Dijeta 16. srpnja 2009.

Sonoma dijeta

Sonoma_Diet
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sonoma dijeta djelo je autorice dr. Connie Guttersen, dijetetičarke i stručnjakinje na području mediteranske, latinoameričke i azijske prehrane, te objedinjuje kulinarska i nutricionistička znanja. Sonoma dijeta odiše mediteranskim načinom života i prehrane s posebnim naglaskom na uživanju u hrani.

Radi se o jedinstvenom planu prehrane usmjerenom na gubitak kilograma koji po prvi puta objedinjuje umijeće hranjenja i znanost o prehrani. Sastavni dio ove dijete čini uživanje u nadasve ukusnim obrocima i usvajanje zdravog životnog stila.

Temelji se na jednostavnim smjernicama o količinama i kombinacijama hrane koja bi se svakodnevno trebala naći na tanjurima Sonoma-sljedbenika. Recepti odišu raznolikošću, vrlo su decentni, a reflektiraju posljednje spoznaje iz izuzetno dinamičnog područja istraživanja znanosti o prehrani.

Sonoma dijeta inspirirana je s dva mjesta iz stvarnog života – Kalifornijom i Mediteranom. Istovremeno utjelovljuje izvornu mediteransku prehranu temeljenu na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i sjemenkama, maslinovom ulju, nemasnom mesu, ribi i vinu. Sonoma kuhinja stoga predstavlja kalifornijsku inačicu mediteranske prehrane.

Sonoma dijeta podijeljena je u tri vala

Val 1 čini prvih deset dana dijete. Tijekom ovog razdoblja osoba se treba riješiti loše navike konzumiranja velikih količina šećera, proizvoda od rafiniranog brašna i ostale kalorične i 'prazne' hrane koja ugrožava zdravlje i vitku liniju.

Val 2 glavna je faza dijete koja traje do postizanja željene tjelesne mase. Gubitak tjelesne mase sporiji je tijekom Vala 2 u odnosu na Val 1. Tijekom ove faze usvaja se Sonoma-pristup hrani s naglaskom na uživanju u hrani.

Val 3 je faza održavanja, a počinje nakon postizanja željene tjelesne mase ili drugih zdravstvenih ciljeva. Tijekom ove faze nastavlja se uživanje u Sonoma-prijateljskim namirnicama, ali su povremeno dozvoljeni i 'mali grijesi' u obliku snackova i deserata.

Svaki dan čaša vina za zdravlje

Autorica, posebnu važnost pridodaje i kombiniranju vina i hrane, i naglašava pozitivne učinke vina na kardiovaskularni sustav, te se dijetom preporučuje svakodnevno ispijanje vina u umjerenim količinama.

Dijetom je propisano 13 glavnih smjernica koje vode do uspjeha. Ravnoteža u unosu svih nutrijenata, s naglaskom na mediteranskoj prehrani. Cjelovite žitarice poput riže, prosa, pšenice, kruha i tjestenine koje su svakodnevno zastupljene u prehrani.

Moćna hrana poput badema, borovnica, brokule, grožđa, maslinovog ulja, špinata, rajčica i žitarica cjelovitog zrna može dodatno pomoći u skidanju suvišnih kilograma, te se preporuča staviti naglasak na nju. Zdravlje koje je ovdje na tanjuru zastupljeno u obliku mediteranske prehrane, ali i užitaku okusima, mirisima i osvještavanju svakog zalogaja koji se uzima. 

Maslinovo ulje posebno je istaknuto sa svrhom da se prekorači strah od masti, te da se konzumiraju visokovrijedne masnoće poput maslinovog ulja.

Jednostavnost jer nije potrebno iscrpljujuće brojanje kalorija koje obično nikuda ne vodi je raznolikost u odabiru hrane što uključuje povrće, voće, meso, ribu, žitarice odnosno namirnice iz svih pet skupina. Jednostavne smjernice opisane u pojedinim valovima vrlo je lako slijediti.

Značaj se pridaje svježim, cjelovitim namirnicama koje su dozrele na prirodan način, dok je industrijski prerađena namirnica zastupljena u manjim količinama. Vino, posebno crno za zdravlje srca i krvnih žila. Dijeta cijelo vrijeme zagovara i zadovoljstvo tijekom i nakon jedenja, jer cjeloviti obroci ostavljaju osjećaj punine i zadovoljstva.

Napomena stručnjaka

Sonoma dijeta može se smatrati nutritivno i zdravstveno ispravnim načinom prehrane.

Prednosti

Prednosti Sonoma dijete kao i mediteranske dijete su mnoge. Dijeta djeluje zaštitno od rizika pojave bolesti srca i krvnih žila, dijabetesa, karcinoma. Dijetom se kvalitetno mogu regulirati problemi s probavom optimalnim unosom dijetalnih vlakana.  Dijeta sa nutritivnog stajališta zadovoljava preporuke i posebno njen treći val, može se koristiti kao model pravilne prehrane.

Nedostaci

Sonoma dijeta obuhvaća i namirnice koje su egzotične i manje dostupne u našim krajevima što je uz poznavanje osnova prehrane lako premostiti.

Mišljenje nutricionista

Sonoma dijeta predstavlja kalifornijsku inačicu mediteranske prehrane koja se potvrđeno znanstvenim istraživanjima smatra najkvalitetnijim modelom prehrane.

Sonoma dijeta je raznolika i zastupljenije su  namirnice iz svih skupina s naglaskom na određenim namirnicama bogatim antoksidativnim tvarima. Bogatstvo voća, povrća, cjelovitih žitarica, konzumiranje ribe i nemasnog mesa osigurava sve nutritivne potrebe organizma.

Ovakav pravilan model prehrane zanimljivo je raspoređen i uobličen u program za gubitak kilograma koji daje jasne smjernice i utječe na promjenu prehrambenih navika te daje dugoročno rješenje u održavanju tjelesne mase.

Primjer jelovnika

Doručak: omlet sa feta sirom (60 g) i svježim komoračem, kriška raženog kruha,  voće po želji

Ručak: juha od celera i graha s pikantnim umakom, palačinke od heljde punjene pirjanom piletinom (150 g)u povrću (luk, tikvice), zelena salata začinjena ekstra djevičanskim maslinovim uljem

Večera: miješano povrće i riba (100 g) na žaru, čaša crnog vina

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.