Dijeta 08. travnja 2016.

Ključ za uspješnu dijetu i više energije

Dijeta_8
1/2
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Proljeće je idelno vrijeme za čišćenje organizma i da svoj plan mršavljenja provedeš u djelo. Kako bi tvoja dijeta uspjela pronađi motiv za mršavljenje, bilo da je riječ o zdravlju, boljem izgledu, tjelesnoj kondiciji, zadovoljstvu ili jačanju samopouzdanja. Pravilna prehrana i tjelovježba mogu otopiti masti koje je tijelo nakupilo tijekom zime, a ujedno ćeš biti puna energije i spremna na nove izazove koje donosi ljeto i sunce

Na sve teškoće u svom planu mršavljenja gledaj kao na izazove koje trebaš svladati, a svaki kilogram manje i osjećaj rasta energije dat će ti snage za nove izazove. Osnovna su pravila da pripaziš na unos kalorija, povećaš broj obroka na 5 do 6 dnevno (3 glavna i 2 međuobroka), redovito vježbaš i budeš zadovoljna svakim pomakom.

Nutricionisti napominju kako je važan dovoljan unos proteina

Prilikom sastavljanja plana prehrane kojeg ćeš se držati na dijeti, možeš zatražiti i savjet nutricionista. Većina njih napominje kako je za vrijeme dijete iznimno važan dovoljan unos proteina (ne manji od 1 g po kilogramu mase), koji te za razliku od ugljikohidrata duže zadržavaju sitom. Bitan je i dovoljan unos tekućine, ali i redukcija soli. Naime, od cijelog dijetnog režima mnogima najteže pada redukcija soli, iz razloga jer je prehrana bezukusna i odbojna.

Kako je ljudsko tijelo složen biokemijski sustav, brojanje kalorija nije dovoljno kako bi se tijekom dijete postigao rezultat. Pozornost treba obratiti na kvalitetu i kombinaciju namirnica koje će osigurati dovoljno energije i nutritivno vrijednih sastojaka. Kada govorimo o mršavljenju, rasprava se ne smije zaustaviti na smanjenom unosu ugljikohidrata i dovoljnom unosu proteina. I drugi tvari u našem tijelu imaju ulogu u topljenju masti i gubitku kilograma. Neke od njih su manje poznate pa smo odlučili upoznati te s njima.

L – karnitin pomaže sagorjeti masti i pretvoriti ih u energiju

L – karnitin je tvar koja nastaje iz esencijalnih aminokiselina lizina i metionina posredstvom vitamina C, B6, niacina i željeza. U normalnim uvjetima jetra i bubrezi proizvode dovoljne količine karnitina potrebne ljudskom organizmu. Brojne su funkcije karnitina u ljudskom organizmu, a najpoznatija je njegova uloga nosača masnih kiselina kroz staničnu membranu u mitohondrije, gdje se one sagorijevaju i koriste kao izvor energije. Ako nema dovoljno karnitina, masti se ne iskorištavaju za stvaranje energije nego se pojačano talože u mišićima i masnom tkivu. Posljedica je slabost mišića te općeniti osjećaj slabosti. Poznato je da masti nisu jedini izvor energije, nego ona dolazi i iz ugljikohidrata. Stoga, kada tvome tijelu nedostaje L-karnitina možeš osjetiti potrebu za slatkišima. Zanimljivo je kako i mnoge kreme protiv celulita često sadrže L- karnitin.

Koenzim Q10je snažan antioksidans i pomaže transformirati hranu u energiju

Koenzim Q10 je tvar slična vitaminima, a koja je čak snažniji antioksidans od vitamina. Naime, štiti organizam od slobodnih radikala i ujedno pomaže u očuvanju vitamina E. Vitamin E je za naše tijelo iznimno važan jer predstavlja glavni antioksidans staničnih membrana i kolesterola u krvi. Ovaj antioksidans je rasprostranjen u cijelom ljudskom tijelu te predstavlja važnu kariku u procesu proizvodnje energije. Naime koenzim pomaže mitohondrijima, staničnim skladištima energije, u procesu transformacije hrane u ATP ili drugim riječima energiju koja pokreće tijelo. Zbog uloge u proizvodnji energije, koenzim Q10, kao dodatak prehrani, se istražuje u svrhu poboljšanja tjelesne izdržljivosti.

Biotin ili B 7 vitamin sprječava nagomilavanje masnoća na zidovima arterija

Biotin je jedan od vitamina B skupine, poznatiji kao B 7. Sudjeluje u svojstvu koenzima kod pretvaranja proteina, masti i ugljikohidrata u metabolizmu. Stoga se u posljednje vrijeme često raspravlja o utjecaju nedostatka biotina na metabolizam. Osim što sprječava nagomilavanje masnoće na zidovima arterija, poboljšava i rad mozga. utječe i na bolje raspoloženje te ima umirujuća svojstva pa se često upotrebljava kao blagi sedativ. Pretjerana konzumacija čajeva, kave, alkohola ili upotreba oralne kontracepcije mogu izazvati nedostatak ovog vitamina B. Osobe s dijabetesom često imaju veoma nisku koncentraciju biotina.

Saznaj kako gubiti kilograme uz dijetu po bojama!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.