Dijeta 841 prikaza 17. svibnja 2010.

Robertov izazov težak 118 kilograma

Robert-Struk
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U drugom krugu akcije "Mršavimo zajedno" pratit ćemo program mršavljenja televizijskog novinara Roberta Tomića Zubera. Pročitaj što on od njega očekuje i čega se najviše boji te saznaj kako mu je bilo na prvom vaganju i savjetovanju s nutricionisticom

Robert Tomić Zuber, 33-godišnji HRT-ov novinar koji u slobodno vrijeme snima dokumentarce, a odnedavno i nastupa sa svojim etno jazz bendom Methodus, novi je sudionik akcije "Mršavimo zajedno". Poticaj za sudjelovanje u akciji dobio je, priznaje, od svoje supruge Diane Roko.

"Nisam opterećen izgledom pa nisam ni primjećivao svoju debljinu. Mislio sam za sebe da sam krupan čovjek i nije mi na pamet padala nikakva pretilost", kaže Robert. Međutim njegov indeks tjelesne mase pokazat će da sa svojom težinom od 118 kilograma na visinu od 1,89 metara, spada u pretilost prvog stupnja.

Izračunaj i ti svoj indeks tjelesne mase!

A kako je do toga došlo?

Robert se bavio veslanjem dok nije ozljedio koljeno, a onda je uslijedilo 15 neaktivnih godina, bez sporta i s puno sjedenja. Tako je skupio višak kilograma. Kaže da osjeća da mu je to sada preveliko opterećenje za kičmu i zato mu je cilj u sljedeća dva mjeseca, koliko će akcija trajati, smršavjeti 5 do 10 kilograma i riješiti se bolova u leđima.

Robertov program mršavljenja

Da bi smršavio, Robert će trebati slijediti plan prehrane koji su posebno za njega sastavile nutricionistice, barem tri puta tjedno vježbati u teretani s osobnim trenerom i uz to odlaziti na tretmane za brže topljenje masnih naslaga. Imat će i podršku sportskog psihologa s kojim će se sastati nekoliko puta tijekom programa.

Već u startu Robert vidi da mu je najveći problem vrijeme i misli da će mu biti teško uskladiti sve to sa svojim poslovnim i obiteljskim obavezama. Sa suprugom Dianom ima 11-mjesečnog sina Mihu, a iz prvog braka 7-godišnjeg Zinu. Ulogu oca smatra svojom najvažnijom ulogom tako da što više vremena nastoji provoditi s obitelji. Zbog posla, a sada i s bendom, dosta putuje, a i kad  je u Zagrebu  često jede vani.

Čini se da je pred Robertom pravi izazov ako zaista želi smršavjeti. No tu je ipak jedna olakotna okolnost: svakog radnog dana Robert će dobivati dijetni ručak iz cateringa Vivax, koji i nače na meniju ima jela osmišljena u skladu s raznim popularnim dijetama, a sada će tamo posebno za njega pripremati jela prema jelovniku koji su mu sastavile nutricionistice. Za dane kada je na putu isto imamo rješenje: u jelovnik su uključeni i sendviči i druga "putna" hrana.

Čitaj dalje i saznaj kako je Robertu bilo na prvom sastanku s nutricionisticom i kako je reagirao kada je vaga pokazala 117.9 kilograma!

Prvo vaganje i mjerenje

Na prvom vaganju u Vitaminoteci Robert je imao 117.9 kilograma, a opseg struka bio mu je 126 centimetara.

Nutricionistica Sandra Krstev Barać izračunala je da mu indeks tjelesne mase iznosi 33, što spada u pretilost prvog stupnja. Idealna težina za njegovu visinu od 1,89 metara bila bi oko 83 kilograma, tako da bi Robert trebao smršavjeti čak 35 kilograma.

Provjeri koja bi bila tvoja idealna težina!

No to je projekt koji bi trebao trajati puno duže od dva mjeseca, a uz program prehrane kojeg se treba pridržavati tijekom akcije "Mršavimo zajedno", Robert bi trebao u prosjeku gubiti 0,8 kilograma tjedno. Tako bi za dva mjeseca izgubio oko 6 i pol kilograma, što bi bio stvarno dobar početak i dobar temelj za dalje.

Pitali smo Roberta je li u Vitaminoteci doživio neugodno iznenađenje.

"Svjestan sam svog izgleda. Znam da nemam struk kao Mick Jagger, niti torzo kao Brad Pitt, tako da nisam otkrio nešto novo o sebi.

Nutricionistica mi je dala neke savjete za ishranu, a zaključila je da kod mene nije toliko problem što jedem, nego koliko jedem. Do sada sam jeo dva obilna obroka dnevno, a prema novom jelovniku trebam imati više manjih obroka.

U međuvremenu sam to isprobao i doživio pozitivno iznenađenje. To su jednostavna, poznata jela i nema gladovanja, čak mi se učinilo da jedem previše."

Svoj je komentar dala i nutricionistica Sandra Krstev Barać:

"Robert je pravi predstavnik tipičnog 'mesoljupca' – voli meso na sve načine i to u velikim količinama. Također, zbog dinamike posla često poseže i za fast foodom i pekarskim proizvodima bogatim masnoćama i kalorijama.

Problemu dodatno doprinosi svakodnevna konzumacija gaziranih pića krcatih šećerom. Sve to nije ostavilo  traga samo na njegovoj liniji, već vjerojatno i na zdravstvenom stanju. 

S druge strane, pozitivno je što voli ribu čiji je blagotvoran utjecaj na zdravlje neosporan, no ne ide mu u prilog to što se, kako sam priznaje, riba rijetko nađe na njegovom tanjuru.

Još jedan plus je nekonzumiranje raznih grickalica poput čipsa kojem zbog obilja masnoća, soli i kalorija nema mjesta u pravilnoj prehrani."

  • Avatar Inexia
    Inexia

    Dragi Robert, dobro došao u novi krug!! Znam da se može postići ono što se zacrta, samo ako se to jako želi, a Boris i ja smo to jako željeli. I ja sam se do nedavno bavila pjevanjem u bendu, poslom i vanrednim studiranjem, tako da te u potpunosti razumijem kad kažeš da se bojiš da ćeš biti u nedostatku vremena. Ipak, ako je cilj jasno vidljiv, mislim da se može uspjeti. Ja sam uz vas dvoje i aktivno ću vas bodriti! Hrabro naprijed, i kad završiš s programom, tko zna, bilo bi mi drago da negdje zajedno odpjevamo i odsviramo nešto..... Pozdrav, Ines

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.