Dijeta 25. srpnja 2013.

Ružičin ljetni dijetni jelovnik

Uspar
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kandidatkinja ljetnog mršavljenja Ružica pridržava se dijetne prehrane, a mi ti donosimo njezin dijetni jelovnik koji su pripremile nutricionistice iz Vitaminoteke, kombinirajući dijetne namirnice i Nupo proizvode. Jelovnik sadrži nekoliko ukusnih recepta koji se jednostavno pripremaju, a pridonose zdravom mršavljenju

Prvi dan

Doručak

  • Zobena kaša s bademima i malinama

Sastojci:

  • Zobene pahuljice (50 g)
  • Šalica mlijeka, 2,5 dl (1,5 % m.m.)
  • 6 badema usitnjenih
  • Dvije žlice grožđica
  • Maline, 100 g
  • Prstohvat cimeta
  • Med, 1 žlica

Priprema: Prokuhati mlijeko, dodati zobene pahuljice i ostale sastojke, osim jabuke. Smanjiti vatru na najmanje i par minuta kuhati. Izvaditi kašu u zdjelicu i dodati maline.

  • Nektarine, 2 kom, 300 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Nupo dijetalna juha
  • Bakalar pečen 'na naglo' na roštilj tavi, 100 g (smrznuti file bakalara odmrznuti, lagano zarezati nožem, preliti žličicom maslinova ulja i začiniti mediteranskim začinskim biljem te ga ispeći na naglo s jedne i druge strane)
  • Mahune, zelene, 100 g skuhati i preliti žličicom maslinova ulja

Međuobrok

  • Dvije kriške kruha namazane namazom od graška (1 porcija) i poslužene s kriškama rajčice (200 g) prelivene s 2 žličice maslinova ulja i probiotički jogurt, 150 g
  • Namaz od graška s mentom

Sastojci za 4 porcije:

  • Grašak smrznuti, 450 g
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 10 listića mente, sitno nasjeckanih
  • 2 žlice grčkog tipa jogurta
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • Svježe mljeveni papar

Priprema: Grašak kratko prokuhati i usitniti u mikseru do grublje teksture. U grašak dodati ostale sastojke i dobro izmiješati. Smjesu ohladiti prije serviranja.

Večera

  • Nupo zamjenski obrok pločica
  • Svaki dan dozvoljeno popiti 2 kave s mlijekom bez šećera. 

Četvrti dan

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 60 g
  • Mlijeko, 2,5 dl
  • Šljive, 300 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Nupo dijetalna juha
  • Pureći file u umaku od gljiva i vrhnja

Sastojci za 1 osobu:

  • 200 g puretine
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • šampinjoni 100 g
  • bijelo vino 25 ml
  • peršinov list
  • vrhnje za kuhanje 50 ml

Priprema: Na ulju ispeći pureći file na naglo te kad je gotov izvaditi ga iz tave i staviti ga pokrivenog sa strane. U tavi propirjati crveni luk te dodati gljive narezane na listiće. Nakon desetak minuta uliti bijelo vino. Pred kraj kuhanja, kad su gljive gotove, vratiti meso, uliti vrhnje za kuhanje, posuti peršinovim listom i pustiti da provrije, a zatim maknuti s vatre i poslužiti)

  • Kuhana integralna riža, 150 g (50 g nekuhane, uključuje 1 žličicu ulja)
  • Ribana mrkva na salatu, 150 g, 2 žličice ulja

Međuobrok

  • Lubenica, 500 g

Večera

  • Nupo zamjenski obrok pločica

Peti dan

Doručak

  • Žitarice sa suhim voćem, 60 g
  • Mlijeko, 2,5 dl
  • Borovnice, 50 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Varivo od poriluka i slanutka

Sastojci za 4 osobe:

  • 200 g suhog slanutka prethodno skuhati
  • 2 poriluka
  • krumpir 400 g
  • 4 žlice ulja
  • peršinov list 2 žlice
  • rajčica pasirana 4 žlice
  • sol, papar, kurkuma pola žličice

Priprema: Na ulju propirjati sitno nasjeckani poriluk. Zatim dodati krumpir narezan na kockice, zaliti vodom i rajčicom i kuhati 10 minuta. Dodati slanutak i kurkumu i kuhati desetak minuta. Pred kraj posuti peršinovim listom.

  • Dvije kriške kruha
  • Cikla na salatu, 150 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalna juha
  • Dvije kriške kruha s feta sirom, 30 g i zelenim maslinama, desetak komada
  • Kikiriki, sirovi, nesoljeni, 30 g

Večera

  • Nupo dijetalna pločica

Treći dan

Doručak

  • 1 kriška kruha namazana margarinskim namazom, 1 žličica i pekmezom, 1 žlica, 10 g
  • Grožđe, crno, 300 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Nupo dijetalna juha
  • Tjestenina sa špinatom i kozicama

Sastojci za 1 osobu:

  • Tjestenina integralna (80 g)
  • Žlica maslinovog ulja
  • Đumbir, svježi
  • 200 g špinata
  • 100 g kozica
  • Žlica nasjeckanog peršina
  • Naribana limunova korica
  • Nekoliko cherry rajčica, razrezanih na četvrtine
  • Parmezan, 2 žlice

Priprema:

  1. Tjesteninu skuhati prema uputama na pakiranju da bude al dente.
  2. U većoj tavi na zagrijanom ulju (1 žlica) kratko popržiti naribani đumbir, dodati oprani špinat i pirjati još dvije min.
  3. Dodati kozice i peršin, začiniti s malo soli i papra, dobro promiješati i pirjati još par minuta.
  4. Skuhanu i ocijeđenu tjesteninu dodati u tavi i smanjiti vatru.
  5. Naribati malo limunove korice, dodati rajčice, još jednom dobro promiješati i odmah poslužiti.
  • Salata: zelena salata i crveni radič, 150 g, začinjeni octom i s 2 žličice maslinovog ulja

Međuobrok

  • Nektarine, 1 kom, 150 g
  • Dvije kriške prepečenog kruha namazane gotovim umakom pesto genovese, 2 žličice s mozzarellom, 60 g (pola pakiranja)

Večera

  • Nupo zamjenski obrok pločica

Šesti dan

Doručak

  • Dvije kriške kruha namazane sirnim namazom, 50 g
  • Marelice, 300 g
  • Suhe smokve, 5 kom, 100 g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Nupo dijetalna juha
  • Riba pečena u pećnici (150 g bez kostiju) s patlidžanima, tikvicama i rajčicom (300 g) uz dodatak maslinovog ulja, 2 žlice
  • Salata zelena, 100 g, začinjena octom i s 2 žličice maslinovog ulja

Međuobrok

  • Bukovače pečene na roštilj tavi, 150 g na žličici maslinovog ulja i posute žlicom sjemenki sezama
  • Kuhana mrkva, 150 g
  • Dvije kriške prepečenog kruha

Večera

  • Nupo zamjenski obrok pločica

Sedmi dan

Doručak

  • Probiotički jogurt, 150 g s kupinama, 150 g uz dodatak žlice meda
  • Integralni dvopek, 3 kom i svježi sir, 100 g
  • Grožđe bijelo 300g

Međuobrok

  • Nupo dijetalni shake

Ručak

  • Gusta juha od leće

Sastojci za 4 osobe: 1 konzerva leće, 1 glavica luka, 2 mrkve, pola male glavice kelja, sol, papar, začini po želji i peršinov list.

Priprema: sve sastojke stavi u lonac, podlij vodom i kuhaj dok povrće ne omekša. Povrće pasirati, začiniti, dodati 4 žličice maslinovog ulja i pustiti da prokuha te poslužiti.

  • Popečci od cvjetače i batata

Sastojci za 2 osobe:

  • 250 g cvjetače
  • 1 manji batat
  • 1 režanj češnjaka
  • 20 g mljevenih badema
  • 1 jaje
  • Brašno, sol, papar, peršin
  • 2 žličice ulja

Priprema: Cvjetaču očistiti i kuhati 10 minuta u posoljenoj vodi i usitniti ju. Batat naribati. U zdjeli izmiješati sve sastojke i oblikovati popečke (staviti onoliko brašna da se dobije kompaktna smjesa). Popečke staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 °C i peći ih prvo s jedne strane dok ne porumene, a zatim ih okrenuti.

  • Kuhana blitva, 200 g uz dodatak 2 žličice maslinovog ulja

Međuobrok

  • Nupo juha
  • Tvrdo kuhano jaje
  • Kriška kruha namazana margarinskim namazom, 1 žličica
  • Svježi krastavac, 200 g

Večera

  • Nupo zamjesnki obrok pločica

Na sljedećoj stranici pročitaj napomene i preporuke nutricionistice.

Drugi dan

Doručak

  • Šalica mlijeka
  • Keksi, čajni kolutići, 30 g
  • Nupo dijetalni shake

Međuobrok

  • Integralno pecivo, graham, 100 g, pureća šunka, 20 g i cherry rajčice, 200 g
  • Banana

Ručak

  • Nupo dijetalna juha
  • Pileći file na naglo, 100 g u svježem stanju (file piletine posoliti, začiniti crvenom mljevenom paprikom i uljem 2 žličice i ostaviti preko noći u hladnjaku. Prije pečenja meso zamotano u prozirnu foliju istući batom, a zatim peći na naglo i pri tom začiniti s malo čilija i bosiljka)
  • Kuhani krumpir, 200 g preliven s 1 žličicom maslinovog ulja i posut sitno sjeckanim peršinovim listom
  • Salata od crvenog kupusa, 150 g začinjena octom i s 2 žličice maslinovog ulja

Međuobrok

  • Salata s kuskusom

Sastojci za 1 osobu: 

  • Kuskus kuhani, pola šalice, 70 g (suhi, 20 g)
  • Pola šalice vode
  • Pola tikvice, 100 g
  • Grah kuhani, 50 g, ¼ šalice (suhi, 20 g)
  • Svježi krastavac, 100 g
  • Listić svježeg bosiljka, nasjeckan

Umak: žličica limunovog soka, pola žličice senfa, maslinovo ulje 2 žličice, žlica preprženih sjemenki suncokreta.

Priprema: Tikvice prokuhati u vodi, izvaditi ih, prerezati i narezati na polumjesece, a vodu u kojoj su se kuhale preliti preko kuskusa, dobro promiješati, poklopiti i ostaviti stajati 15 minuta. Krastavce narezati na komadiće. Sve sastojke pomiješati i začiniti umakom.

Večera

  • Nupo zamjenski obrok pločica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.