesne težine, kako bi se novi jelovnici mogli prilagoditi individualnim potrebama kandidata. Mladenov indeks tjelesne mase od 30,1 govori kako je kod njega, unatoč skladnoj građi, u pitanju 1. stupanj pretilosti, koji znači i visok rizik nastanka bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa tipa II i pada obrambene sposobnosti organizma.

Zanima te kako izračunati svoj indeks tjelesne mase? Klikni i izračunaj!

Jednostavnije mršavljenje uz zajednički jelovnik

'S obzirom da oboje trebamo izgubiti oko 15 kilograma i da mršavimo zajedno, očekujem jelovnik kojeg ćemo lako pratiti jer neće biti potrebno kuhati zasebno. Tako će biti lakše mršaviti jer se neće gubiti vrijeme na kuhanje zasebnih obroka', kaže Mladen koji kao najveći problem u svojoj prehrani ističe kasne večere i brza jela dok je na poslu.

'Organiziranim jelovnikom bit ću primoran više pažnje posvetiti redovnim obrocima tijekom cijelog dana što će, vjerujem, smanjiti glad navečer.

Jelovnik će mi biti i izazov jer ću morati razmišljati dan unaprijed što ću i kada jesti. Fast food na poslu je najjednostavnija iako i najnezdravija varijanta čega sam itekako svjestan', govori Mladen i dodaje kako će se oboje morati prilagoditi novom režimu prehrane što ujedno predstavlja i potpuno novi način života jer se neke navike mijenjaju iz korijena.

Iako je Andrea najčešće zadužena za kuhanje, u pripremanju novih obroka pridružit će joj se i Mladen.

'Okušat ću se i na tom polju, iako ne garantiram jestivost. Do sada sam bio više nego uspješan kad je bilo riječi o jelima s roštilja. Kako će izgledati ova ostala jela, to ne znam', s osmijehom kaže Mladen.

Komentar nutricionistice

Nakon razgovora s Mladenom, nutricionistica Vitamioteke, Mirja Jošić istaknula je kako je riječ o prehrani koja obiluje proizvodima od bijelog brašna.

'Sudeći prema indeksu tjelesne mase, koji iznosi 30,1, Mladen spada u skupinu pretilosti 1. stupnja što se zbog njegove visine od 190 cm ne bi moglo naočigled zaključiti. Prehrana Andree i Mladena se uvelike bazira na tradicionalnim jelima poput variva od mahunarki i povrća, bistrim juhama te mesu pripremljenom pohanjem ili pirjanjem, posluženim s tjesteninom ili rižom.

No njihova prehrana obiluje i proizvodima od bijelog brašna, a cjelovite žitarice su zastupljene u puno manjoj mjeri. Poput Andree, i Mladen voli proizvode iz pekare, kroasane, pletenice i kifle', kaže nutricionistica Mirja Jošić i dodaje kako je jedna od navika koje će Mladen tijekom projekta "Mršavimo zajedno" morati promijeniti i preskakanje doručka.

'Iako Mladen nije njezin ljubitelj, ribu jedu redovito i to jednom tjedno, a osim obilnih večera, dodatna prijetnja njegovoj liniji su i kolači vikendom', kaže Mirja Jošić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.