Dijeta 16. srpnja 2009.

South beach dijeta

Salata-Sir
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

South beach dijeta, djelo je američkog kardiologa dr. Agatsona, koji je takvu vrstu prehrane primjenjivao na srčanim bolesnicima koje je liječio. Dijeta se zasniva na unošenju namirnica niskog glikemijskog indeksa. Glikemijski indeks je mjera za brzinu povišenja glukoze u krvi nakon konzumiranja određene namirnice. Postoje namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje polako podižu razinu glukoze, a time i lučenje inzulina

Proteini kao skupina najmanje podižu razinu glukoze u krvi, dok jednostavni ugljikohidrati to čine najbrže. Ipak, jednostavna podjela ugljikohidrata na jednostavne ili često nazivane 'loše' poput šećera i složene ili 'dobre' poput žitarica, nije prava osnova za glikemijski indeks namirnica, jer složeni ugljikohidrati, ako su rafinirani imaju veći glikemijski indeks. Također glikemijski indeks namirnica mijenja se i s termičkom obradom. Složeni ugljikohidrati su žitarice, a preporučuje se unos cjelovite riže, tjestenine i kruha, zobi, kukuruza, pšenice i dr.

Dijeta je načinjena od tri faze. Prva faza je najteža u izvedbi jer zahtijeva strogu kontrolu kako bi se kroz dva tjedna trajanja faze postigao gubitak od 3,5 do 7 kilograma tjelesne mase. U toj fazi dozvoljen je neograničen unos namirnica bogatih proteinima poput nemasne govedine i svinjetine, peradi (piletina, puretina), divljači, riba, školjaka, jaja te nemasnih sireva.

Namirnice koje se unose su uglavnom životinjskog podrijetla i uz njih je dozvoljen unos povrća, dok je unos ugljikohidrata svaden na minimum. U toj fazi nije dozvoljen unos slatkiša, kolača, sladoleda odnosno bilo kojih namirnica s niskim glikemijskim indeksom kako ne bi ometale proces mršavljenja. Zabranjen je unos zasićenih masnoća, pa time i maslaca, vrhnja, a preporučuje se konzumiranje maslinovog ulja. Prvoj fazi cilj je potaknuti gubitak kilograma, koji se kasnije nastavlja kroz manje drastičan oblik prehrane.

Dopuštena je i sladoledna avantura

U drugoj fazi dozvoljen je nešto viši unos ugljikohidratnih namirnica, iako pažnja i dalje treba biti na namirnicama niskog glikemijskog indeksa, odnosno na unosu namirnica bogatih proteinima i složenih nerafiniranih ugljikohidrata. U drugoj fazi samostalno se određuje koliko ugljikohidrata se može unijeti, a znak da se unosi pravilno je daljnji gubitak tjelesne mase.

Treća faza je faza održavanja kilograma nakon što je postignuta željena tjelesna masa, i ona traje doživotno. U toj fazi treba zadržati kvalitetne prehrambene navike poput odabira nezasićenih masnoća (npr. maslinovog ulja), nemasnog mesa i sireva, te ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom poput nerafiniranih žitarica. Kako je jasno da je nemoguće strogo se držati pravila čitav život, dopuštena je poneka avantura i čašćenje sladoledom, kolačem i sl., ali na savjestan način i još uvijek u granicama kvalitetne prehrane.

Na sljedećim stranicama pronađi prednosti i nedostatke dijete kao i primjer jelovnika.

Primjer jelovnika

1. faza:

Doručak: salata od svježeg kravljeg sira i krastavaca

Ručak: kuhana pileća prsa (150 g) s pirjanim povrćem , salata od rikole s maslinovim uljem

Večera: salata od tune, rajčica i brokule, dodatak maslinovog ulja i bosiljka

2. faza:

Doručak:  ananas, jabuka,  krekeri od integralne riže (2 kom) s tofuom

Ručak: musaka od kuhane piletine, cvjetače, kukuruza (1 žlica)

Večera: omlet s bukovačama i zelenom paprikom, salata od rikole začinjene ekstra djevičanskim maslinovim uljem

Prednosti i nedostaci

Prednosti

Prednost South beach dijete je što daje zadovoljstvo naglim gubitkom kilograma. Dijeta preporučuje unos nemasnih proteina, integralnih žitarica, te izbacivanje jednostavnih ugljikohidrata putem slastica.

Mišljenje nutricionista

South beach dijeta, posebno u fazama mršavljenja, bogata je proteinima, a siromašna ugljikohidratima, čime se narušava nutricionistička postavka o pravilnom omjeru u unošenju makronutrijenta. Smršaviti se može jedino sa manjim unosom energije u odnosu na potrošnju, pa sve ovakve dodatne preinake u raspodjeli makronutrijenta mogu dugoročno biti samo štetne za organizam.

Visok unos proteina može oštetiti funkciju bubrega, pospješiti nastanak gihta, narušiti crijevnu floru, a time i pravilnu probavu. Ako se za vrijeme dijete uz visok unos proteinskih namirnica životinjskog podrijetala ne unosi dovoljna količina povrća moguća je pojava opstipacije. Pohvalno je to što dijeta zagovara unos maslinovog ulja.

Nedostaci

Dijeta je bogata proteinima, a siromašna ugljikohidratima, što narušava preporuku za ravnotežan unos ovih makronutrijenta. Neravnoteža u njihovom unosu dovodi i do manjka vitamina i minerala kod dugotrajnog bivanja na ovoj dijeti. Može se javiti manjak folne kiseline, vitamina C i B skupine.

U dijeti će biti viši udio razgradnih produkata proteina odnosno aminokiselina, što može dovesti narušavanja kiselinsko bazne ravnoteže.

Napomena stručnjaka

Bubrežni bolesnici i osobe s gihtom ne smiju biti na ovoj dijeti. Preporučuje se konzultacija sa stručnjakom i dodatak vitamina i minerala kod dugoročnog pridržavanja ove dijete.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.