Dijeta 01. svibnja 2012.

Širok struk mi ugrožava zdravlje

Nikolina-Gerek-Pregled
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nikolina je prošla kroz sistematski pregled u Poliklinici Sunce gdje su je upozorili da treba sniziti razinu lošeg kolesterola te smršavjeti u struku kako bi smanjila rizik oboljenja od bolesti srca i dijabetesa tipa 2

Zabrinula me je masnoća oko jetre!

'Na inicijalnom zdravstvenom pregledu u Poliklinici Sunce bilo je, kao što je kod njih uvijek, vrlo ugodno i efikasno. Iskreno, nisam baš oduševljena kada moram ići na bilo kakvu pretragu, no ovo je prošlo potpuno bezbolno. Rezultati su bili očekivani, osim činjenice da mi se zbog pretjerane debljine malo sakupilo masnoće oko jetre što me itekako zabrinulo'.

Povišen loš kolesterol

'Nalazi lošeg i dobrog kolesterola su bili onakvi kakve sam otprilike imala i prije godinu dana. Loš kolesterol (LDL) je iznad normale: 4,7 mmol/L, a trebao bi biti ispod 3,0 mmol/L. Dobar kolesterol (HDL) je u granicama normale (1,1  mmol/L) , kao i trigliceridi (1,4 mmol/L). Općenito nalaz kolesterola je malo povišen, a uzrok tome je i svakodnevni stres. A kome od nas danas život nije stresan? Glukoza je u granicama, no zbog debljine te obiteljske anamneze, liječnici su mi savjetovali ponavljanje ispitivanja na inzulin. 

'Preporuka liječnika je skinuti višak kilograma i smanjiti obujam struka kako ne bih obolila od dijabetesa tipa 2. A na tome upravo i radim. Počela sam s dijetom, a i tijelo se polako prilagođava učestalom vježbanju. Držite mi fige!', poručuje Nikolina svim čitateljima.

Mišljenje doktorice Marijane Kraljević-Šmalcelj iz Poliklinike Sunce

Nikolina treba smršavjeti radi očuvanja zdravlja te kako bi smanjila potencijalne faktore za bolesti srca i krvnih žila  i dijabetes; prvenstveno pretilost kao neovisni čimbenik, a zatim i druge faktore rizika povezane s pretilošću i nepravilnom prehranom - hiperlipidemija i povišene vrijednosti arterijskog tlaka.

Pretilost i sjedilački način života pridonose bolestima lokomotornog sustava, a to opet vodi u smanjenu pokretljivost koja potiče pretilost i čovjek se nađe u začaranom krugu magije debljanja.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.